РЕФЕРАТИВНА БАЗА ДАНИХ "УКРАЇНІКА НАУКОВА"
Abstract database «Ukrainica Scientific»


Бази даних


Реферативна база даних - результати пошуку


Вид пошуку
Пошуковий запит: (<.>ID=REF-0000789048<.>)
Загальна кількість знайдених документів : 1

Даниленко Г. М. 
Промоція здоров'я та харчовий статус підлітків великого промислового міста / Г. М. Даниленко, О. Г. Авдієвська // Укр. журн. дит. ендокринології. - 2021. - № 4. - С. 27-33. - Бібліогр.: 18 назв. - укp.

Мета роботи - обгрунтування шляхів промоції здоров'я учнів закладів загальної середньої освіти на підставі визначення харчового статусу з урахуванням індексу маси тіла (ІМТ) підлітків великого промислового міста. Дослідження грунтується на поперечному зрізі популяційного опитування, проведеного у період з квітня до травня 2019 р. з використанням опитувальника (АС № 92695-2019 "Методика оцінки впливу близького соціального оточення на суб'єктивне сприйняття власного здоров'я підлітками"). Досліджено 1191 пацієнта віком 11 - 16 років. Споживання продуктів харчування оцінювали за частотою споживання протягом 1 міс, ІМТ і за стандартними показниками фізичного розвитку (5Б5) ВООЗ. Установлено щоденну частоту споживання цукерок (<$E8,03~symbol С~0,78>) %, тістечок і здобних виробів - (<$E5,8~symbol С~0,68>) %, м'яса - (<$E14,54~symbol С~1,02>) %, ковбас - (<$E7,62~symbol С~0,76>) %, риби - (<$E2,61~symbol С~0,46>) %, молока - (<$E11,21~symbol С~0,91>) %, свіжих овочів - (<$E19,9~symbol С~1,15>) %, свіжих фруктів - (<$E19,45~symbol С~1,14>) %, майонезу, соусів та кетчупу - (<$E5,47~symbol С~0,65>) %, фастфуду - (<$E1,12~symbol С~0,30>) %, вуличної їжі (пиріжки, хот-доги) - (<$E0,81~symbol С~0,26>) %, снеків (чіпси, сухарики) - (<$E1,84~symbol С~0,38>) %, сухих макаронів "Мівіна" - (<$E1,43~symbol С~0,34>) %. За ІМТ (<$E5,3~symbol С~0,64>) % підлітків мали виснаження (<< -2 SDS), (<$E13,6~symbol С~0,99) % - недостатню масу тіла (-1...-2 SDS), (<$E77,8~symbol С~1,2>) % - нормальну масу тіла (<$E~symbol С~1~SDS>), (<$E2,7~symbol С~0,46>) % - надмірну масу тіла (+1 - 2 SDS),(<$E0,58~symbol С~0,22>) % - ожиріння (>> +2 SDS). Висновки: промоція здоров'я та формування навичок здорового способу життя серед молоді мають бути першочерговими завданнями. Слід приділити більше уваги формам і методам організації харчування дітей та підлітків, удосконалювати технології медичного і психолого-педагогічного супроводу, надавати рекомендації батькам щодо збереження здоров'я та правильного харчування.


Індекс рубрикатора НБУВ: Р128.94-37

Рубрики:

Шифр НБУВ: Ж100779 Пошук видання у каталогах НБУВ 
Додаткова інформація про автора(ів) публікації:
(cписок формується автоматично, до списку можуть бути включені персоналії з подібними іменами або однофамільці)
  Якщо, ви не знайшли інформацію про автора(ів) публікації, маєте бажання виправити або відобразити більш докладну інформацію про науковців України запрошуємо заповнити "Анкету науковця"
 
Національна бібліотека України імені В. І. Вернадського
Відділ наукового формування національних реферативних ресурсів
Інститут проблем реєстрації інформації НАН України

Всі права захищені © Національна бібліотека України імені В. І. Вернадського