РЕФЕРАТИВНА БАЗА ДАНИХ "УКРАЇНІКА НАУКОВА"
Abstract database «Ukrainica Scientific»


Бази даних


Реферативна база даних - результати пошуку


Вид пошуку
Пошуковий запит: (<.>ID=REF-0000818749<.>)
Загальна кількість знайдених документів : 1

Малецька К. Д. 
Інноваційна теплотехнологія виробництва сухої форми білково-фруктових композицій методом розпилювального сушіння / К. Д. Малецька, Т. Я. Турчина, Л. Ю. Авдєєва, А. А. Макаренко // Наук. пр. Нац. ун-ту харч. технологій. - 2022. - 28, № 4. - С. 60-71. - Бібліогр.: 70 назв. - укp.

Запропоновано нову концепцію теплотехнології отримання порошкової форми білково-фруктових композицій (БФК) методом розпилювального сушіння та результати її апробації у промислових умовах. Фруктова і плодово-ягідна сировина (ФПЯС) характеризується високою біологічною цінністю, але сезонністю виробництва. Для збільшення терміну зберігання такої сировини використовують різні методи, в т.ч. розпилювальне сушіння. На жаль, ця сировина через особливості фізико-хімічного складу відноститься до важкосохнучих матеріалів, тому при розробленні теплотехнології сушіння вимагає використання спеціальних речовин і прийомів обробки. Запропоновано створити композицію ФПЯС з білками підсирної сироватки. Дослідження показали, що створення такої композиції надасть змогу покращити реологічні властивості рідинної системи, процеси структуроутворення, тепловологопереносу та термостійкість системи при розпилювальному зневодненні. Для здійснення підготовки рідкої композиції до сушіння та стабілізації їх фізико-хімічних показників запропоновано застосування механізмів дискретно-імпульсного введення енергії. Для цього використано роторно-пульсаційний апарат циліндричного типу. Раціональні теплотехнологічні параметри сушіння БФК визначались з урахуванням їх теплофізичних і фізико-хімічних особливостей. Апробація технології здійснювалась на промисловій розпилювальній сушарці продуктивністю 150 кг/год по випареній волозі. Одержані дослідні партії порошків різного складу (всього понад 300 кг) із високими структурно-механічними й органолептичними властивостями апробовано на підприємствах м. Київ та України при виготовленні кондитерських виробів, відновлювальних напоїв, суфле та м'яких видів морозива. У результаті комплексу експериментальних досліджень і промислових випробувань запропоновано організацію виробництва нових порошкових продуктів оздоровчого та лікувально-профілактичного призначення з фруктових, плодово-ягідних соків і білків вторинної молочної сировини на молокопереробних підприємствах України.


Індекс рубрикатора НБУВ: Л814.4

Рубрики:

Шифр НБУВ: Ж69879 Пошук видання у каталогах НБУВ 
Повний текст  Наукова періодика України 
Додаткова інформація про автора(ів) публікації:
(cписок формується автоматично, до списку можуть бути включені персоналії з подібними іменами або однофамільці)
  Якщо, ви не знайшли інформацію про автора(ів) публікації, маєте бажання виправити або відобразити більш докладну інформацію про науковців України запрошуємо заповнити "Анкету науковця"
 
Національна бібліотека України імені В. І. Вернадського
Відділ наукового формування національних реферативних ресурсів
Інститут проблем реєстрації інформації НАН України

Всі права захищені © Національна бібліотека України імені В. І. Вернадського