Trias Ayu Laksanawati Biodegradable film based on taro starch with variations of duck bone gelatin concentration: physical and barrier properties = Біорозкладна плівка на основі таро-крохмалю з різною концентрацією желатину з качиної кістки: фізичні та бар'єрні властивості / Trias Ayu Laksanawati, Muhammad Habbib Khirzin, Maghfirotul Amaniyah // Ukr. Food J. - 2021. - 10, № 4. - С. 749-760. - Бібліогр.: 758 назв. - англ.Дослідження спрямоване на покращання фізичних властивостей біологічно розкладних плівок на основі таро-крохмалю, доданому з желатином качиної кістки та пластифікатором гліцерином за допомогою розчинно-відливного методу. Для визначення ефекту різних методів оброблення використано нефакторну, повністю рандомізовану схему (CRD) із ANOVA і тест DUNCAN. Використано різні концентрації желатину з качиної кістки - 0,5, 15, 25 і 35 % від загальної маси твердих речовин (таро-крохмаль і желатин з качиної кістки). Функціональні групи біологічно розкладних плівок проаналізовано за допомогою FTIR. Морфологічну структуру продукту досліджено за допомогою сканувальної електронної мікроскопії (SEM). Швидкість пропускання водяної пари складала 0,465 - 0,529 г/м<^>2-год. Найвища швидкість пропускання водяної пари - 0,529 г/м<^>2-год була за концентрації 35 % желатину качиної кістки. Фактором, що впливає на величину швидкості пропускання водяної пари, є хімічна природа матеріалу полімеру. Водопоглинання становило 85,17 - 40,47 %, а найвище водопоглинання спостерігалося за концентрації желатину з качиної кістки 0 %. Для оцінки значення водостійкості отриманої плівки використовують відсоток водопоглинання. Розчинність у воді становила 31,08 - 64,60 %. Найвище значення розчинності у воді (64,60 %) спостерігалося за концентрації желатину з качиної кістки 35 %, оскільки його додавання зменшує міжмолекулярні сили плівки та підвищує активність води, щоб вільні молекули води могли зайняти матрицю у плівці. Спектр FTIR для біорозкладних плівкових продуктів показав пік хвильового числа на рівні 3600 - 3000 см<^>2, що вказує на наявність груп N - H і O - H. Наявність груп N - H і O - H у плівках, що піддаються біологічному розкладанню, може сприяти процесу деградації, оскільки вони мають гідрофільні властивості, які надають змогу молекулам води отримувати доступ до матриці плівки та потрапляти в неї. Результати SEM-аналізу показали, що біорозкладна плівка таро-крохмалю з додаванням желатину качиної кістки є однорідною та гнучкою, має компактну структуру. Встановлено, що додавання желатину з качиної кістки впливає на швидкість пропускання водяної пари та на розчинність у воді та водопоглинання. Індекс рубрикатора НБУВ: Л719.46
Рубрики:
Шифр НБУВ: Ж43715 Пошук видання у каталогах НБУВ
Якщо, ви не знайшли інформацію про автора(ів) публікації, маєте бажання виправити або відобразити більш докладну інформацію про науковців України запрошуємо заповнити "Анкету науковця"
|