РЕФЕРАТИВНА БАЗА ДАНИХ "УКРАЇНІКА НАУКОВА"
Abstract database «Ukrainica Scientific»


Бази даних


Реферативна база даних - результати пошуку


Вид пошуку
Пошуковий запит: (<.>ID=REF-0000809392<.>)
Загальна кількість знайдених документів : 1

Худік Л. М. 
Розроблення технології зберігання яблук ранньозимових сортів за післязбиральної обробки інгібітором етилену : автореф. дис. ... канд. техн. наук : 05.18.13 / Л. М. Худік; Національний університет харчових технологій. - Київ, 2021. - 22 c. - укp.

Обґрунтовано необхідність розроблення технології тривалого зберігання яблук сорту Кальвіль сніговий і Спартан за післязбиральної обробки інгібітором біосинтезу етилену з діючою речовиною 1-метилцикпопропен (1-МЦП). Розроблено та запатентовано інструментальний метод визначення настання Т-фази фенологічного розвитку плоду для встановлення оптимального строку збирання яблук за рекомендованим значенням індексу стиглості. Підтверджено нижчу у 7,2 - 15 разів інтенсивність продукування етилену на момент досягнення максимуму після двох-трьох місяців зберігання в холодильнику за обробки і забезпечення у 2,3 - 2,4 разів нижчого його рівня на момент закінчення семимісячного зберігання. Забезпечено післязбиральною обробкою на 13 - 21 % менші втрати в шкірці плодів початкового вмісту хлорофілів протягом шести місяців холодильного зберігання, що на 45 - 48 % знижує пожовтіння яблук сорту Кальвіль сніговий та у 2,2 - 2,7 разів - Спартан. Забезпечено вищий на 0,15 - 0,33 мг / 100 г вміст в шкірці хлорофілу і на 13 - 17 % нижчий рівень відбивання від неї світла після холодильного зберігання, а на кінець імітованого товарообігу — відповідно на 0,13 - 0,40 мг / 100 г і на 12 - 18 % кращі показники. Знижено обробкою 1-МЦП на 13,5 - 31 % втрату щільності м'якоті плодами впродовж зберігання, що після шести місяців зберігання в охолодженому стані забезпечило вищий у понад півтора рази мінімальний (5,5 кг/см) поріг щільності плодів сорту Кальвіль сніговий для постачання у мережу торгівлі. Показано ефективність післязбиральної обробки інгібітором етилену для збереження основних показників біохімічного складу плодів, із забезпеченням після шести місяців зберігання, вищого на 0,9 % вмісту сухих розчинних речовин, зокрема на 0,5 - 0,7 % загального вмісту цукрів, на 0,34мг / 100 г - аскорбінової кислоти, у 1,8 разів - органічних кислот, вищий вміст поліфенолів та здійснює переважаючий вплив на залишковий вміст цих компонентів у плодах на кінець пост-холодильного достигання. Подовжено на 87 - 105 діб післязбиральною обробкою 1-МЦП раціональну тривалість зберігання яблук ранньозимового терміну достигання в охолодженому стані, із забезпеченням на кінець шести місяців зберігання вищого на 14 - 45,7 % виходу стандартної продукції з перевагою вищого товарного сорту. Суттєво знижено - у 7,2 - 8,3 разів - інтенсивність загнивання яблук, у 3,3 - 3,6 разів - побуріння шкірки плодів сорту Кальвіль сніговий, на 0,2 - 0,6 % рівень природних втрат, у понад 3,3 - 5 разів загальну кількість технічного браку й у 22,5 - 11 рази - рівень абсолютного відходу продукції сорту Кальвіль сніговий. Запропоновано до використання технологію зберігання яблук ранньозимового строку достигання із застосуванням післязбиральної обробки інгібітором біосинтезу етилену без обов’язкового проведення традиційного процесу попереднього охолодження продукції. Це сприяло підвищенню на 45 - 81 % рівня рентабельності зберігання яблук із забезпеченням прибутку на рівні 2585,05 - 4393,89 грн/т після шести місяців зберігання у холодильнику.


Індекс рубрикатора НБУВ: Л91-309-1

Рубрики:

Шифр НБУВ: РА453125 Пошук видання у каталогах НБУВ 
Додаткова інформація про автора(ів) публікації:
(cписок формується автоматично, до списку можуть бути включені персоналії з подібними іменами або однофамільці)
  Якщо, ви не знайшли інформацію про автора(ів) публікації, маєте бажання виправити або відобразити більш докладну інформацію про науковців України запрошуємо заповнити "Анкету науковця"
 
Національна бібліотека України імені В. І. Вернадського
Відділ наукового формування національних реферативних ресурсів
Інститут проблем реєстрації інформації НАН України

Всі права захищені © Національна бібліотека України імені В. І. Вернадського