Страшнова І. Вплив деяких чинників шлунково-кишкового тракту на життєздатність лактобацил, виділених із різних екологічних ніш / І. Страшнова, Г. Ямборко, Н. Васильєва // Вісн. Львів. ун-ту. Сер. біол. - 2019. - Вип. 81. - С. 130-138. - Бібліогр.: 10 назв. - укp.Мета роботи - дослідити стійкість бактерій роду Lactobacillus до деяких агресивних чинників шлунково-кишкового тракту. Використання лактобацил як пробіотичних штамів висуває низку вимог до цієї групи мікроорганізмів, зокрема, пов'язаних із їх здатністю виживати в умовах підвищеної кислотності й наявності ферментів шлунково-кишкового тракту. Використано 13 штамів лактобацил, виділених із різних джерел - із фекалій дітей молодшого віку, зі самоквасних овочів і з м'ясної сировини. Стійкість до секретів макроорганізму, що впливають на лактобацили під час їх транзиту через шлунково-кишковий тракт, досліджували in vitro, використовуючи різні значення pH (3,0 - 8,0) і травні ферменти пепсин та трипсин. Експериментально встановлено і статистично підтверджено, що досліджені штами лактобацил проявили варіабельну реакцію на дію різних значень pH і травних ферментів залежно від конкретного штаму та діючого чинника. Виявлено, що штами, ізольовані з м'ясної сировини, виявили найвищий рівень резистентності до різних значень pH, а штами, ізольовані з автоферментованих овочів, виявилися стійкішими до дії травних ферментів. Показано, що незважаючи на вказану залежність, усередині кожної вибірки є неоднорідність відгуку штамів на дію чинника, що підтверджує варіабельність штамів молочнокислих бактерій. Проведеним математичним аналізом встановлено, що досліджені лактобацили залежно від ознак, які вивчали, утворюють кілька кластерів і підкластерів. Показано, що первинне джерело виділення впливало на формування стійкості штамів лактобактерій до зміни pH середовища, однак не впливало на формування стійкості до дії ферментів шлунково-кишкового тракту. Отримані результати свідчать про доцільність подальших досліджень, необхідних, щоби відбирати штами лактобацил для отримання пробіотичних препаратів, і сприяють створенню раціональнішого підходу до пошуку потенційних пробіотичних штамів із наперед заданими властивостями. Індекс рубрикатора НБУВ: Е422.265*80
Рубрики:
Шифр НБУВ: Ж28852/б. Пошук видання у каталогах НБУВ Додаткова інформація про автора(ів) публікації: (cписок формується автоматично, до списку можуть бути включені персоналії з подібними іменами або однофамільці) ![](/irbis_nbuv/images/info.png) Якщо, ви не знайшли інформацію про автора(ів) публікації, маєте бажання виправити або відобразити більш докладну інформацію про науковців України запрошуємо заповнити "Анкету науковця"
|