Двінських Н. В. Розробка складу та дослідження властивостей желейних цукерок з додаванням яблучного оцту / Н. В. Двінських, Ю. М. Азаренко, Н. В. Хохленкова, О. С. Калюжная // Наук. пр. Нац. ун-ту харч. технологій. - 2023. - 29, № 3. - С. 168-182. - Бібліогр.: 25 назв. - укp.Проаналізовано літературні дані щодо застосування натурального яблучного оцту як функціонального компонента у складі продуктів підвищеної харчової цінності. Актуальною є розробка такого функціонального продукту, в якому потужні антиоксидантні, антибактеріальні та інші цінні властивості оцту будуть зберігатися, а можливі побічні ефекти зменшаться або нівелюються зовсім. Проведено обгрунтування складу та досліджено властивості цукерок із натуральним яблучним оцтом. Зразки отримували за технологією: підготовка гелеутворювальної речовини, зокрема, змішування желатину з холодною водою; приготування сиропу з цукрів за 110 <^>oC і охолодження до 40 <^>oC; змішування сиропу з розчином гелеутворювальної речовини; додавання оцту та ароматизатора за 35 <^>oC; відсадка маси у форми й охолодження цукерок. За результатами оцінки технологічних якостей напівфабрикатів і готових цукерок і сенсорного аналізу визначено раціональні співвідношення цукрів, вид і кількість гелеутворювального компонента (желатин, 5 %) для формування пружної нелипкої консистенції, вид і кількість ароматизатора ("Яблуко"), який органічно доповнює запах цукерок. Для оцінки технологічних властивостей досліджено показники: міцність гелю та силу адгезії, однорідність вмісту, час розчинення. Визначено фізико-хімічні показники: рН, кількісний уміст кислоти оцтової, масову частку редукуючих речовин та вологи. За результатами випробувань визначено раціональний склад і спосіб отримання желейних цукерок із лікувально-профілактичними властивостями, що надасть змогу розширити асортимент функціональних продуктів, орієнтованих на дітей, людей похилого віку та прихильників раціонального підходу до здоров'я.
Шифр НБУВ: Ж69879 Пошук видання у каталогах НБУВ Повний текст Наукова періодика України Додаткова інформація про автора(ів) публікації: (cписок формується автоматично, до списку можуть бути включені персоналії з подібними іменами або однофамільці) Якщо, ви не знайшли інформацію про автора(ів) публікації, маєте бажання виправити або відобразити більш докладну інформацію про науковців України запрошуємо заповнити "Анкету науковця"
|