РЕФЕРАТИВНА БАЗА ДАНИХ "УКРАЇНІКА НАУКОВА"
Abstract database «Ukrainica Scientific»


Бази даних


Реферативна база даних - результати пошуку


Вид пошуку
Пошуковий запит: (<.>ID=REF-0000805504<.>)
Загальна кількість знайдених документів : 1

Shulga S. 
Modification of potato starch with adipic acid and research of modification product as raw materials for food biodegradable packaging = Модифікація картопляного крохмалю хлорангідридом адипінової кислоти та дослідження продукту модифікації як сировини екологічного пакування харчових продуктів / S. Shulga, O. Shulga, N. Simurova // Ukr. Food J. - 2021. - 10, № 3. - С. 564-575. - Бібліогр.: 574 назв. - англ.

Проведено модифікацію картопляного крохмалю хлоридом адипінової кислоти з метою подальшого фізико-хімічного дослідження отриманого продукту та використання його, наприклад, як ефективного плівкоутворювача біодеградабельних плівок/покриттів. Картопляний крохмаль вищого сорту, адипінова кислота (Е 355), хлористий тіоніл. Розчинники - ДМСО, ДМФА, метанол, етанол. ІЧ-спектроскопію проведено на пристрої фірми Nexus-475 Nicolet. ЯМР-спектри зареєстровано ЯМР-спектрометром Mercury, фірмою VARIAN. Рентгенофазовий аналіз проведено на приладі ДРОН-3М. Термогравіметричне дослідження проведено на приладі Q-1500В. В ІЧ-спектрі відсутні сигнали ацилхлоридної групи (1785 - 1815 см<^>-1) і сигнали продуктів гідролізу хлорангідриду адипінової кислоти, зокрема смуга коливань карбонової кислоти групи vC = О (1750 - 1770 см<^>-1 та їх солей 1640 см<^>-1). Це надає підстави вважати, що відбулося зшивання глюкопіранозних кілець унаслідок реакції обох хлорангідридних груп. Результати елементного аналізу ацильованого картопляного крохмалю хлорангідридом адипінової кислоти: знайдено карбону 42,33 %, гідрогену - 6,65 %; C54H86O42; розраховано кількість карбону 41,96 %, гідрогену - 6,58 %. Результати термографіметричного аналізу вказують на те, що модифікація картопляного крохмалю хлорангідридом адипінової кислоти зумовлює зміну форми та кількості води картопляного крохмалю. ЯМР-дослідження не надало змоги визначити ступінь зшивання глюкопіранозних ланцюгів крохмалю та положення замісника. Рентгенограма нативного крохмалю показала, що ступінь кристалічності нативного крохмалю становить 12 %. Модифікація картопляного крохмалю адипіновою кислотою зменшує ступінь кристалічності до 5 %. Крім того, руйнування первинної (кристалічної) структури зерен крохмалю також підтверджено за допомогою оптичного мікроскопіювання. Отже, на підставі ряду досліджень визначено, що модифікований продукт має ряд відмінних характеристик від вихідного продукту. Крім того, використання крохмалю як природної речовини, яка здатна до біодеструкції, надає можливість рекомендувати отриманий продукт як сировину для екологічних пакувальних матеріалів.


Індекс рубрикатора НБУВ: Л851

Рубрики:

Шифр НБУВ: Ж43715 Пошук видання у каталогах НБУВ 
Повний текст  Наукова періодика України 
Додаткова інформація про автора(ів) публікації:
(cписок формується автоматично, до списку можуть бути включені персоналії з подібними іменами або однофамільці)
  Якщо, ви не знайшли інформацію про автора(ів) публікації, маєте бажання виправити або відобразити більш докладну інформацію про науковців України запрошуємо заповнити "Анкету науковця"
 
Національна бібліотека України імені В. І. Вернадського
Відділ наукового формування національних реферативних ресурсів
Інститут проблем реєстрації інформації НАН України

Всі права захищені © Національна бібліотека України імені В. І. Вернадського