РЕФЕРАТИВНА БАЗА ДАНИХ "УКРАЇНІКА НАУКОВА"
Abstract database «Ukrainica Scientific»


Бази даних


Реферативна база даних - результати пошуку


Вид пошуку
Пошуковий запит: (<.>ID=REF-0000817616<.>)
Загальна кількість знайдених документів : 1

Nazarova K. 
Internal audit of enterprise costs = Внутрішній аудит витрат підприємства / K. Nazarova, T. Kopotiienko, V. Nehodenko // Scientia Fructuosa. - 2022. - № 6. - С. 128-138. - Бібліогр.: 10 назв. - англ.

Restaurant enterprises are an important sector in the formation of the national economy, which ensures the safety of the population's consumption in food and contributes to the gross domestic product and tax revenues to the state budget. At the same time, the economic activity of restaurant enterprises is accompanied by the commission of a significant number of offenses related to the manipulation of costs. An effective tool for ensuring proper oversight of costs and counteracting economic violations and abuses is internal audit. Effective internal audit of costs of restaurant enterprises requires the development of an audit process model that reflects the most significant tasks and the sequence of their implementation by an internal auditor. The aim of the article is development and substantiation of the internal audit model of enterprise costs on the process approach basis. Such methods of theoretical and empirical research as dialectical, induction, deduction, analysis, synthesis, abstraction, and extrapolation were applied. Methods of building analog models, and system and structural were used for building a model of the internal audit process of enterprise costs. Based on the study results, the theoretical foundations for structuring the internal audit process of the restaurant business costs have been improved by developing a model that, as part of the organizational and preparatory stage, provides for the implementation of hypotheses and versions of violations with costs, the risk of which arises in the business processes implementation of enterprises: the supply and posting of raw materials and purchased goods, cooking, drinks and their sale. A list of versions of violations that cause information distortion about the restaurant business costs is proposed. The developed model of the internal audit process of restaurant enterprise costs will contribute to the internal audit improvement of costs in terms of time, labor intensity and increase the probability of detecting illegal actions in case of their presence.


Індекс рубрикатора НБУВ: У9(4УКР)424.1 + У052.9(4УКР)842.414

Рубрики:

Шифр НБУВ: Ж16143 Пошук видання у каталогах НБУВ 
Повний текст  Наукова періодика України 
Додаткова інформація про автора(ів) публікації:
(cписок формується автоматично, до списку можуть бути включені персоналії з подібними іменами або однофамільці)
  Якщо, ви не знайшли інформацію про автора(ів) публікації, маєте бажання виправити або відобразити більш докладну інформацію про науковців України запрошуємо заповнити "Анкету науковця"
 
Національна бібліотека України імені В. І. Вернадського
Відділ наукового формування національних реферативних ресурсів
Інститут проблем реєстрації інформації НАН України

Всі права захищені © Національна бібліотека України імені В. І. Вернадського