РЕФЕРАТИВНА БАЗА ДАНИХ "УКРАЇНІКА НАУКОВА"
Abstract database «Ukrainica Scientific»


Бази даних


Реферативна база даних - результати пошуку


Вид пошуку
Пошуковий запит: (<.>ID=REF-0000796859<.>)
Загальна кількість знайдених документів : 1

Osmak T. 
Enzymatic hydrolysis of lactose in concentrates of reconstituted demineralized whey, intended for ice cream production = Ферментативний гідроліз лактози в концентратах відновленої демінералізованої сироватки, призначених для виробництва морозива / T. Osmak, S. Mleko, O. Bass, A. Mykhalevych, U. Kuzmyk // Ukr. Food J. - 2021. - 10, № 2. - С. 277-288. - Бібліогр.: 286 назв. - англ.

Доведено доцільність застосування ферментованих концентратів відновленої демінералізованої підсирної сироватки (ДМПСС) як джерела сироваткових білків і моноцукрів у складі морозива. Досліджено фізико-хімічні показники відновлених ферментованих і неферментованих концентратів ДМПСС із вмістом сухих речовин від 10 до 40 %. Вміст лактози визначено прискореним колориметричним методом, активність води - на аналізаторі активності води. Раціональні режими ферментативного гідролізу лактози в концентратах відновленої ДМПСС із вмістом 10 - 40 % сухих речовин: за температури 40 - 43 <^>oC і рН 6,1 - 6,6 рекомендована доза рідкого ферментного препарату GODO-YNL2, одержаного з дріжджів Kluyveromyces lactis, для концентратів із вмістом лактози 7,7 - 30,8 % - у діапазоні від 0,1 до 0,4 %. Тривалість ферментативного гідролізу за вказаних умов упродовж 4 +- 2 год забезпечує ступінь гідролізу лактози не нижче 70 %. Із метою підвищення ступеня гідролізу лактози одночасно з ферментним препаратом у визначених кількостях застосовано одноштамову ліофілізовану пробіотичну культуру "L. acidophilus LYO 50 DCU-S". Упродовж перших 4 год сквашування активна кислотність зразків сироваткових концентратів досягає значень, не нижчих рН 5,7 - 5,9. За вказаної кислотності ферментний препарат GODO-YNL2 проявляє достатню активність, а присутність продуктів гідролізу лактози незначно стимулює розвиток L. acidophilus. За рахунок спільної гідролізуючої дії ферментного та заквашувального препаратів впродовж 6 - 8 год можна досягти ступеня гідролізу лактози 80 - 85 %. Перспективою подальших досліджень є розробка науково-обгрунтованих рецептур морозива на основі гідролізованих концентратів відновленої ферментованої сироватки. Морозиво, збагачене сироватковими білками та пробіотичною культурою L. acidophilus, також буде відрізнятися зниженим вмістом дицукрів - цукрози та лактози. Доведено можливість підвищення ефективності ферментолізу лактози в концентратах відновленої демінералізованої підсирної сироватки до 80 - 85 % за спільної специфічної дії ферментного препарату GODO-YNL2 і закваски на основі L. acidophilus. Продукт ферментолізу є технологічним інтересом як багатофункціональний інгредієнт у складі морозива.


Індекс рубрикатора НБУВ: Л956-3

Рубрики:

Шифр НБУВ: Ж43715 Пошук видання у каталогах НБУВ 
Повний текст  Наукова періодика України 
Додаткова інформація про автора(ів) публікації:
(cписок формується автоматично, до списку можуть бути включені персоналії з подібними іменами або однофамільці)
  Якщо, ви не знайшли інформацію про автора(ів) публікації, маєте бажання виправити або відобразити більш докладну інформацію про науковців України запрошуємо заповнити "Анкету науковця"
 
Національна бібліотека України імені В. І. Вернадського
Відділ наукового формування національних реферативних ресурсів
Інститут проблем реєстрації інформації НАН України

Всі права захищені © Національна бібліотека України імені В. І. Вернадського