РЕФЕРАТИВНА БАЗА ДАНИХ "УКРАЇНІКА НАУКОВА"
Abstract database «Ukrainica Scientific»


Бази даних


Реферативна база даних - результати пошуку


Вид пошуку
Пошуковий запит: (<.>ID=REF-0000805513<.>)
Загальна кількість знайдених документів : 1

Pelin Gunc Ergonul 
Changes in volatile compounds of Ayvalik (Edremit) and Uslu olive oils depending on conditions and time of storage = Зміни летких сполук оливкової олії із сортів Айвалік (Едреміт) та Услу залежно від умов і часу зберігання / Pelin Gunc Ergonul, Alev Yuksel Aydar, Tuba Goldeli, Annalisa Mentana, Maurizio Quinto // Ukr. Food J. - 2021. - 10, № 4. - С. 717-735. - Бібліогр.: 733 назв. - англ.

Визначено вміст летких ароматичних сполук в оливковій олії з турецьких сортів оливок Едреміт (Айвалік) і Услу. Оливки зібрані в регіоні Акхісар/Маніса, який є одним із найважливіших місць вирощування оливок у Туреччині майже на стадії дозрівання. Зібрані оливки зберігалися у футлярі та капронових мішках у тих же умовах до аналізу. Визначення летких ароматичних сполук проведено твердофазною мікроекстракцією Headspace (HS-SPME) і газовою хромато-мас-спектрометрією (GC - MS). Ідентифіковано 46 різних летких сполук. Невідповідні умови зберігання оливок негативно вплинули на ароматичні профілі аромату олій. Найпоширенішими сполуками в олії із сорту Едреміт (Айвалік) були гексанал, <$E alpha>-фарнезен і диметилпальмітамін, із сорту Услу - <$E alpha>-фарнезен і 2-гексанал. В олії, отриманій з оливок Едреміт, які зберігалися в нейлонових мішках протягом 14 днів, спостерігався підвищений вміст 1-гексанолу. Підвищення концентрації 2-гексаналу під час витримування можна пояснити активністю грибкових ферментів у ліпоксигеназному шляху плодів оливи, тоді як 5-гептен-2-он 6-метилу і 1-бутанол 3-метилу в оливковій олії Едерміт і Услу виявлено не було; вони утворювалися як під час зберігання в мішках, так і в коробках через мікробну активність в оливках. Вилучено 3 основні компоненти (PCs), що становлять 81,27 % загальної дисперсії зразків оливкової олії, вилучених із сорту Услу, та 80,14 % - із сорту Едреміт. Перші PCs, PC1, PC2 і PC3 становили 45,15 і 41,31 %, 21,90 і 21,39 %, 14,21 і 17,43 % для сортів Uslu і Edremit відповідно. Рекомендується зберігати оливки за температури 5 <^>oC в боксах із кондиціонером не менше 30 днів, щоб зменшити розвиток грибків і зберегти бажаний аромат.


Індекс рубрикатора НБУВ: Л872.125-1с

Шифр НБУВ: Ж43715 Пошук видання у каталогах НБУВ 
  Якщо, ви не знайшли інформацію про автора(ів) публікації, маєте бажання виправити або відобразити більш докладну інформацію про науковців України запрошуємо заповнити "Анкету науковця"
 
Національна бібліотека України імені В. І. Вернадського
Відділ наукового формування національних реферативних ресурсів
Інститут проблем реєстрації інформації НАН України

Всі права захищені © Національна бібліотека України імені В. І. Вернадського