РЕФЕРАТИВНА БАЗА ДАНИХ "УКРАЇНІКА НАУКОВА"
Abstract database «Ukrainica Scientific»


Бази даних


Реферативна база даних - результати пошуку


Вид пошуку
Пошуковий запит: (<.>ID=REF-0000800934<.>)
Загальна кількість знайдених документів : 1

Грабовська О. В. 
Розроблення рецептурної композиції рідкого цукрозамінника на основі стевії та мальтозного сиропу для безалкогольних напоїв / О. В. Грабовська, Н. І. Сабадаш, А. Д. Авраменко, К. О. Додонова-Судьїна, Г. С. Пастух // Наук. пр. Нац. ун-ту харч. технологій. - 2021. - 27, № 4. - С. 140-153. - Бібліогр.: 24 назв. - укp.

Наведено результати дослідження комплексного натурального цукрозамінника (ЦЗ) на основі екстракту стевії та мальтозного сиропу з метою заміни цукру в безалкогольних напоях (БАН) і розширення асортименту ЦЗ. БАН у переважній більшості містять значну кількість цукру та обмаль корисних для організму людини речовин. Вживання солодких напоїв може викликати різке підвищення рівня глюкози, що збільшує ризик розвитку цукрового діабету і призводить до набору зайвої ваги. Розроблено рецептурну композицію натурального рідкого ЦЗ на основі екстракту стевії та мальтозного сиропу та рецептуру БАН із використанням розробленого ЦЗ. Використано сухий порошкоподібний екстракт стевії як основний носій солодкого смаку та мальтозний сироп (вміст сухих речовин 78 %) для маскування присмаку стевіозиду та надання певної консистенції ЦЗ і напоям. Проведені дослідження органолептичних показників БАН із розробленим комплексним ЦЗ показали, що найдоцільніше використовувати екстракт стевії та мальтозний сироп (СР = 78 %) у співвідношенні 1:40. Для встановлення концентрації розчину стевіозиду й оптимального співвідношення цього розчину та мальтозного сиропу проведено реологічні дослідження розроблених рецептурних композицій. На основі аналізу експериментальних даних рекомендовано використовувати розчин порошкоподібного стевіозиду концентрацією 5 %, що надасть змогу ефективно змішувати його з мальтозним сиропом та уникнути транспортування зайвої рідини. Використання комплексного рідкого ЦЗ на основі екстракту стевії та мальтозного сиропу для заміни цукру в БАН надає змогу розширити асортимент напоїв для спеціального дієтичного споживання.


Індекс рубрикатора НБУВ: Л88-3

Рубрики:

Шифр НБУВ: Ж69879 Пошук видання у каталогах НБУВ 
Повний текст  Наукова періодика України 
Додаткова інформація про автора(ів) публікації:
(cписок формується автоматично, до списку можуть бути включені персоналії з подібними іменами або однофамільці)
  Якщо, ви не знайшли інформацію про автора(ів) публікації, маєте бажання виправити або відобразити більш докладну інформацію про науковців України запрошуємо заповнити "Анкету науковця"
 
Національна бібліотека України імені В. І. Вернадського
Відділ наукового формування національних реферативних ресурсів
Інститут проблем реєстрації інформації НАН України

Всі права захищені © Національна бібліотека України імені В. І. Вернадського