Сорокман Т. М. Характеристика харчового раціону дітей шкільного віку та частота патології шлунково-кишкового тракту / Т. М. Сорокман, П. М. Молдован, О. В. Макарова // Здоров'я дитини. - 2021. - 16, № 5. - С. 338-343. - Бібліогр.: 20 назв. - укp.Відомо, що нераціональне харчування суттєво впливає на тривалість життя людини та призводить до виникнення та розвитку неінфекційних захворювань. Саме раціональне харчування є провідним фактором у профілактиці захворювань шлунково-кишкового тракту (ШКТ). Мета роботи - дослідити стан фактичного харчування, окремі показники харчового статусу та захворюваність ШКТ у дітей шкільного віку. Дослідження проведено на базі середніх освітніх закладів м. Чернівці та КНП "Чернівецька обласна дитяча клінічна лікарня". Використано анкетно-опитувальний метод зі складанням індивідуальних меню-розкладок і подальшим аналізом хімічного складу раціонів харчування у 162 школярів. Залежно від стану здоров'я діти розподілені на групи: I (n = 90) - діти з хронічними захворюваннями ШКТ, II (n = 44) - діти з функціональними розладами ШКТ, III (n = 28) - без патології ШКТ. У 55,5 % обстежених дітей діагностовано хронічну патологію ШКТ, у 27,2 % - функціональні захворювання ШКТ. Найбільш поширеною хронічною патологією визначено хронічні гастродуоденіти. Більшість обстежених дітей не дотримувалися режиму харчування, а саме в 56,5 % дітей порушена кратність прийому, у 69,2 % - недотримання інтервалів між прийомами їжі. Більша частина обстежених дітей (59,2 %) приймають їжу 3 - 5 разів на добу, з них по 3 - 4 рази на добу приймають їжу 29,1 % і по 4 - 5 разів - 30,1 % дітей, а менше трьох разів на добу харчуються 11,7 %. Третина дітей не снідає вдома, а 19,5 % не мають другого сніданку в школі. Енергетична цінність добових раціонів харчування нижча за нормативні показники, становить у середньому 2337,64 +- 65,16 ккал і недостатньо забезпечується за рахунок основних складових: білків - на 12 %, жирів - на 25 % і вуглеводів - на 63 %. У 53,1 % дітей виражено реєструється також макро- та мікроелементна недостатність, особливо це стосується вмісту кальцію, фосфору, міді, цинку, йоду. Діти II і III груп рідше вживають продукти харчування типу фаст-фуд у порівнянні з дітьми I групи (34,1 і 32,1 % проти 53,3 %, p << 0,05). Встановлено, що раціон і режим харчування дітей шкільного віку з патологією ШКТ не відповідають гігієнічним вимогам і не тільки не забезпечують первинну профілактику неінфекційних захворювань, але і, навпаки, є ризик-факторами виникнення останніх. Індекс рубрикатора НБУВ: Р128.94-37 + Р733.413 + Р11(4УКР)026.424.13
Рубрики:
Шифр НБУВ: Ж25721 Пошук видання у каталогах НБУВ Повний текст Наукова періодика України Додаткова інформація про автора(ів) публікації: (cписок формується автоматично, до списку можуть бути включені персоналії з подібними іменами або однофамільці) Якщо, ви не знайшли інформацію про автора(ів) публікації, маєте бажання виправити або відобразити більш докладну інформацію про науковців України запрошуємо заповнити "Анкету науковця"
|