РЕФЕРАТИВНА БАЗА ДАНИХ "УКРАЇНІКА НАУКОВА"
Abstract database «Ukrainica Scientific»


Бази даних


Реферативна база даних - результати пошуку


Вид пошуку
Пошуковий запит: (<.>ID=REF-0000789079<.>)
Загальна кількість знайдених документів : 1

Петров І. В. 
Виробничі характеристики пробіотика Escherichia coli M-17 після іммобілізації у гелевих носіях і зберігання за різних низьких температур = Manufacturing characteristics of probiotic Escherichia coli strain M-17 after immobilization in gel carriers and storage at various low temperatures / І. В. Петров, І. П. Висеканцев, Я. О. Черкашина, О. Г. Перетятко, Ю. А. Ягнюк // Проблеми кріобіології і кріомедицини. - 2021. - 31, № 3. - С. 273-276. - Бібліогр.: 7 назв. - укp.

Мета роботи - вивчення збереженості виробничих характеристик пробіотичного штаму Escherichia coli M-17 (Е. coli M-17) після іммобілізації в гелевих носіях і зберігання за різних низьких температур. Об'єктом дослідження був промисловий штам E. coli M-17, який було одержано з "Держ. НДІгенетика" (Росія). Бактерії вирощували на скошеному агаризованому середовищі "Nutrient Agar" ("Biolife", Італія) протягом доби за <$E37~symbol Р roman C>, після чого змивали з поверхні середовища фізіологічним розчином, іммобілізували бактеріальні клітини в гелевих гранулах за методом іонотропного гелеутворення. Стабілізували гранули в 0,2 М розчині CaCl2, протягом 20 хв. Для приготування альгінатного гелю використовували натрію альгінат Е 401 (Китай). Одержані результати свідчать про те, що іммобілізація в носіях із альгінатного гелю та наступне зберігання за температур -20, -40, -75, -<$E196~symbol Р roman C> не впливають на регламентні виробничі характеристики пробіотичного штаму E. coli M-17. У процесі зберігання за температур -20, -40, -<$E75~symbol Р roman C> частина іммобілізованих клітин гинула. Зі зниженням температури зберігання кількість загиблих клітин зменшувалася. Додавання до складу альгінатного гелю дисахаридів та знежиреного молока підвищувало кріозахисні властивості гелю. Таким чином, вказані температурні режими та додавання до складу альгінатного гелю кріозахисних домішок можна застосовувати для довгострокового зберігання комерційних препаратів, продуктів і кормових домішок на основі іммобілізованих пробіотиків. Втрати частини життєздатних клітин у процесі зберігання протягом терміну реалізації можуть бути компенсовані більш високою вихідною концентрацією клітин у гелі або більшою кількістю гелевих гранул із іммобілізованими клітинами в комерційних формах препаратів і продуктів.


Індекс рубрикатора НБУВ: Е422.151.16*716-636-601.2

Рубрики:

Шифр НБУВ: Ж14260 Пошук видання у каталогах НБУВ 
Додаткова інформація про автора(ів) публікації:
(cписок формується автоматично, до списку можуть бути включені персоналії з подібними іменами або однофамільці)
  Якщо, ви не знайшли інформацію про автора(ів) публікації, маєте бажання виправити або відобразити більш докладну інформацію про науковців України запрошуємо заповнити "Анкету науковця"
 
Національна бібліотека України імені В. І. Вернадського
Відділ наукового формування національних реферативних ресурсів
Інститут проблем реєстрації інформації НАН України

Всі права захищені © Національна бібліотека України імені В. І. Вернадського