РЕФЕРАТИВНА БАЗА ДАНИХ "УКРАЇНІКА НАУКОВА"
Abstract database «Ukrainica Scientific»


Бази даних


Реферативна база даних - результати пошуку


Вид пошуку
Пошуковий запит: (<.>ID=REF-0000832747<.>)
Загальна кількість знайдених документів : 1

Морозова Л. П. 
Контроль концентрації макроелемента фосфору в субстраті при вирощуванні томатів в умовах захищеного грунту / Л. П. Морозова // Збалансов. природокористування. - 2023. - № 2. - С. 114-122. - Бібліогр.: 22 назв. - укp.

Хоча більшість томатів вирощують у відкритому грунті, їх культивування у скляних теплицях або теплицях тунельного типу, вкритих пластиковою плівкою, стає все більш поширеним для забезпечення місцевих ринків свіжими плодами. У закритому грунті вирощують переважно високорослі сорти томатів. Вони дозволяють максимально ефективно використовувати площу теплиць і отримувати багаті врожаї. Томати, що вирощуються в теплицях, можуть зберігатися протягом 11 місяців, на відміну від тих, що вирощуються на відкритому грунті. Томати зазвичай збирають у недостиглому вигляді, і дозрівають вони вже під час транспортування або на полицях магазинів. Різні види томатів, які вирощуються в теплицях, як правило, мають більш тривалий термін зберігання, кращий смак та вищу ринкову вартість, на відміну від тих, що вирощуються у відкритому грунті. Зазвичай, рослини приєднуються до опор за допомогою одного дроту, при цьому зайві бічні пагони (пасинки) видаляються таким чином, щоб залишилося одне стебло. Висоту кущів томатів можна поступово зменшувати для зручності відразу після дозрівання перших грон томатів. Пагони та суцвіття видаляються для збільшення довжини куща томатів, кількості плодів на ньому та їх ваги з метою задоволення потреб ринку. Смак, колір, форма та текстура - це надзвичайно важливі критерії оцінки якості свіжих томатів. Також плоди повинні бути чистими та не містити ознак гниття чи хвороб. Свіжі томати повинні бути однаковими за формою, симетрією та розміром. Вони повинні мати яскравий та однорідний колір, не містити зелених плечей, плям і характерних ознак недозрілості. У теплицях підтримуються високі концентрації вуглекислого газу (600 - 1000 ppm) для покращення процесу фотосинтезу, швидкості росту та врожайності. Подібна практика дуже часто використовується в регіонах із низькою врожайністю та системах інтенсивного сільськогосподарського виробництва. Хоча висадка томатів у грунт у теплицях тунельного типу все ще досить поширена, більшість сортів тепличних томатів інтенсивного типу вирощують на субстратах, таких як мінеральна вата. Фертигація забезпечує належне живлення поживними речовинами та виключає більшість факторів, що пов'язані з особливостями важких грунтів і які важко контролювати. Вирощування томатів у теплицях потребує використання значної кількості води. Для підживлення томатів їх виробникам потрібно також враховувати масу та ступінь розчинності мінеральних добрив у воді. Деякі елементи або сполуки, присутні в зрошувальній воді, можуть впливати на ріст рослин, саме тому існує необхідність у контролі за їх рівнем. Досліджено вплив концентрації макроелемента фосфору в субстраті з мінеральної вати на ріст і розвиток культури томата сорту Розалєтта (рожеві) у період масового плодоношення в умовах захищеного грунту. Встановлено, що фотоелектроколориметричний метод визначення вмісту фосфору у витяжках із мінеральної вати досить чутливий, простий і рекомендується до використання в серійних аналізах. Визначене середнє значення вмісту макроелементу фосфору (50,0 мг/л) виявилося вищим від того, яке необхідне для вирощування томатів у період масового плодоношення. Контроль вмісту фосфору дозволяє значною мірою попередити хвороби томатів і отримувати високоякісні врожаї.



Шифр НБУВ: Ж100860 Пошук видання у каталогах НБУВ 
Додаткова інформація про автора(ів) публікації:
(cписок формується автоматично, до списку можуть бути включені персоналії з подібними іменами або однофамільці)
  Якщо, ви не знайшли інформацію про автора(ів) публікації, маєте бажання виправити або відобразити більш докладну інформацію про науковців України запрошуємо заповнити "Анкету науковця"
 
Національна бібліотека України імені В. І. Вернадського
Відділ наукового формування національних реферативних ресурсів
Інститут проблем реєстрації інформації НАН України

Всі права захищені © Національна бібліотека України імені В. І. Вернадського