Юкало В. Г. Експрес-аналіз казеїнів коров'ячого молока / В. Г. Юкало, О. М. Крупа, Л. А. Сторож // Наук. пр. Нац. ун-ту харч. технологій. - 2022. - 28, № 5. - С. 127-135. - Бібліогр.: 134 назв. - укp.Білки казеїнового комплексу характеризуються високим ступенем гетерогенності (4 основні фракції та більше десятка мінорних). В останні роки при аналізі складу білкових молочних продуктів важливим є питання ідентифікації окремих фракцій казеїну. Це пов'язано з відкриттям великої кількості біологічно активних пептидів, які можуть утворюватися в результаті протеолізу казеїнів. При чому для казеїнів характерна певна фракційна специфічність біоактивних пептидів. Також контроль фракційного складу казеїну є важливим при виробництві молочних продуктів, казеїну, замінників жіночого молока, при встановленні натуральності молочних продуктів. Для створення електрофоретичної експрес-системи аналізу казеїнових фракцій за основу були взяті аналітична електрофоретична система однорідного поліакриамідного гелю (ПАГ) за присутності сечовини та <$E beta>-меркаптоетанолу, також раніше запропонована система, яка ідентифікувала лише <$E alpha sub S1>- і <$E beta>-казеїни. Також для встановлення розміщення казеїнових фракцій на електрофореграмі було виділено гомогенні казеїнові фракції з високим ступенем очищення (<$E alpha sub S1>-казеїн - 92 %, <$E beta>-казеїн - 95 % і <$E kappa>-казеїн - 94 %). Для цього використовували диференційне осадження, іонообмінну хроматографію на ДЕАЕ-целюлозі та гель-фільтрацію на сефадексі G-150. У результаті запропоновано доступну електрофоретичну експрес-систему для аналізу казеїну в пластинках однорідного ПАГ за присутності сечовини та <$E beta>-меркаптоетанолу. Ця система надає змогу надійно ідентифікувати <$E alpha sub S1>- і <$E beta>-казеїни, групу <$E alpha sub S2>-казеїнів. Група <$E kappa>-казеїнів за рахунок різного вмісту олігосахаридів не утворює на електрофореграмі окремих смуг. Тривалість електрофорезу становить 55 - 65 хв. За інтенсивного дифузного відмивання гелів основні фракції казеїнів уже можна ідентифікувати через 45 хв після проведення забарвлення. Електрофоретична експрес-система доступна і може бути корисною для серійних аналізів казеїну і молочних білкових продуктів в умовах виробництва.
Шифр НБУВ: Ж69879 Пошук видання у каталогах НБУВ Додаткова інформація про автора(ів) публікації: (cписок формується автоматично, до списку можуть бути включені персоналії з подібними іменами або однофамільці) Якщо, ви не знайшли інформацію про автора(ів) публікації, маєте бажання виправити або відобразити більш докладну інформацію про науковців України запрошуємо заповнити "Анкету науковця"
|