Maslov O. Yu. The study of the effect of ethyl alcohol concentrations on the antioxidant activity of ascorbic acid solutions = Дослідження впливу концентрації етилового спирту на антиоксидантну активність розчинів аскорбінової кислоти / O. Yu. Maslov, S. V. Kolisnyk, S. V. Ponomarenko, E. Yu. Ahmedov, Z. V. Shovkova // Журн. орган. та фармацевт. хімії. - 2021. - 19, вип. 2. - С. 44-47. - Бібліогр.: 8 назв. - англ.У цей час велику увагу приділяють вивченню антиоксидантних властивостей різних об'єктів і індивідуальних антиоксидантів, дієтичних добавок, лікарських препаратів, настоянок, рідких екстрактів рослин. Антиоксидантні препарати широко використовують як основний або додатковий коригувальний засіб у лікуванні захворювань. Тому вивчення і розроблення методики визначення антиоксидантної активності (АОА) наразі є актуальним завданням. Мета роботи - за допомогою потенціометричного методу визначити залежність рівня (АОА) розчинів аскорбінової кислоти (АК) від концентрації етанолу. Різний вміст етанолу в розчині мав такий відсоток внеску в значення АОА розчинів АК - 1,85, 3,56, 4,89, 6,76, 7,63 % для 20, 40, 60, 80 96 % етанолу відповідно. Доведено лінійність методики в діапазоні від 0,039 до 0,31 ммоль/л. Об'єктом дослідження були розчини АК, приготовлені з використанням етанолу різної концентрації - 20, 40, 60, 80, 96 %. Потенціометричні вимірювання проводили на pH-метрі Hanna 2550 (Німеччина) з комбінованим платиновим електродом EZDO 5010. Зважування проводили за допомогою цифрових аналітичних ваг AN100 (AXIS, Україна) з d = 0,0001 г. АК виробництва Sigma Aldrich (<$E symbol У~99,0> %); K3[Fe(CN)6], K4[Fe(CN)6], NaHPO4, KH2PO4 кваліфікації "хімічно чистий". Висновки: з'ясовано, що етиловий спирт (ЕС) впливає на зміну потенціалу електрохімічної комірки й рівень АОА розчинів АК. Відсоток внеску ЕС різних концентрацій в значення АОА перебуває в діапазоні від 1,85 до 7,63 %. Запропоновано підхід і формулу обчислення, що враховує вплив ЕС на кінцевий результат АОА досліджуваного зразка АК у водно-спиртовому розчині. Результати цього дослідження можуть бути використані у фармацевтичній і харчовій промисловості для визначення, оцінювання та контролю рівня АОА дієтичних добавок, рідких екстрактів, настоянок, лікарських препаратів, алкогольних напоїв. Індекс рубрикатора НБУВ: Р281.77/79 + Л663.1-3
Рубрики:
Шифр НБУВ: Ж24793 Пошук видання у каталогах НБУВ
Повний текст Наукова періодика України Додаткова інформація про автора(ів) публікації: (cписок формується автоматично, до списку можуть бути включені персоналії з подібними іменами або однофамільці) ![](/irbis_nbuv/images/info.png) Якщо, ви не знайшли інформацію про автора(ів) публікації, маєте бажання виправити або відобразити більш докладну інформацію про науковців України запрошуємо заповнити "Анкету науковця"
|