Няньковський С. Л. Харчова поведінка та нутрієнтне забезпечення учнів у початковій школі / С. Л. Няньковський, М. С. Яцула, А. В. Титуса // Здоров'я дитини. - 2021. - 16, № 2. - С. 128-137. - Бібліогр.: 45 назв. - укp.Здоров'я дитини, яка росте і розвивається, посідає важливе місце у системі загальних цінностей родини та держави. Останнім часом все більшу увагу приділяють харчуванню дітей з огляду на його програмуючий характер як щодо здоров'я дитини, так і щодо особливостей її розвитку. Мета дослідження - визначити харчову поведінку та харчове забезпечення учнів у початковій школі. Під спостереженням перебували 190 учнів 1 - 4-го класів двох шкіл м. Львів. Серед них були 109 (57,4 %) дівчаток та 81 (42,6 %) хлопчик. Усі діти були із соціально забезпечених повних родин. Для визначення харчової цінності раціону батьки ретельно записували харчування дитини протягом 3 днів з подальшою обробкою результатів у програмі Dietplan 7. Нормальний апетит дитини є ознакою її здоров'я та відсутності симптомів шкільної дезадаптації. Порушення апетиту мали 28,9 % учнів початкової школи, при цьому знижений або поганий апетит мали 23,6 %, надмірний - 5,3 % дітей. Нормальний індекс маси тіла було визначено у 73,7 % школярів, знижений - у 9 %, збільшений - у 17,3 %. Для більшості школярів було характерним збільшене щоденне споживання білків, вуглеводів, калорій, насичених жирів і холестерину, а також недостатнє щоденне споживання поліненасичених жирів, вітамінів (A, E, C, D, B1, B9, B12) та мінералів (Ca, Mg, Fe, Cu, Zn, P, J, Se). Висновки: сучасний раціон харчування учнів початкових класів в Україні є незбалансованим. Він містить надмірну кількість енергії, вуглеводів, білків з одночасним дефіцитом жирів, поліненасичених жирних кислот, мікро- та макроелементів, вітамінів, що може вплинути на здоров'я дітей, їх фізичний та інтелектуальний розвиток, спричинити проблеми з вивчення шкільної програми. У значної кількості школярів виявлено поєднаний дефіцит вітамінів і мінералів. Формування харчового дефіциту в школярів є досить різноманітним і потребує індивідуального підходу до корекції харчування дитини, в деяких випадках також необхідна консультація дієтолога та вживання низки дієтичних добавок. Індекс рубрикатора НБУВ: Р128.94-37
Рубрики:
Шифр НБУВ: Ж25721 Пошук видання у каталогах НБУВ Повний текст Наукова періодика України Додаткова інформація про автора(ів) публікації: (cписок формується автоматично, до списку можуть бути включені персоналії з подібними іменами або однофамільці) Якщо, ви не знайшли інформацію про автора(ів) публікації, маєте бажання виправити або відобразити більш докладну інформацію про науковців України запрошуємо заповнити "Анкету науковця"
|