Белінська К. О. Дослідження змін сухих молочно-борошняних каш для дитячого харчування в процесі їх зберігання / К. О. Белінська, Н. О. Фалендиш // Наук. пр. Нац. ун-ту харч. технологій. - 2021. - 27, № 5. - С. 108-113. - Бібліогр.: 113 назв. - укp.Для харчування дітей грудного та раннього віку прикормом слугують молочно-борошняні каші (МБК). На ринку пропонується різноманіття таких продуктів. Основною сировиною для виготовлення таких каш є коров'яче молоко. Сухі МБК (СМБК) є продуктами тривалого зберігання. Такі продукти є багатокомпонентними системами, тому під час їх зберігання відбувається велика кількість змін (як фізико-хімічних, так і мікробіологічних). Оскільки ці продукти призначені для вигодовування дітей, найголовнішими показниками якості є показники їх безпечності. Впродовж терміну зберігання СМБК можуть мати місце процеси мікробіологічного зараження та процеси псування жиру. Процеси псування жиру пов'язані як із хімічним окисненням жиру, так і з біохімічним. Провідними виробниками сухих продуктів для дитячого харчування гарантійний термін зберігання встановлено 12 міс. Проте досліджувані продукти виготовлені на основі кобилячого та овечого молока. Таке молоко має інший хімічний склад, а тому процеси, які відбуваються в ньому під час зберігання, також можуть відрізнятися від тих, які спостерігаються під час зберігання коров'ячого молока. Тому проведення досліджень з визначення показників, які впливають на якість продукту під час зберігання, є доцільним. Наведено дослідження з визначення мікробіологічних показників, значення кислотного та перекисного чисел. Установлено, що в досліджуваних продуктах розвиток сторонньої мікрофлори впродовж терміну зберігання відбувається в межах норми. А процеси окиснення тригліцеридів і накопичення перекисів відбуваються подібно до аналогічних процесів у контролі. Невелика різниця у зразках характеризується відмінностями хімічного складу жиру різних видів молока. З'ясовано, що СМБК на основі кобилячого та овечого молока можуть зберігатися протягом визначеного терміну за умови зберігання в герметичній упаковці. Індекс рубрикатора НБУВ: Л977
Рубрики:
Шифр НБУВ: Ж69879 Пошук видання у каталогах НБУВ Повний текст Наукова періодика України Додаткова інформація про автора(ів) публікації: (cписок формується автоматично, до списку можуть бути включені персоналії з подібними іменами або однофамільці) Якщо, ви не знайшли інформацію про автора(ів) публікації, маєте бажання виправити або відобразити більш докладну інформацію про науковців України запрошуємо заповнити "Анкету науковця"
|