РЕФЕРАТИВНА БАЗА ДАНИХ "УКРАЇНІКА НАУКОВА"
Abstract database «Ukrainica Scientific»


Бази даних


Реферативна база даних - результати пошуку


Вид пошуку
Пошуковий запит: (<.>ID=REF-0000818752<.>)
Загальна кількість знайдених документів : 1

Тарасюк Л. А. 
Сучасна технологія фільтрування природними модифікованими матеріалами для підвищення якості лікеро-горілчаної продукції / Л. А. Тарасюк, С. І. Олійник, М. В. Карпутіна // Наук. пр. Нац. ун-ту харч. технологій. - 2022. - 28, № 4. - С. 96-109. - Бібліогр.: 108 назв. - укp.

Наведено результати дослідження фільтрувальних нетрадиційних модифікованих природних матеріалів - природного опалу та раухтопазу у порівнянні з кварцовим піском із метою вдосконалення способу механічного фільтрування під час підготування води у виробництві лікеро-горілчаної продукції. Під час досліджень використовували органолептичні, фізико-хімічні, капілярофоретичні та спектрофотометричні методи аналізу, теоретичне узагальнення та порівняння результатів, системний підхід. Проведено порівняльну оцінку способів і фільтрувальних матеріалів, які використовують у технології кондиціювання води й очищення водно-спиртових сумішей (ВСС). Установлено, що досліджувані природний опал і раухтопаз є більш хімічностійкими у порівнянні з контрольним зразком кварцового піску, а також визначено витрати розчину соляної кислоти та води, підготовленої під час стадій підготування та промивання фільтрувальних модифікованих матеріалів. Визначено, що за рахунок високої міжзернової пористості досліджуваних фільтрувальних матеріалів збільшується обсяг підготовленої води: опалом на 110 - 130 об./об. ФМ, раухтопазом - на 350 - 450 об./об. ФМ. З'ясовано, що фільтрування природним опалом і раухтопазом надає змогу збільшити ефект очищення та покращити прозорість підготовленої води та ВСС у порівнянні з вихідною водою та сортівкою, які профільтровано контрольним зразком кварцового піску. Доведено перспективність використання модифікованих матеріалів природного опалу та раухтопазу для кондиціювання води та фільтрування ВСС у виробництві лікеро-горілчаної продукції.


Індекс рубрикатора НБУВ: Л873.105

Шифр НБУВ: Ж69879 Пошук видання у каталогах НБУВ 
Повний текст  Наукова періодика України 
Додаткова інформація про автора(ів) публікації:
(cписок формується автоматично, до списку можуть бути включені персоналії з подібними іменами або однофамільці)
  Якщо, ви не знайшли інформацію про автора(ів) публікації, маєте бажання виправити або відобразити більш докладну інформацію про науковців України запрошуємо заповнити "Анкету науковця"
 
Національна бібліотека України імені В. І. Вернадського
Відділ наукового формування національних реферативних ресурсів
Інститут проблем реєстрації інформації НАН України

Всі права захищені © Національна бібліотека України імені В. І. Вернадського