Левандовський Л. В. Особливості застосування активного вугілля у лікеро-горілчаному виробництві / Л. В. Левандовський, Т. Г. Шендрік, А. М. Куц, Н. М. Стукальська // Наук. пр. Нац. ун-ту харч. технологій. - 2021. - 27, № 1. - С. 188-198. - Бібліогр.: 15 назв. - укp.Оцінено переваги та недоліки активного вугілля (АВ) природного походження (БАУ-А), що традиційно використовується для очищення водно-спиртових сумішей від домішок у технології горілки, запропоновано підхід зі створення різних комбінацій сорбентів з оптимальними властивостями, де низькі показники якості одного з видів АВ компенсовані високими показниками іншого вугілля. Завдяки критичному аналізу літературних джерел зроблено висновки, що АВ марки БАУ-А не повністю відповідає вимогам лікеро-горілчаного виробництва (ЛГВ), саме тому потрібен пошук альтернативних типів сорбентів і розробка додаткових вимог до АВ. Визначення властивостей АВ проведено за такими фізико-хімічними параметрами: адсорбційна активність (АА) за оцтовою кислотою; АА за йодом; АА за метиленовим блакитним; сумарний об'єм пор за водою; насипна щільність, стійкість до стирання. У результаті проведених досліджень встановлено, що перспективним для застосування у ЛГВ є підхід зі створення різних комбінацій сорбентів на базі вугілля марки БАУ-А з активним вугіллям іншого походження - кісточковим, кокосовим і АВ із викопної сировини. Низькі показники одного з видів АВ можуть бути компенсовані високими показниками іншого вугілля. Так, невисока стійкість на стирання АВ БАУ-А (51,5%) може бути компенсована за рахунок вугілля кісточкового (91,5 %), кокосового (85,5 %) або АВ із викопного вугілля (79 %), які можна використовувати у вугільних колонках. Комбінований склад надасть змогу підвищити загальну міцність сорбенту та витримувати натиск рідини у вугільних колонках при терті вугільних часток. Композиційне АВ матиме оптимізовані сорбційні і каталітичні властивості, загальна розвинена пориста структура надасть можливість екстрагувати з водно-спиртових розчинів і утримувати в сорбуючих порах органічні домішки, які погіршують дегустаційні властивості горілок. Індекс рубрикатора НБУВ: Л873-3
Рубрики:
Шифр НБУВ: Ж69879 Пошук видання у каталогах НБУВ Повний текст Наукова періодика України Додаткова інформація про автора(ів) публікації: (cписок формується автоматично, до списку можуть бути включені персоналії з подібними іменами або однофамільці) Якщо, ви не знайшли інформацію про автора(ів) публікації, маєте бажання виправити або відобразити більш докладну інформацію про науковців України запрошуємо заповнити "Анкету науковця"
|