РЕФЕРАТИВНА БАЗА ДАНИХ "УКРАЇНІКА НАУКОВА"
Abstract database «Ukrainica Scientific»


Бази даних


Реферативна база даних - результати пошуку


Вид пошуку
Пошуковий запит: (<.>ID=REF-0000800911<.>)
Загальна кількість знайдених документів : 1

Далєвська Д. Я. 
Зміна фізико-хімічних та органолептичних показників молока з біологічно активним йодом у процесі зберігання / Д. Я. Далєвська, О. С. Покотило // Наук. пр. Нац. ун-ту харч. технологій. - 2021. - 27, № 3. - С. 96-102. - Бібліогр.: 5 назв. - укp.

Йод - це мікроелемент, потрібний організму для забезпечення функціонування гормонів щитоподібної залози, яка регулює процес метаболізму в організмі. Забезпечення організму достатньою кількістю йоду - єдиний спосіб запобігання йододефіциту, тому розширення асортименту продуктів харчування з йодом, зокрема молочних, важлива проблема сьогодення. Молоко з біологічно активною добавкою (БАД) "Йодіс-концентрат" є джерелом необхідної кількості йоду в організмі. "Йодіс-концентрат" - це сертифікована, БАД, яка широко використовується в харчовій промисловості. Своє застосування вона знайшла вже у виробництві води та м'ясній промисловості. Досліджено фізико-хімічні та органолептичні показники молока в процесі зберігання. Дослідження зразків молока проведено в лабораторії технології молока та молочних продуктів на кафедрі харчової біотехнології та хімії Тернопільського національного технічного університету імені Івана Пулюя. Сировиною виступало молоко-сировина з масовою часткою жиру 2,5 %, ТМ "Молокія". Джерелом йоду слугувала БАД "Йодіс-концентрат". У результаті проведених досліджень встановлено, що БАД "Йодіс-концентрат" не впливає на титровану та активну кислотність питного молока в процесі зберігання. Водночас БАД "Йодіс-концентрат" не впливає на масову частку жиру (%) і густину (кг/м<^>3) питного молока в процесі зберігання. Відповідно до отриманих результатів, БАД "Йодіс-концентрат" є лише засобом збагачення організму важливим мікроелементом - йодом. Виготовлення молока з додаванням БАД "Йодіс-концентрат" не потребує від виробника встановлення додатково обладнання. Будь-яке молочне підприємство зможе виготовляти молочні продукти з додаванням біологічно активного йоду.


Індекс рубрикатора НБУВ: Л95-9

Рубрики:

Шифр НБУВ: Ж69879 Пошук видання у каталогах НБУВ 
Повний текст  Наукова періодика України 
Додаткова інформація про автора(ів) публікації:
(cписок формується автоматично, до списку можуть бути включені персоналії з подібними іменами або однофамільці)
  Якщо, ви не знайшли інформацію про автора(ів) публікації, маєте бажання виправити або відобразити більш докладну інформацію про науковців України запрошуємо заповнити "Анкету науковця"
 
Національна бібліотека України імені В. І. Вернадського
Відділ наукового формування національних реферативних ресурсів
Інститут проблем реєстрації інформації НАН України

Всі права захищені © Національна бібліотека України імені В. І. Вернадського