Любич В. В. Біохімічна складова зерна кіноа залежно від сорту / В. В. Любич, В. І. Войтовська, С. О. Третьякова // Інженерія природокористування. - 2021. - № 3. - С. 52-56. - Бібліогр.: 16 назв. - укp.Наведено результати дослідження біохімічної складової (вміст білка, вуглеводів, харчових волокон, жиру, золи, вітамінів, мінеральних елементів) зерна різних сортів кіноа. У зерні кіноа міститься 57,0 - 57,6 % вуглеводів, 14,0 - 14,6 - білка, 7,0 - 9,0 - харчових волокон, 6,0 - 7,3 - жиру, 2,33 - 2,58 % золи. Досліджені сорти кіноа, вирощені в умовах Правобережного Лісостепу, істотно не відрізняються за якістю. У зерні кіноа найбільше містилось вітаміну В3 - 1,45 - 1,59 мг % залежно від сорту. Проте інтегральний скор був на рівні 10 - 11 %. Найбільше 100 г зерна кіноа задовольняє біологічні потребу дорослої людини вітамінами В6, В1 і В2 - на 30 - 38 % залежно від варіанту досліду. Інтегральний скор вітаміну В5 був 15 - 16 % залежно від сорту. Слід відзначити, що істотної різниці між сортами кіноа виявлено не було, що підтверджує індекс комплексного оцінювання - 0,21 - 0,24. Зерно кіона найбільше містить калію, фосфору, магнію, сірки і кальцію. Вміст мангану, цинку, заліза та натрію був у межах 2,0 - 5,0 мг %. Індекс комплексного оцінювання не змінювався і становив 0,11. Проте інтегральний скор мав іншу тенденцію. Так, 100 г зерна цієї культури найбільше задовольняє біологічну потребу дорослої людини магнієм і фосфором - на 83 - 88 % залежно від варіанту досліду. Найменше натрієм, сіркою і кальцієм - на 0,1 - 5,1 %. Інтегральний скор для заліза був 32 - 34 %, цинку - 20 - 25, мангану - 20 - 21, калію - 11 - 13 % залежно від сорту. За біохімічною складовою зерно кіноа можна використовувати у технології безглютенових продуктів. Індекс рубрикатора НБУВ: П212.9кіноа
Шифр НБУВ: Ж101173 Пошук видання у каталогах НБУВ Повний текст Наукова періодика України Додаткова інформація про автора(ів) публікації: (cписок формується автоматично, до списку можуть бути включені персоналії з подібними іменами або однофамільці) Якщо, ви не знайшли інформацію про автора(ів) публікації, маєте бажання виправити або відобразити більш докладну інформацію про науковців України запрошуємо заповнити "Анкету науковця"
|