Поліщук Г. Є. Порівняльний аналіз структуруючої здатності овочевих пюре у складі сумішей морозива / Г. Є. Поліщук, В. Я. Сапіга, Т. Г. Осьмак, І. І. Шевченко // Наук. пр. Нац. ун-ту харч. технологій. - 2021. - 27, № 4. - С. 154-164. - Бібліогр.: 23 назв. - укp.Проаналізовано роль в'язкісно-швидкісних характеристик сумішей у формуванні та стабілізації структури морозива. Доведено доцільність застосування овочів як функціонально-технологічних інгредієнтів у складі морозива. Мета дослідження - порівняльний аналіз структурувальної здатності (СЗ) овочевих пюре (ОП) різного ступеня оброблення у складі сумішей морозива. Досліджено СЗ ОП ферментованих гідролізованих термокислотним способом у складі сумішей молочно-овочевого морозива (МОМ), які не містять стабілізатор структури. Встановлено високу СЗ пектиновмісних пюре у складі сумішей у кількості 35 %, що надає змогу одержувати ефективну в'язкість у межах, рекомендованих у технології морозива. Серед досліджуваних ОП найефективнішими з технологічної точки зору є пюре з моркви, буряку, кабачків і броколі за високого вмісту в них розчинного пектину, який утворює структурувальні комплекси з молочними білками. Ефективна в'язкість практично незруйнованої структури молочноовочевих сумішей (МОС) із ОП, гідролізованими кислотним способом, дещо вища за суміші з пюре ферментованими, вміст розчинного пектину в яких вищий, що пояснюється розріджувальною дією пектинази на фрагменти оболонок рослинних клітин. Ефективна в'язкість відновленої структури МОС з ОП ферментованими виявляють високу тиксотропну здатність за рахунок не лише високого вмісту розчинного пектину, але й розм'якшених рослинних волокон. Такі суміші можна віднести до систем з вираженою коагуляційною структурою з виявленням тиксотропних властивостей. Гідролізовані різними способами ОП виявляють СЗ, підвищують тиксотропність сумішей МОМ і можуть знижувати потребу в стабілізаторах структури. Індекс рубрикатора НБУВ: Л956-3
Рубрики:
Шифр НБУВ: Ж69879 Пошук видання у каталогах НБУВ
Повний текст Наукова періодика України Додаткова інформація про автора(ів) публікації: (cписок формується автоматично, до списку можуть бути включені персоналії з подібними іменами або однофамільці) ![](/irbis_nbuv/images/info.png) Якщо, ви не знайшли інформацію про автора(ів) публікації, маєте бажання виправити або відобразити більш докладну інформацію про науковців України запрошуємо заповнити "Анкету науковця"
|