Pasichniy V. Use of bioactive properties of plant extracts to increase the storage stability of mechanically separated turkey meat = Використання біоактивних властивостей рослинних екстрактів для підвищення стійкості при зберіганні м'яса індички механічної сепарації / V. Pasichniy, V. Tischenko, N. Bozhko, O. Koval, A. Marynin // Ukr. Food J. - 2022. - 11, № 4. - С. 616-628. - Бібліогр.: 626 назв. - англ.Мета роботи - дослідження впливу природних антиоксидантів, зокрема екстракту чорноплідної горобини, екстракту журавлини, екстракту листя смородини для стабілізації процесів окиснення жирового комплексу МПМО індика в процесі зберігання. Предметом дослідження було м'ясо індика механічного обвалювання. Як антиокиснювальний препарат використовували комерційні рослинні екстракти з вичавок чорноплідної горобини (Aronia melanocarpa), екстракт із вичавок журавлини (Vaccinium Oxycoccus), екстракт листя чорної смородини (Ribes nigrum L.). Протягом терміну зберігання в зразках досліджували динаміку окиснювальних процесів і визначали кислотне, перекисне та тіобарбітурове числа. Хімічний склад м'яса індичого механічного обвалювання відрізняється високим умістом протеїну (14,22 %) і жиру (17,3 %), що підвищує ризик окиснювального псування під час реалізації та зберігання. Використання рослинних екстрактів надало змогу знизити інтенсивність окиснення ліпідів у м'ясі індичому механічного обвалювання під час зберігання в замороженому стані протягом 9 тиж. У кінці досліду концентрація вільних жирних кислот у контролі була найвищою та становила 3,81 +- 0,02 мг КОН, що на 131,83 % вище, ніж у зразку з екстрактом листя смородини, в 4,76 разу вище, ніж у зразку з екстрактом журавлини, і в 7,33 разу вище, ніж у зразку з екстрактом чорноплідної горобини. Показано, що екстракти з вичавок ягід чорноплідної горобини та журавлини уповільнили гідролітичні зміни у жирах продукту на 81,20 і 76,47 % відповідно. Додавання екстракту чорноплідної горобини та журавлини в концентрації 0,2 % сприяло зниженню перекисного числа через 2 міс. зберігання м'яса індичого механічного обвалювання до 0,057 - 0,060 J2 %, що майже вдвічі уповільнило синтез перекисів у продукті. Встановлено, що внесення екстрактів чорноплідної горобини та журавлини в концентрації 0,2 - 0,3 % гальмує накопичення вторинних продуктів окиснення ліпідів на 35,10 - 39,36 %. Встановлено, що порівняльний аналіз і комплексна оцінка вмісту продуктів окиснення в контрольних і дослідних зразках об'єктивно свідчать про позитивний вплив природних антиоксидантів на окиснювальне псування МПМО індички за умов зберігання протягом установленого терміну.
Шифр НБУВ: Ж43715 Пошук видання у каталогах НБУВ Додаткова інформація про автора(ів) публікації: (cписок формується автоматично, до списку можуть бути включені персоналії з подібними іменами або однофамільці) ![](/irbis_nbuv/images/info.png) Якщо, ви не знайшли інформацію про автора(ів) публікації, маєте бажання виправити або відобразити більш докладну інформацію про науковців України запрошуємо заповнити "Анкету науковця"
|