РЕФЕРАТИВНА БАЗА ДАНИХ "УКРАЇНІКА НАУКОВА"
Abstract database «Ukrainica Scientific»


Бази даних


Реферативна база даних - результати пошуку


Вид пошуку
Пошуковий запит: (<.>ID=REF-0000802300<.>)
Загальна кількість знайдених документів : 1

Nabiyeva Z. 
Devising technology for dairy products involving low-esterified pectin products / Z. Nabiyeva, N. Zhexenbay, G. Iskakova, M. Kizatova, S. Akhmetsadykova // Eastern-Europ. J. of Enterprise Technologies. - 2021. - № 3/11. - С. 17-27. - Бібліогр.: 54 назв. - англ.

The issue relatedto removing heavy and radioactive metals from the body is relevant all over the world. Chemical preparations for removing heavy metals and radionuclides are not effective enough, causing the depletion of trace elements in the body. It is effective to use substances contained in natural foods that do not cause side effects and provide for protective action. These substances include pectin, safe natural detoxifying agents that remove toxins from the body. When processing fruits and vegetables, pectin remains in the pomace thatis valuable for obtaining competitive products. There are techniques to produce pectin from plant raw materials by using enzymes that are harmless to health. The use of pectin concentrates in combination with dairy raw materials makes it possible to obtain biologically complete products with functional properties. A concentrate containing 5 % of pectin was used in the study reported in this paper. Raw materials were studied in terms of important indicators of their quality and safety, to determine their suitability and further use in yogurt technology. The formulations of yogurts have been devised involving the application of low-esterified beet pectin concentrate, whose degree of etherification is 34,7 % and the complex-forming capacity is 290 mg Рb<^>2+/g. It has been established that the most optimal sample contains pectin in the amount of 0,5 % per milk mass. To preserve the vitamin composition, the yogurts were prepared under the classic pasteurization regime of 72 to 75 <^>oC with a 20 s aging. In the future, the industrial implementation of the devised technologies and formulations of pectin-containing dairy products could provide the population with products that have functional properties and contribute to the prevention of socially significant diseases.


Індекс рубрикатора НБУВ: Л848 + Л965.17-3

Рубрики:

Шифр НБУВ: Ж24320 Пошук видання у каталогах НБУВ 
Повний текст  Наукова періодика України 
  Якщо, ви не знайшли інформацію про автора(ів) публікації, маєте бажання виправити або відобразити більш докладну інформацію про науковців України запрошуємо заповнити "Анкету науковця"
 
Національна бібліотека України імені В. І. Вернадського
Відділ наукового формування національних реферативних ресурсів
Інститут проблем реєстрації інформації НАН України

Всі права захищені © Національна бібліотека України імені В. І. Вернадського