Применко В. Г. Технології добавок дієтичних селен-білкових та соусів з їх використанням : автореф. дис. ... канд. техн. наук : 05.18.16 / В. Г. Применко; Харківський державний університет харчування та торгівлі. - Харків, 2019. - 22 c. - укp.Науково обґрунтувано технології добавок дієтичних селен-білкових (далі - ДДСБ) та соусів з їх використанням. Висвітлено на підставі теоретичних досліджень наукові та практичні основи харчування сучасної людини, роль мінеральних речовин в її харчуванні, виявлено регіональний селенодефіцит в Україні та біологічне значення селену, способи корекції його недостатності. Розроблено технології ДДСБ "Сивоселен Плюс" та "Неоселен", що містять органічні сполуки Se. Доведено доцільність застосування розроблених ДДСБ в технології харчової продукції. Вперше описано токсикокінетику ДДСБ на прикладі модельних лабораторних тварин (білих лінійних статевозрілих щурів). Досліджено хімічний склад добавок, визначено та науково обґрунтовано їх функціонально-технологічні властивості. Розроблено технології соусів (майонезу, кетчупу та гірчиці) із використанням ДДСБ "Неоселен". Представлено органолептичні, фізико-хімічні показники якості та безпечності розробленої продукції, форми звꞌязку та структури системної води, що утримується харчовими системами соусів. Розроблено практичні рекомендації щодо застосування соусів "Селенових" в оздоровчому та лікувально-профілактичному харчуванні за умов Se-дефіцитних станів населення. Визначено рекомендовані норми їх вживання. Доведено доцільність та проведено комплекс заходів із впровадження технологій добавок дієтичних селен-білкових та соусів з їх використанням на підприємствах харчової промисловості та закладах ресторанного господарства. Індекс рубрикатора НБУВ: Л987 + Л991.3
Рубрики:
Шифр НБУВ: РА441365 Пошук видання у каталогах НБУВ Додаткова інформація про автора(ів) публікації: (cписок формується автоматично, до списку можуть бути включені персоналії з подібними іменами або однофамільці) ![](/irbis_nbuv/images/info.png) Якщо, ви не знайшли інформацію про автора(ів) публікації, маєте бажання виправити або відобразити більш докладну інформацію про науковців України запрошуємо заповнити "Анкету науковця"
|