РЕФЕРАТИВНА БАЗА ДАНИХ "УКРАЇНІКА НАУКОВА"
Abstract database «Ukrainica Scientific»


Бази даних


Реферативна база даних - результати пошуку


Вид пошуку
Пошуковий запит: (<.>ID=REF-0000818741<.>)
Загальна кількість знайдених документів : 1

Василишина О. В. 
Вплив попередньої обробки розчином карагенану на технологічну якість плодів вишні / О. В. Василишина // Наук. пр. Нац. ун-ту харч. технологій. - 2022. - 28, № 3. - С. 116-122. - Бібліогр.: 121 назв. - укp.

Досліджено вплив попередньої обробки розчином карагенану на товарну оцінку та інтенсивність дихання плодів вишні. Проблема зберігання малолежких плодів кісточкових, зокрема вишні, є актуальною. Нині велике значення надається новим технологіям зберігання з залученням попередньої обробки плодів екологічно чистими речовинами. Дослідження показують позитивний вплив полісахаридів (хітозану, карагенану), на якість та стійкість плодів шляхом обробки після збору врожаю. Полісахариди як покриття сприяють збереженню вологи в тканинах плодів та овочів і поліпшують якість протягом зберігання, тому їх рекомендують для продовження терміну зберігання та покращання якості плодів. Для проведення досліджень відбирали плоди вишні сортів Альфа і Пам'ять Артеменка одного кольору, які сортували, мили. Плоди обробляли розчином карагенану 1 і 2 % концентрації, як контроль слугували необроблені плоди вишні. В попередньо приготовлені розчини занурювали плоди вишні, витримували 1 - 2 хв, виймали, давали стекти та сушили потоком повітря, створеного штучно вентилятором. Дослідні та контрольні зразки поміщали в ящики і зберігали за температури 1,0 +- 0,5 <^>oC за відносної вологості повітря 95,0 +- 1,0 %. Дослідженнями встановлено, що товарна якість за холодильного зберігання та обробки плодів вишні 2 % розчином карагенану протягом 28 діб складала 90,3 і 91,3 % при цьому технічний брак зменшився до 6,4 - 5,3 %, а абсолютний відхід - 3,3 - 3,4 %. Інтенсивність дихання після 15-добового зберігання знизилась на 42,9 % і до кінця зберігання для плодів, оброблених 2 % розчином карагенану, залишалась найменшою (12,5 - 22,2 %). Перспективою подальших досліджень із зберігання плодів вишні, попередньо оброблених розчином карагенану, є визначення товарних, фізико-хімічних і біохімічних показників.


Індекс рубрикатора НБУВ: Л91-309 + Л913.2

Рубрики:

Шифр НБУВ: Ж69879 Пошук видання у каталогах НБУВ 
Повний текст  Наукова періодика України 
Додаткова інформація про автора(ів) публікації:
(cписок формується автоматично, до списку можуть бути включені персоналії з подібними іменами або однофамільці)
  Якщо, ви не знайшли інформацію про автора(ів) публікації, маєте бажання виправити або відобразити більш докладну інформацію про науковців України запрошуємо заповнити "Анкету науковця"
 
Національна бібліотека України імені В. І. Вернадського
Відділ наукового формування національних реферативних ресурсів
Інститут проблем реєстрації інформації НАН України

Всі права захищені © Національна бібліотека України імені В. І. Вернадського