Zlateva D. Effect of Spirulina platensis and Kelp biomass addition on the fatty acid composition of wheat bread = Вплив Spirulina platensis та Kelp на жирнокислотний склад пшеничного хліба / D. Zlateva, R. Chochkov, D. Stefanova // Ukr. Food J. - 2022. - 11, № 1. - С. 102-114. - Бібліогр.: 111 назв. - англ.Мета дослідження - вивчення впливу деяких їстівних водоростей - Spirulina platensis і ламінарії, на вміст насичених (НЖК) і ненасичених (ННЖК) жирних кислот (ЖК) у пшеничному хлібі. Хліб отримували з пшеничного борошна з додаванням ламінарії Kelp і спіруліни S. platensis (порошок) у кількості 2 або 4 % від маси борошна. Екстракцію загальних ліпідів проведено загальноприйнятим методом, а метилові ефіри ЖК проаналізовано за допомогою газового хроматографа з полум'яно-іонізаційним детектором. Збагачення ламінарією Kelp і спіруліною S. platensis (у кількості 2 % і 4 % від маси борошна) впливає на вміст НЖК і ННЖК у пшеничному хлібі. Оскільки різні види водоростей мають різний профіль ЖК, дві аквакультури давали різний ефект. За НЖК включення ламінарії Kelp в рецептуру хліба викликало збільшення вмісту стеаринової, арахідонової та генейкозанової кислот, а збагачення спіруліною Spirulina platensis призводило до збільшення вмісту капронової, пальмітинової, арахідонової кислот і, особливо, генейкозанової кислоти. У контрольному хлібі кількість генейкозанової кислоти становить 0,17 г на 100 г жирів. У хлібі, збагаченому 2 % і 4 % ламінарії Kelp, кількість генейкозанової кислоти була в 2,2 і 3,5 разу вищою, ніж у контролі, а в хлібі з 2 % і 4 % S. platensis - у 3,4 і 3,1 разу вищою, ніж у контролі відповідно. Додавання морських водоростей також впливає на вміст ННЖК у пшеничному хлібі. При включенні ламінарії Kelp до рецептури хліба спостерігався підвищений вміст олеїнової та alpha-ліноленової кислот, тоді як при додаванні паулінової кислоти збагачення S. platensis було ефективнішим. Встановлено, що збагачення пшеничного хліба їстівними водоростями Kelp і S. platensis є ефективним способом підвищення вмісту в ньому деяких ЖК. При цьому ефект від додавання S. platensis є більш вираженим. Індекс рубрикатора НБУВ: Л83-32
Рубрики:
Шифр НБУВ: Ж43715 Пошук видання у каталогах НБУВ
Повний текст Наукова періодика України
![](/irbis_nbuv/images/info.png) Якщо, ви не знайшли інформацію про автора(ів) публікації, маєте бажання виправити або відобразити більш докладну інформацію про науковців України запрошуємо заповнити "Анкету науковця"
|