Самілик М. М. Технологічне та апаратурне забезпечення осмотичної дегідратації ягід бузини / М. М. Самілик // Наук. пр. Нац. ун-ту харч. технологій. - 2022. - 28, № 5. - С. 46-53. - Бібліогр.: 52 назв. - укp.Розроблено технологічний режим та апаратурне забезпечення осмотичної дегідратації дикорослих ягід. Предметом дослідження обрано бузину чорну (Sambucus nigra), яка є доступною сировиною з високим вмістом біологічно-активних речовин. Експериментальним шляхом установлено раціональний режим осмотичної дегідратації ягід бузини. Як осмотичний агент використовували водні розчини з масовою часткою сахарози 50, 60 і 70 %. Розчин змішували з ягодами у співвідношенні 1:1. Для збереження біологічної цінності сировини температуру дегідратації підтримували на рівні 50 <^>oC. Частково зневоднені ягоди бузини висушували в інфрачервоній сушарці за температури 60 <^>oC. Досліджено залежність тривалості сушіння від тривалості попереднього зневоднення в осмотичному розчині. Встановлено, що достатня тривалість осмотичної дегідратації ягід бузини - 60 хв. Збільшення тривалості процесу не є доцільним, оскільки суттєво не впливає на швидкість подальшого сушіння. Дослідження показало, що тривалість сушіння ягід бузини без попереднього зневоднення в осмотичному розчині становить 300 хв, що підтверджує ефективність осмотичної дегідратації. Порошки, отримані з ягід, зневоднених запропонованим способом, мають гарні органолептичні властивості. Збереження барвних речовин, антоціанів створює можливість застосування бузинових порошків як ефективних натуральних барвників. Розроблено конструкцію апарата для проведення осмотичної дегідратації, яка забезпечує інтенсивне масоперенесення у разі підтримання постійної температури процесу. Основа розробки конструкції апарата для проведення осмотичної дегідратації - максимальне збереження органолептичних і харчових властивостей продукту. Індекс рубрикатора НБУВ: Л914.02
Шифр НБУВ: Ж69879 Пошук видання у каталогах НБУВ
Повний текст Наукова періодика України Додаткова інформація про автора(ів) публікації: (cписок формується автоматично, до списку можуть бути включені персоналії з подібними іменами або однофамільці)  Якщо, ви не знайшли інформацію про автора(ів) публікації, маєте бажання виправити або відобразити більш докладну інформацію про науковців України запрошуємо заповнити "Анкету науковця"
|