Shulga O. Ecological packaging materials for bakery and confectionery products based on a new pectin modification = Екологічний пакувальний матеріал для хлібобулочних і кондитерських виробів на основі нової модифікації пектину / O. Shulga, S. Hrybkov, S. Shulga // Ukr. Food J. - 2022. - 11, № 3. - С. 390-402. - Бібліогр.: 400 назв. - англ.Одним із природних полімерів, який доцільно використовувати у виробництві біодеградабельних плівок, є пектин, модифікаційній потенціал якого на сьогодні не вичерпано з метою зміни його властивостей. Матеріали і методи. Пектин, полівініловий спирт (ПВС, E 1203), гліцерин (E 422), олеїнова кислота. Паропроникність плівки визначали за BS EN 12086:1997, фізико-механічні властивості (міцність, МПа; подовження, %) плівок - на універсальній випробувальній машині TIRAtest-2151. ІЧ-спектроскопію проводили на пристрої фірми Nexus-475 Nicolet. Ефективність проведеної модифікації пектину підтверджено за допомогою ІЧ-спектроскопії та елементного аналізу. Так, утворення аміду пектину можна оцінити за смугою <$Enu>(C-N) за 1333 см<^>-1. На відміну від продукту реакції з амоніаком, із карбамідом утворення сольових груп чітко не простежується. Зникнення смуги деформаційних ножичних коливань NH2-групи за 1592 см<^>-1, а також зсув смуги валентних коливань C = O та C - N карбаміду може свідчити про утворення ковалентного зв'язку між карбамідом і пектином. Дані елементного аналізу свідчать, що етерифікація пектину амоніаком, як і карбамідом, відбулася. Результати дослідження фізико-механічних і бар'єрних властивостей показують, що міцність плівки збільшується з 20,0 до 32,4 МПа за умови збільшення вмісту модифікованого пектину амоніаком у складі плівки з 0,5 до 4,5 %. Показник подовження плівки зростає за умови збільшення модифікованого пектину в складі плівки, а паропроникність зменшується зі збільшенням вмісту модифікованого пектину у складі плівки з 6,1 до 4,3 мг/(м-год-<$E kapa>Па). Пектин, модифікований карбамідом, здійснює аналогічний вплив на властивості плівки, як і пектин, модифікований амоніаком. Проте утворена плівка більш міцна, що пояснюється утворенням водневих зв'язків між вільною аміногрупою карбаміду та OH-групами полігалактоуронової кислоти. За допомогою ІЧ-спектроскопії та елементного аналізу підтверджено проведену модифікацію пектину амоніаком і карбамідом. Індекс рубрикатора НБУВ: Л719.46
Рубрики:
Шифр НБУВ: Ж43715 Пошук видання у каталогах НБУВ Додаткова інформація про автора(ів) публікації: (cписок формується автоматично, до списку можуть бути включені персоналії з подібними іменами або однофамільці) Якщо, ви не знайшли інформацію про автора(ів) публікації, маєте бажання виправити або відобразити більш докладну інформацію про науковців України запрошуємо заповнити "Анкету науковця"
|