Ск Мд Рохан Алам Багатоетапне дослідження стічних вод хлібобулочних підприємств на здатність очищення із застосуванням процесів хімічної коагуляції та комбінованих методів біологічного очищення / Ск Мд Рохан Алам, Абхішек Дас, Прадьют Кунду, Суніта Адхікарі (Праманік) // Хімія і технологія води. - 2023. - 45, № 1. - С. 119-127. - Бібліогр.: 15 назв. - укp.Комерційні пекарні, що виготовляють торти, пироги, печиво, бісквіти, тістечка, булочки та безліч інших десертів, виробляють стічні води з високим вмістом суспендованих твердих часток, жирів, олій і мастила з високим хімічним споживанням кисню (ХСК) і поживними речовинами, такі як амоній-азот і нітрат-азот, вміст яких надто високий для скидання до міської каналізаційної системи без попередньої обробки. Через складний характер цих стічних вод потрібне багатоетапне рішення. Мета дослідження - проведення багатоетапного дослідження стічних вод пекарні, таких як хімічне очищення з використанням хімічного коагулянту, вторинне очищення в анаеробних реакторах періодичної дії (АРПД) з анаеробними бактеріями і, нарешті, аеробне очищення в реакторі періодичної дії шляхом розвитку акліматизованої біоплівки як для окиснення вуглецю, так і для нітрифікації з подальшим вивченням перебігу хімічних і мікробіологічних процесів у динаміці. Композитний зразок стічних вод був зібраний із сусіднього хлібопекарського заводу, розташованого в Дхулагарх, Західна Бенгалія. Після необхідної характеристики реальне значення ХСК було на рівні 4500 мг/дм<^>3, тоді як рівень амонійного азоту (<$E roman {NH sub 4 sup +~-~N}>) і нітратного азоту (<$E roman {NO sub 3 sup -~-~N}>) був виявлений на рівні відповідно 57 і 69 мг/дм<^>3 у вигляді N. Імітацію синтетичних стічних вод пекарні було приготовано в лабораторії. Хімічна очистка була проведена з використанням галунів і поліелектроліту для зменшення в основному органічних речовин, присутніх у стічних водах у вигляді ХСК, оскільки значення ХСК, <$E roman {NH sub 4 sup +~-~N}> і <$E roman {NO sub 3 sup -~-~N}> були відповідно на рівні 3000, 48 і 82 мг/дм<^>3 у вигляді N після хімічної обробки. Для зниження залишкового високого значення ХПК та вмісту нітратного азоту в хімічно оброблених реальних стічних водах хлібопекарського виробництва були передбачені АРПД. Нарешті, проведено аеробне очищення для остаточного освітлення стічних вод. Після триступеневого очищення стічні води звільняються від органічних і поживних речовин. Індекс рубрикатора НБУВ: Л830.094
Шифр НБУВ: Ж14165 Пошук видання у каталогах НБУВ
![](/irbis_nbuv/images/info.png) Якщо, ви не знайшли інформацію про автора(ів) публікації, маєте бажання виправити або відобразити більш докладну інформацію про науковців України запрошуємо заповнити "Анкету науковця"
|