РЕФЕРАТИВНА БАЗА ДАНИХ "УКРАЇНІКА НАУКОВА"
Abstract database «Ukrainica Scientific»


Бази даних


Реферативна база даних - результати пошуку


Вид пошуку
Пошуковий запит: (<.>ID=REF-0000817858<.>)
Загальна кількість знайдених документів : 1

Черевко О. І. 
Удосконалення тепломасообмінного обладнання переробки рослинної сировини / О. І. Черевко, В. М. Михайлов, А. М. Загорулько, О. Є. Загорулько // Наук. пр. Нац. ун-ту харч. технологій. - 2021. - 27, № 5. - С. 43-51. - Бібліогр.: 51 назв. - укp.

Удосконалено тепломасообмінне обладнання, зокрема конструкцію підігрівача та роторного плівкового випарника для переробки рослинної сировини в пасту. Підігрівач на основі двосторонього нагрівання гнучким плівковим резистивним електронагрівачем випромінювального типу (ГПРЕнВТ) надає змогу ліквідувати конструктивну складову парових теплоносіїв в умовах забезпечення стабілізовано-рівномірного нагрівання сировини. Апарат може використовуватися в температурному діапазоні обробки харчової сировини в межах 15 - 110 <^>oC. Підігрівач характеризується зменшенням техніко-технологічних показників - у 6 разів питомої металоємності порівняно з базовою конструкцією (26 кг/м<^>2, відповідно, до 160 кг/м<^>2). Забезпечується зменшення витрати теплоти на нагрівання апарата, яке становить - 1372,8 кДж, e порівнянyb з базовим підігрівачем - 8448 кДж. Удосконалена модель роторного плівкового випарника (РПВ) із запропонованою зрізувальною лопаттю, забезпеченою автономною системою обігрівання відбивальної поверхні за рахунок перетворення енергії вторинної пари елементами Пельтьє в напругу живлення нагрівачів. Площа відбивальної поверхні вдосконаленої зрізуючої лопаті становить 0,06 м<^>2 і потребує ~ 15 - 20 Вт живлення для автономної роботи ГПРЕнВТ. Це забезпечить додаткове нагрівання, перемішування та вловлюванню шару сировини, що зрізується. Отримані розрахункові показники ресурсоефективності: питомі витрати енергії на нагрівання об'єму одиниці продукту в РПВ - 408 кДж/кг, у порівнянні з базовим вакуум-випарним апаратом (ВВА) - 1019 кДж/кг. При цьому забезпечується така тривалість термічної обробки: РПВ - 60 с і 1 год у базовому ВВА, відповідно, що має суттєво зниження температурного впливу на сировину. Впровадження вдосконаленого обладнання в лінії виробництва рослинних напівфабрикатів забезпечить отримання високоякісної продукції, зменшення ресурсовитрат і розширення асортименту продукції органічного походження.


Індекс рубрикатора НБУВ: Л813-5

Рубрики:

Шифр НБУВ: Ж69879 Пошук видання у каталогах НБУВ 
Повний текст  Наукова періодика України 
Додаткова інформація про автора(ів) публікації:
(cписок формується автоматично, до списку можуть бути включені персоналії з подібними іменами або однофамільці)
  Якщо, ви не знайшли інформацію про автора(ів) публікації, маєте бажання виправити або відобразити більш докладну інформацію про науковців України запрошуємо заповнити "Анкету науковця"
 
Національна бібліотека України імені В. І. Вернадського
Відділ наукового формування національних реферативних ресурсів
Інститут проблем реєстрації інформації НАН України

Всі права захищені © Національна бібліотека України імені В. І. Вернадського