РЕФЕРАТИВНА БАЗА ДАНИХ "УКРАЇНІКА НАУКОВА"
Abstract database «Ukrainica Scientific»


Бази даних


Реферативна база даних - результати пошуку


Вид пошуку
Пошуковий запит: (<.>ID=REF-0000800009<.>)
Загальна кількість знайдених документів : 1

Бугина Л. М. 
Епіфітна мікробіота найбільш поширених сільськогосподарських рослин Закарпатської області : автореф. дис. ... канд. біол. наук : 03.00.16 / Л. М. Бугина; Національна академія аграрних наук України, Інститут агроекології і природокористування. - Київ, 2021. - 25 c. - укp.

Досліджено уподобання та відношення населення країн регіону Чорного моря (Болгарії, Грузії, Румунії, Туреччини) і Закарпаття до традиційної їжі рослинного походження. Відібрано 13 сільськогосподарських рослин, які найчастіше споживає населення регіону, а саме: яблука, виноград, огірки, томати, червоний перець, листя щавлю, петрушки, кропу, буряку, кропиви, капусти, пера цибулі та часнику. Визначено якісний і кількісний склад ключових епіфітних мікроорганізмів сільськогосподарських рослин, що є інгредієнтами вибраних традиційних страв України (Закарпаття) та інших країн регіону Чорного моря. Створено епіфітні профілі найпоширеніших сільськогосподарських рослин трьох агрокліматичних зон Закарпаття. Встановлено динаміку корисної епіфітної мікробіоти досліджуваних сільськогосподарських рослин залежно від погодних умов 2013, 2016 та 2019 років, з'ясовано вплив едафічних факторів на формування епіфітної мікробіоти. Визначено чутливість ізольованих представників корисної мікробіоти сільськогосподарських рослин до антибактеріальних препаратів. Досліджено валовий вміст поліфенолів та антоціанів у складі пріоритетних сільськогосподарських рослин Закарпатської області, встановлено кореляційні зв'язки між вмістом означених біологічно активних речовин (БАР) у відібраних рослинах і типом агроекосистеми. Визначено потужні кореляції чисельності тих чи інших видів епіфітних мікроорганізмів із вмістом поліфенолів та антоціанів у рослинах-господарях: чисельність Н. alvei антикорелює з антоціанами (r = - 0,95) в гірському агрокліматичному районі, чисельність Е. faecalis і Е. cloacae корелює з антоціанами в передгірному районі (r = 0,93 і r = 0,92) відповідно. Проіндексовано традиційні українські страви рослинного походження за допомогою програми LanguaL, створено першу національну базу даних традиційних українських страв.


Індекс рубрикатора НБУВ: П127

Рубрики:

Шифр НБУВ: РА451066 Пошук видання у каталогах НБУВ 
Повний текст  Автореферати дисертацій 
Додаткова інформація про автора(ів) публікації:
(cписок формується автоматично, до списку можуть бути включені персоналії з подібними іменами або однофамільці)
  Якщо, ви не знайшли інформацію про автора(ів) публікації, маєте бажання виправити або відобразити більш докладну інформацію про науковців України запрошуємо заповнити "Анкету науковця"
 
Національна бібліотека України імені В. І. Вернадського
Відділ наукового формування національних реферативних ресурсів
Інститут проблем реєстрації інформації НАН України

Всі права захищені © Національна бібліотека України імені В. І. Вернадського