Любенко О. І. Оптимальна щільність посадки курчат-бройлерів в умовах фермерських господарств / О. І. Любенко, Д.-В. Д. Пасєчко, Т. Ю. Красновид // Вісн. Полтав. держ. аграр. акад. - 2021. - № 4. - С. 178-182. - Бібліогр.: 21 назв. - укp.Викладено матеріал з актуальних питань щодо покращення технології виробництва м'яса курчат-бройлерів в умовах фермерського господарства "Нива-2011" Херсонської області. Для сучасних фермерських господарств, які мають невеликі площі, виникає питання, їх раціонального використання. При цьому важливим показником є щільність посадки, тобто відношення кількості курчат (у головах чи у живій масі) на одиницю площі чи обладнання (голів/м<^>2, кг/м<^>2, голів на автонапувалку чи годівницю тощо). Використання показника щільності посадки при вирощуванні птиці дозволяє уникнути явищ перевантаження і не раціонального використання площі та обладнання приміщень. Для постановки досліду утворено п'ять груп курчат-бройлерів (контрольна і чотири дослідні), яких утримували при різній щільності посадки. В результаті проведеного дослідження встановлено, що при вирощуванні курчат-бройлерів різниця між групами в залежності від щільності посадки до 4 тижневого віку не було. З 28 денного віку в четвертій та п'ятій групі відмічено зменшення середньої живої маси відповідно на 30,8 г та 50,7 г у порівнянні з контрольною групою. У 8 - тижневому віці курчата-бройлери першої та другої груп перевищували курчат четвертої та п'ятої груп за живою масою. По збереженості поголів'я значних відмінностей між групами не спостерігалося, найменша збереженість поголів'я була в п'ятій групі зі щільністю посадки 28 голів/м<^>2. Аналіз отриманих даних та розрахунок економічної ефективності дозволяє зробити висновок, що щільність посадки при вирощуванні курчат-бройлерів на глибокій підстилці до 4-тижневого віку можна збільшити до 28 голів/м<^>2 без зниження зоотехнічних вимог утримання. Щільність посадки в умовах фермерських господарств впливає на економічну ефективність виробництва м'яса курчат-бройлерів, встановлено, що вихід м'яса з одиниці корисної площі у всіх дослідних групах був на рівні 30 кг і більше, у другій дослідній групі він склав 38,77 кг/м<^>2. Краща товарність тушки та якість м'яса спостерігалася у другій групі. Індекс рубрикатора НБУВ: П68-44
Рубрики:
Шифр НБУВ: Ж69944 Пошук видання у каталогах НБУВ Додаткова інформація про автора(ів) публікації: (cписок формується автоматично, до списку можуть бути включені персоналії з подібними іменами або однофамільці) ![](/irbis_nbuv/images/info.png) Якщо, ви не знайшли інформацію про автора(ів) публікації, маєте бажання виправити або відобразити більш докладну інформацію про науковців України запрошуємо заповнити "Анкету науковця"
|