Даниленко Г. М. Промоція здоров'я та харчовий статус підлітків великого промислового міста / Г. М. Даниленко, О. Г. Авдієвська // Укр. журн. дит. ендокринології. - 2021. - № 4. - С. 27-33. - Бібліогр.: 18 назв. - укp.Мета роботи - обгрунтування шляхів промоції здоров'я учнів закладів загальної середньої освіти на підставі визначення харчового статусу з урахуванням індексу маси тіла (ІМТ) підлітків великого промислового міста. Дослідження грунтується на поперечному зрізі популяційного опитування, проведеного у період з квітня до травня 2019 р. з використанням опитувальника (АС № 92695-2019 "Методика оцінки впливу близького соціального оточення на суб'єктивне сприйняття власного здоров'я підлітками"). Досліджено 1191 пацієнта віком 11 - 16 років. Споживання продуктів харчування оцінювали за частотою споживання протягом 1 міс, ІМТ і за стандартними показниками фізичного розвитку (5Б5) ВООЗ. Установлено щоденну частоту споживання цукерок (<$E8,03~symbol С~0,78>) %, тістечок і здобних виробів - (<$E5,8~symbol С~0,68>) %, м'яса - (<$E14,54~symbol С~1,02>) %, ковбас - (<$E7,62~symbol С~0,76>) %, риби - (<$E2,61~symbol С~0,46>) %, молока - (<$E11,21~symbol С~0,91>) %, свіжих овочів - (<$E19,9~symbol С~1,15>) %, свіжих фруктів - (<$E19,45~symbol С~1,14>) %, майонезу, соусів та кетчупу - (<$E5,47~symbol С~0,65>) %, фастфуду - (<$E1,12~symbol С~0,30>) %, вуличної їжі (пиріжки, хот-доги) - (<$E0,81~symbol С~0,26>) %, снеків (чіпси, сухарики) - (<$E1,84~symbol С~0,38>) %, сухих макаронів "Мівіна" - (<$E1,43~symbol С~0,34>) %. За ІМТ (<$E5,3~symbol С~0,64>) % підлітків мали виснаження (<< -2 SDS), (<$E13,6~symbol С~0,99) % - недостатню масу тіла (-1...-2 SDS), (<$E77,8~symbol С~1,2>) % - нормальну масу тіла (<$E~symbol С~1~SDS>), (<$E2,7~symbol С~0,46>) % - надмірну масу тіла (+1 - 2 SDS),(<$E0,58~symbol С~0,22>) % - ожиріння (>> +2 SDS). Висновки: промоція здоров'я та формування навичок здорового способу життя серед молоді мають бути першочерговими завданнями. Слід приділити більше уваги формам і методам організації харчування дітей та підлітків, удосконалювати технології медичного і психолого-педагогічного супроводу, надавати рекомендації батькам щодо збереження здоров'я та правильного харчування. Індекс рубрикатора НБУВ: Р128.94-37
Рубрики:
Шифр НБУВ: Ж100779 Пошук видання у каталогах НБУВ Додаткова інформація про автора(ів) публікації: (cписок формується автоматично, до списку можуть бути включені персоналії з подібними іменами або однофамільці) Якщо, ви не знайшли інформацію про автора(ів) публікації, маєте бажання виправити або відобразити більш докладну інформацію про науковців України запрошуємо заповнити "Анкету науковця"
|