РЕФЕРАТИВНА БАЗА ДАНИХ "УКРАЇНІКА НАУКОВА"
Abstract database «Ukrainica Scientific»


Бази даних


Реферативна база даних - результати пошуку


Вид пошуку
Пошуковий запит: (<.>ID=REF-0000818623<.>)
Загальна кількість знайдених документів : 1

Юдіна Т. 
Харчова та біологічна цінність безглютенових кексів з концентратом сколотин / Т. Юдіна, О. Безрученко // Товари і ринки. - 2023. - № 1. - С. 54-62. - Бібліогр.: 16 назв. - укp.

Через воєнний стан в Україні, погіршення екологічного та соціально-економічного становища загострилася проблема збереження здоров'я людей і підвищення імунного стану їх організму. Перспективним напрямом наукових досліджень щодо розвитку і впровадження на вітчизняний ринок технологій продуктів для осіб із хронічними захворюваннями, що пов'язані з "непереносністю" певних нутрієнтів, є раціональне використання харчового потенціалу вторинної молочної та рослинної сировини. Мета статті - визначення харчової та біологічної цінності безглютенових кексів з молочно-білковим концентратом (МБК) сколотин. Розрахунок харчової цінності виробів проведено за таблицями хімічного складу харчових продуктів. Енергетичну цінність, ступінь збалансованості незамінних кислот зразків визначено за загальноприйнятими стандартизованими методами досліджень. За вмістом більшості нутрієнтів розроблені безглютенові кекси перевищують контрольний зразок: білкових речовин - на 8,15 %, клітковини - у 7 разів. Зменшення цукру в рецептурі безглютенового кексу на 10 % проти контролю та використання МБК сколотин, вміст жиру в якому становить 1,3 %, впливає на зниження енергетичної цінності розробленого виробу. У складі білків розроблених кексів рівень усіх незамінних амінокислот перевищує рекомендований вміст ФАО/ВООЗ, що підтверджує високу біологічну цінність продуктів. Висновки: розроблений виріб, безглютеновий кекс з МБК сколотин, характеризується високим вмістом повноцінних білків, клітковини, мінеральних речовин та вітамінів.


Індекс рубрикатора НБУВ: Л868-3

Рубрики:

Шифр НБУВ: Ж25522 Пошук видання у каталогах НБУВ 
Повний текст  Наукова періодика України 
Додаткова інформація про автора(ів) публікації:
(cписок формується автоматично, до списку можуть бути включені персоналії з подібними іменами або однофамільці)
  Якщо, ви не знайшли інформацію про автора(ів) публікації, маєте бажання виправити або відобразити більш докладну інформацію про науковців України запрошуємо заповнити "Анкету науковця"
 
Національна бібліотека України імені В. І. Вернадського
Відділ наукового формування національних реферативних ресурсів
Інститут проблем реєстрації інформації НАН України

Всі права захищені © Національна бібліотека України імені В. І. Вернадського