Галясний І. В. Розробка технології бездріжджових безглютенових хлібців на основі суміші рисового та кукурудзяного борошна : автореф. дис. ... канд. техн. наук : 05.18.01 / І. В. Галясний; Харківський державний університет харчування та торгівлі. - Харків, 2019. - 22 c. - укp.Дисертацію присвячено розробці технології безглютенових бездріжджових хлібців на основі борошняних сумішей шляхом використання як структуроутворювачів функціональних рецептурних компонентів гідроколоїду - карбоксиметилцелюлози натрієвої солі та концентратів тваринних білків Геліос-11 або Сканпро Т95, що дозволить збалансувати реологічні властивості пористого хлібного тіста. Показано доцільність заміни мікробіологічного способу розпушення тіста під дією дріжджів на користь механічного та комбінованого (механічно-хімічного), що дозволить суттєво скоротити тривалість процесу тістоведення, знизити втрати сухих речовин тіста під час бродіння. З використанням математичних методів експериментально-статистичного моделювання та оптимізації обґрунтовано дозування дослідних полісахаридних і білкових домішок, внесення яких у безглютенове тісто на стадії його приготування зумовлює поліпшення процесів утворення та стабілізації піноподібної структури. У результаті підвищуються фізико-хімічні й органолептичні показники якості, а також скорочується технологічний цикл виробництва бездріжджових безглютенових хлібців. Розроблено технологію безглютенових бездріжджових хлібців, яка апробована та впроваджена на виробничих підприємствах Харкова, а також у навчальний процес ХНТУСГ імені Петра Василенка та ХТЕІ КНТЕУ. Розраховано економічну ефективність від реалізації нової продукції. Індекс рубрикатора НБУВ: Л837.2 + Л838
Рубрики:
Шифр НБУВ: РА442983 Пошук видання у каталогах НБУВ Повний текст Автореферати дисертацій Додаткова інформація про автора(ів) публікації: (cписок формується автоматично, до списку можуть бути включені персоналії з подібними іменами або однофамільці) Якщо, ви не знайшли інформацію про автора(ів) публікації, маєте бажання виправити або відобразити більш докладну інформацію про науковців України запрошуємо заповнити "Анкету науковця"
|