| Кур'ята Н.В. Адгезивні та імуномодулюючі властивості бактерій роду Lactobacillus : Автореф. дис... канд. біол. наук: 03.00.07 / Н.В. Кур'ята ; НАН України. Ін-т мікробіології і вірусології ім. Д.К.Заболотного. — К., 2005. — 22 с. — укp.Для групи виділених штамів вперше оцінено здатність до адгезії та гемаглютинації, а також вплив вуглеводів на ці процеси. Виділено групу штамів, адгезія яких не залежала від D-манози. Встановлено вплив pH, пепсину, трипсину, хімотрипсину та лізоциму на здатність вилучених штамів лактобацил до міжклітинної взаємодії. Вперше досліджено антикомплементарну активність у бактерій роду Lactobacillus та показано повну її втрату за умов тривалого зберігання. Показано позитивний вплив перорального прийому живих клітин окремих штамів лактобацил на фагоцитарну та окиснювальну активність перитонеальних макрофагів мишей, досліджено його динаміку. Показано здатність окремих штамів лактобацил стимулювати продукцію сироваткового інтерферону, а також готовність спленоцитів та макрофагів до продукції інтерферонів різних класів. Завантажити
Індекс рубрикатора НБУВ: Е422.265 + Р264.863 + Шифр НБУВ: РА335557
Рубрики:
|