Прийоми оптимізації біологічних процесів в агроценозах кукурудзи за участі бактерій Paenibacillus polymyxa - продуцентів фізіологічно активних речовин, біоагенту поліміксобактерину - та в агроценозах кукурудзи і пшениці озимої за участі мікроорганізмів-деструкторів органічної речовини : наук.-метод. рек. / Л. М. Токмакова, А. М. Москаленко, А. О. Трепач, Л. А. Шевченко, І. В. Ларченко, В. В. Мусієнко, І. М. Пищур, В. М. Ковпак, О. П. Лепеха, Ю. М. Халеп; Національна академія аграрних наук України, Інститут сільськогосподарської мікробіології та агропромислового виробництва. - Чернігів : Брагинець О. В., 2020. - 55 c. - Бібліогр.: с. 48-55 - укp.Наведено результати досліджень щодо розробки прийомів оптимізації біологічних процесів в агроценозах кукурудзи за участі бактерій Paenibacillus polymyxa - продуцентів фізіологічно активних речовин, біоагенту Поліміксобактерину - та в агроценозах кукурудзи та пшениці озимої за участі мікроорганізмів-деструкторів органічної речовини. Розроблено та впроваджено у виробництво прийоми оптимізації біологічних процесів в агроценозах кукурудзи, що передбачають бактеризацію насіння й обприскування рослин під час вегетації у фазі 3 - 5 листків або 7 - 9 листків за норми витрат 0,5 л/га мікробним препаратом Поліміксобактерином - стимулятором росту рослин, біоагентом якого є фосфатмобілізувальні бактерії Paenibacillus polymyxa КВ. Зазначено, що результати досліджень ступеня рухомості фосфатів у кореневій зоні рослин кукурудзи свідчать про підвищення доступності ґрунтових фосфатів для рослин за використання Поліміксобактерину, водночас спостерігається посилення накопичення фосфору листовою масою і зерном кукурудзи та підвищення виносу фосфору з урожаєм культури на 44,4 % дo контролю. Наголошено, що мікробний препарат впливає на фізіологічний стан рослин: стимулюється ріст і розвиток рослин кукурудзи, збільшується маса сухої речовини, площа листків і активізується процес фотосинтезу в листках і адсорбційна поверхня кореня. Урожайність кукурудзи підвищується до 28,6 %, а вміст білка у зерні - на 1,4 % та крохмалю - на 8,2 %. Зазначено, що розроблений прийом пройшов виробниче випробування на провідних сільськогосподарських підприємствах України, його застосування забезпує високу економічну ефективність. Індекс рубрикатора НБУВ: П212.1-468.5 + П212.2-468.5
Рубрики:
Шифр НБУВ: ВА866752 Пошук видання у каталогах НБУВ Додаткова інформація про автора(ів) публікації: (cписок формується автоматично, до списку можуть бути включені персоналії з подібними іменами або однофамільці) Якщо, ви не знайшли інформацію про автора(ів) публікації, маєте бажання виправити або відобразити більш докладну інформацію про науковців України запрошуємо заповнити "Анкету науковця"
|