РЕФЕРАТИВНА БАЗА ДАНИХ "УКРАЇНІКА НАУКОВА"
Abstract database «Ukrainica Scientific»


Бази даних


Реферативна база даних - результати пошуку


Вид пошуку
Пошуковий запит: (<.>ID=REF-0000817865<.>)
Загальна кількість знайдених документів : 1

Белінська К. О. 
Дослідження змін сухих молочно-борошняних каш для дитячого харчування в процесі їх зберігання / К. О. Белінська, Н. О. Фалендиш // Наук. пр. Нац. ун-ту харч. технологій. - 2021. - 27, № 5. - С. 108-113. - Бібліогр.: 113 назв. - укp.

Для харчування дітей грудного та раннього віку прикормом слугують молочно-борошняні каші (МБК). На ринку пропонується різноманіття таких продуктів. Основною сировиною для виготовлення таких каш є коров'яче молоко. Сухі МБК (СМБК) є продуктами тривалого зберігання. Такі продукти є багатокомпонентними системами, тому під час їх зберігання відбувається велика кількість змін (як фізико-хімічних, так і мікробіологічних). Оскільки ці продукти призначені для вигодовування дітей, найголовнішими показниками якості є показники їх безпечності. Впродовж терміну зберігання СМБК можуть мати місце процеси мікробіологічного зараження та процеси псування жиру. Процеси псування жиру пов'язані як із хімічним окисненням жиру, так і з біохімічним. Провідними виробниками сухих продуктів для дитячого харчування гарантійний термін зберігання встановлено 12 міс. Проте досліджувані продукти виготовлені на основі кобилячого та овечого молока. Таке молоко має інший хімічний склад, а тому процеси, які відбуваються в ньому під час зберігання, також можуть відрізнятися від тих, які спостерігаються під час зберігання коров'ячого молока. Тому проведення досліджень з визначення показників, які впливають на якість продукту під час зберігання, є доцільним. Наведено дослідження з визначення мікробіологічних показників, значення кислотного та перекисного чисел. Установлено, що в досліджуваних продуктах розвиток сторонньої мікрофлори впродовж терміну зберігання відбувається в межах норми. А процеси окиснення тригліцеридів і накопичення перекисів відбуваються подібно до аналогічних процесів у контролі. Невелика різниця у зразках характеризується відмінностями хімічного складу жиру різних видів молока. З'ясовано, що СМБК на основі кобилячого та овечого молока можуть зберігатися протягом визначеного терміну за умови зберігання в герметичній упаковці.


Індекс рубрикатора НБУВ: Л977

Рубрики:

Шифр НБУВ: Ж69879 Пошук видання у каталогах НБУВ 
Повний текст  Наукова періодика України 
Додаткова інформація про автора(ів) публікації:
(cписок формується автоматично, до списку можуть бути включені персоналії з подібними іменами або однофамільці)
  Якщо, ви не знайшли інформацію про автора(ів) публікації, маєте бажання виправити або відобразити більш докладну інформацію про науковців України запрошуємо заповнити "Анкету науковця"
 
Національна бібліотека України імені В. І. Вернадського
Відділ наукового формування національних реферативних ресурсів
Інститут проблем реєстрації інформації НАН України

Всі права захищені © Національна бібліотека України імені В. І. Вернадського