РЕФЕРАТИВНА БАЗА ДАНИХ "УКРАЇНІКА НАУКОВА"
Abstract database «Ukrainica Scientific»


Бази даних


Реферативна база даних - результати пошуку


Вид пошуку
Пошуковий запит: (<.>ID=REF-0000820501<.>)
Загальна кількість знайдених документів : 1

Макарчук І. 
Управління ризик-апетитом у прийнятті рішень / І. Макарчук, І. Федулова // Scientia Fructuosa. - 2023. - № 1. - С. 42-54. - Бібліогр.: 13 назв. - укp.

Менеджмент, приймаючи рішення в умовах ризику, має усвідомлювати зони своєї відповідальності. Це залежить від того, як керівництво уявляє роботу компанії на ринку, наскільки амбітними є стратегічні цілі діяльності, наскільки консервативною або агресивною є культура управління ризиками. Ризик-апетит повинен чітко визначити межі, в яких керівництво планує свою діяльність під час реалізації бізнес-стратегії компанії і прийняття управлінських рішень. Розроблення підходів до встановлення ризик-апетиту і врахування його під час прийняття управлінських рішень є важливим управлінським завданням. Від цього залежить ефективність реалізації стратегії підприємства і вибір заходів, які можуть вплинути на ідентифіковані ризики. Мета статті - ідентифікація сутності поняття "ризик-апетит", підходів до його визначення, формування методичного підходу до використання комбінованого критерію для врахування ризик-апетиту під час прийняття управлінських рішень. Застосовано: метод емпіричного аналізу, математичний інструментарій теорії ймовірності, теоретико-ігровий статичний підхід до побудови платіжної матриці функціоналу оцінювання. Розглянуто сутність поняття "ризик-апетит" як обсяг та тип ризику, який організація готова прийняти для досягнення своїх стратегічних цілей і інтересів зацікавлених сторін. Виявлено основні підходи до встановлення ризик-апетиту в компанії. Запропоновано використовувати комбінований критерій для прийняття рішень в умовах ризику, який розглядається як комбінація критерію Байєса та мінімального значення критерію дисперсії, збалансування яких відбувається за допомогою параметра <$E lambda>, що і виконує роль ризик-апетиту. Методику апробовано на прикладі прийняття рішення в ІТ-проєкті щодо дотримання термінів його реалізації. Висновки: врахування ризик-апетиту під час прийняття управлінських рішень допоможе приймати ефективні рішення, які сприятимуть досягненню стратегічних цілей, і формувати стратегію залежно від прийнятного в компанії рівня ризик-апетиту до цього виду діяльності.


Індекс рубрикатора НБУВ: У9(4УКР)290-99 в610.8

Рубрики:

Шифр НБУВ: Ж16143 Пошук видання у каталогах НБУВ 
Повний текст  Наукова періодика України 
Додаткова інформація про автора(ів) публікації:
(cписок формується автоматично, до списку можуть бути включені персоналії з подібними іменами або однофамільці)
  Якщо, ви не знайшли інформацію про автора(ів) публікації, маєте бажання виправити або відобразити більш докладну інформацію про науковців України запрошуємо заповнити "Анкету науковця"
 
Національна бібліотека України імені В. І. Вернадського
Відділ наукового формування національних реферативних ресурсів
Інститут проблем реєстрації інформації НАН України

Всі права захищені © Національна бібліотека України імені В. І. Вернадського