РЕФЕРАТИВНА БАЗА ДАНИХ "УКРАЇНІКА НАУКОВА"
Abstract database «Ukrainica Scientific»


Бази даних


Реферативна база даних - результати пошуку


Вид пошуку
Пошуковий запит: (<.>ID=REF-0000829799<.>)
Загальна кількість знайдених документів : 1

Shevchenko O. 
Technological functions of hydrolyzed whey concentrate in ice cream = Технологічні функції гідролізованого концентрату сироватки у складі морозива / O. Shevchenko, A. Mykhalevych, G. Polishchuk, M. Buniowska-Olejnik, O. Bass, U. Bandura // Ukr. Food J. - 2022. - 11, № 4. - С. 498-517. - Бібліогр.: 513 назв. - англ.

Досліджено показники якості морозива нежирного з різним співвідношенням між цукром і гідролізованим і негідролізованим концентратами демінералізованої підсирної молочної сироватки. Ступінь гідролізу лактози визначали йодометричним і рефрактометричним методами, активність води у сумішах - на аналізаторі активності води "HygroLab 2", реологічні характеристики - на ротаційному віскозиметрі, пінозбитість і піностійкість сумішей морозива, швидкість танення - модифікованими методами, органолептичні показниками - дескрипторно-інтегральним методом. Масову частку білка, сухих речовин, збитість, опір таненню в морозиві визначали за допомогою загальновідомих методів. На піжставі проведеного розрахунку ступеня солодкості концентратів сироватки з урахуванням масової частки сухих речовин, ступеня гідролізу лактози та відомих значень відносної солодкості цукру, лактози, глюкози та галактози обрано концентрат із умістом сухих речовин 40 % для застосування в рецептурному складі морозива. За результатами дослідження комплексу показників якості сумішей морозива встановлено, що концентрат демінералізованої гідролізованої сироватки з масовою часткою сухих речовин 40 % може замінювати до 42 % цукру у складі морозива зі збереженням визначеного для морозива виду ступеня солодкості в діапазоні від 0,8 до 0,9. За в'язкісно-швидкісними характеристиками суміш морозива нежирного з концентратом демінералізованої гідролізованої сироватки віднесено до систем із вираженою коагуляційною структурою з виявленням тиксотропних властивостей. Морозиво на основі гідролізованого концентрату сироватки містить 3,3 % сироваткових білків, що відповідає стандартному хімічному складу морозива. Високий вміст продуктів гідролізу лактози в морозиві підвищує збитість, але знижує опір таненню морозива, що треба враховувати під час технологічного процесу та вибору споживчої тари. Доведено доцільність застосування гідролізованого концентрату підсирної сироватки з масовою часткою сухих речовин 40 % як підсолоджуючого та білоквмісного інгредієнта у складі морозива нежирного, що виявляє виражені технологічні властивості.


Індекс рубрикатора НБУВ: Л956-3

Рубрики:

Шифр НБУВ: Ж43715 Пошук видання у каталогах НБУВ 
Додаткова інформація про автора(ів) публікації:
(cписок формується автоматично, до списку можуть бути включені персоналії з подібними іменами або однофамільці)
  Якщо, ви не знайшли інформацію про автора(ів) публікації, маєте бажання виправити або відобразити більш докладну інформацію про науковців України запрошуємо заповнити "Анкету науковця"
 
Національна бібліотека України імені В. І. Вернадського
Відділ наукового формування національних реферативних ресурсів
Інститут проблем реєстрації інформації НАН України

Всі права захищені © Національна бібліотека України імені В. І. Вернадського