Boubakeur B. Probiotic properties and exopolysaccharides production of Streptococcus thermophilus CNRZ 447 and Enterococcus durans NCBI 53345 = Пробіотичні та технологічні властивості екзополісахаридів Streptococcus thermophilus CNRZ 447 і Enterococcus durans NCBI 53345 / B. Boubakeur, H. Khadem, Moustapha Sangalo Drabo, Ahmad Ali, Aicha Tirtouil Meddah // Ukr. Food J. - 2021. - 10, № 4. - С. 853-872. - Бібліогр.: 869 назв. - англ.Мета дослідження - визначення пробіотичних і технологічних властивостей Streptococcus thermophilus CNRZ 447 і Enterococcus durans NCBI 53345. Дослідження проводили партіями з різними значеннями pH (2 і 3), температури (15, 37, 45, 50, 60 і 65 <^>o), вмісту жовчних солей (0,3, 0,5 і 1 %) та антибіотиків ( C10, GM, AN30 і TE30). Антагоністичний ефект був реалізований проти E. coli та S. aureus. Бактеріальну адгезію та виробництво екзополісахаридів (ЕПС) проводили в оптимізованих умовах культивування. Потім ЕПС профілювали за допомогою HPLC із використанням системи Agilent LC 1260 у поєднанні з детектором показника заломлення. Штами довели значну здатність до персистування in vitro в умовах, що імітують шлунково-кишковий тракт (ШКТ) людини. Вони вижили за pH 2 і 3 протягом 3 год інкубації. Спостерігається мінімальне зниження на 1 % і 0,99 log КУО для обох бактеріальних штамів S. thermophilus і E. durans за pH 2. Невелике зниження росту штамів відзначено за наявності жовчних солей у різних концентраціях (зафіксовано дисконтні рівні від 1 до 3 %), що свідчить про їхню здатність виживати в ШКТ. Відзначено значну толерантність до коливань температури. Ідеальні температури для росту E. durans і S. thermophilus були, відповідно, 37 і 45 <^>o. Швидкість автоагрегації, зареєстрована після 4 год декантації, становить 76 і 51 % для S. thermophilus і E. durans відповідно. Зафіксовано гідрофобність поверхні 81 і 61 % для S. thermophilus і E. durans, антагоністичну здатність проти E. coli і S. aureus, а також резистентність до антибіотиків. S. thermophilus був стійким до 3 із 4 досліджених антибіотиків. Тим часом E. durans був стійким до тетрацикліну та налідиксової кислоти. Було помітно значне вироблення ЕПС. E. durans був більш плідним у виробництві ЕПС, ніж S. thermophilus (1661 +- 27 мг/л проти 176 +- 4 мг/л). ЕПС, вироблений S. thermophilus CNRZ 447, в основному складався з двох триголозидів, які складалися переважно з глюкози. Аналіз E. durans ЕПС показав піки через 7 і 9 хв, що є олігосахаридвми, і один пік, елюювальний через 20,4 хв, який, імовірно, є сорбітом. Встановлено, що випробувані штами продемонстрували багатообіцяючий пробіотичний потенціал і високу здатність до вироблення ЕПС. Індекс рубрикатора НБУВ: Л662.962
Рубрики:
Шифр НБУВ: Ж43715 Пошук видання у каталогах НБУВ
Повний текст Наукова періодика України
 Якщо, ви не знайшли інформацію про автора(ів) публікації, маєте бажання виправити або відобразити більш докладну інформацію про науковців України запрошуємо заповнити "Анкету науковця"
|