Аналітичні методи досліджень сировини і харчових продуктів (спектрофотометричні, хроматографічні, електрохімічні, електрофоретичні, імунологічні) : посібник / В. М. Войціцький, В. І. Корнієнко, С. В. Хижняк, О. П. Самкова, П. С. Вишнівський, А. Б. Альтанова. - Київ : Наукова столиця, 2024. - 270 c. - Бібліогр.: с. 265-268 - укp.Посібник г частиною навчального комплексу «Сучасні метоли досліджень сировини і харчових продуктів». В ньому викладені у вигляді лабораторних робіт аналітичні спектрофотометричні, хроматографічні, електрохімічні, електрофоретичні та імунологічні методи визначення біологічно активних речовин (білків, ліпідів, вуглеводів, вітамінів), оцінки характеристик сировини і харчових продуктів (кислотності, окиснюваності тощо), залишкових кількостей хімічних забруднювачів (нітратів, нітритів, пестицидів, поліциклічних ароматичних вуглеводів, поліхлорованих біфенілів, мікотоксинів,важких металів) та харчових добавок. Також наведені лабораторні роботи з ідентифікації та J кількісного визначення генетично модифікованих організмів. Всі методики викладені згідно діючих ДСТУ. ВСТУП 7 І. СПЕКТРОФОТОМЕТРИЧНІ МЕТОДИ 9 Лабораторна роботи 1.1. Визначення вмісту протеїну в м’ясі та м’ясних продуктах спектрофотометричним методом 9 Лабораторна робота 1.2. Кількісне визначення альдегідів (бензиди нового числа) у тваринних жирах і рослинних оліях спектрофотометричним методом 14 Лабораторна робота 1.3. Визначення анізидинового числа в тваринних жирах і рослцнних оліях спектрофотометричним методом 15 Лабораторна робота 1.4. Визначення вмісту каротинів рослин спектрофотометричним методом 17 Лабораторна робота 1.5. Кількісне визначення ретинолу (вітаміну А) в тваринних продуктах спектрофотометричним методом 19 Лабораторна робота 1.6. Кількісне визначення токоферолів (вітаміну Е) в тваринних продуктах спектрофотометричним методом.. 21 Лабораторна робота 1.7. Кількісне визначення тіаміну (вітаміну В і) в тваринних продуктах снектрофогомегричним методом 24 Лабораторна робота 1.8. Кількісне визначення рибофлавіну (вітаміну В2) в ікрі риб спектрофлуориметричним методом 28 Лабораторна робота 1.9. Визначення вмісту нітратів і нітритів спектрофотометричним методом ЗО Лабораторна робота 1.10. Кількісне визначення нітритів у м’ясних продуктах спектрофотометричним методом 37 Лабораторна робота 111. Визначення вмісту сахарози в цукрі поляриметричним методом 39 Лабораторна робота 1.12. Визначення вмісту розчинних сухих речовин за сахарозою в продукції цукрового виробництва рефрактометричним методом 45 Лабораторна робота І. ІЗ. Визначення бензо(а)пірену у продуктах харчування методом спектрофлуориметрії за низької температури 48 Лабораторна робота 1.14. Визначення бензо(а)пірену у продуктах харчування методом спектрофлуориметрії за кімнатної температури 57 Лабораторна робота 1.15. Визначення Плюмбуму, Купруму і Цинку характерними для кожного хімічного елемента реакціями Лабораторна робота 1.16. Кількісне визначення Феруму 65 спектрофотометричним методом з використанням калію роданіду (калію тіаціанату) Лабораторна робота 1.17. Кількісне визначення Купруму спектрофотометричним методом З використанням ди ети лтіофосфаті в Лабораторна робота 1.18. Кількісне визначення Цинку спектрофотометричним методом з використанням дитизону (дифенілтіокарбазону) ^ Лабораторна робота 1.19. Кількісне визначення Манган\ спектрофотометричним методом з використанням амонію персульфату ^ Лабораторна робота 1.20. Визначення вмісту важких металів (Кадмію. Купруму, Плюмбуму, Феруму і Цинку) в харчових продуктах методом атомно-абсорбційної спектрометрії 84 Лабораторна робота 1.21. Визначення вмісту Арсену в харчових продуктах методом атомно-абсорбційної спектрометрії 8і) Лабораторна робота 1.22 Визначення вмісту розчинених у воді хімічних елементів методом атомно-емісійної спектрометрії з індуктивно-зв’язаною плазмою 95 2. ХРОМАТОГРАФІЧНІ МЕТОДИ ЮІ Лабораторна робота 2.1. Ідентифікація та визначення жирнокислотного складу тваринних жирів і рослинних олій методом газової хроматографії 103 Лабораторна робота 2.2. Визначення вмісту ретинолу (вітаміну А) в тваринних продуктах методом високоефективної рідинної хроматографії 109 Лабораторна робота 2.3 Ідентифікація та визначення вмісту афлатоксинів В і, В:, G і і G2 у зерні методом двомірної тонкошарової хроматографії 112 Лабораторна робота 2.4. Ідентифікація та визначення афлатоксинів Ві, В:, Gii G2 у зерні методом високоефективної рідинної хроматографії 116 Лабораторна робота 2.5. Ідентифікація та визначення афлатоксину Мі у молоці методом високоефективної рідинної хроматографії 121 Лабораторна робота 2.6. Ідентифікація та визначення охратоксину А у зерні методом високоефективної рідинної хроматографії 125 Лабораторна робота 2.7. Ідентифікація та визначення мікотоксину патуліну в харчових продуктах методом високоефективної рідинної хроматографії 129 Лабораторна робота 2.8. Визначення вмісту афлатоксину ВІ та суми афлатоксинів В1, В2 , С1 та С2 у зерні, фруктах та продуктах з них методом високоефективної рідинної хроматографії 135 Лабораторна робота 2.9. Визначення вмісту мікотоксину зеараленону в кормах методом високоефективної рідинної хроматографії 141 Лабораторна робота 2.10. Ідентифікація та визначення вмісту залишків піретроїдів у харчових продуктах методом газової хроматографії 147 Лабораторна робота 2.11. Визначення вмісту залишків пестициду дихлордифенілтрихлорметилметан (ДДТ) у борошні методом газової хроматографії 151 Лабораторна робота 2.12. Визначення вмісту бензойної та сорбінової кислот у харчових продуктах методом високоефективної рідинної хроматографії 154 Лабораторна робота 2.13. Визначення вмісту поліхлорованих біфеніліву воді методом газової хроматографії 157 Лабораторна робота 2.14 Визначення вмісту поліхлорованих біфенілів у жирових харчових продуктах методом газової хроматографії 163 3. ЕЛЕКТРОХІМІЧНІ МЕТОДИ 178 Лабораторна робота 3.1. Визначення вмісту іонів Купруму потенціометричним методом за допомогою купрум-селективного електроду 173 Лабораторна робота 3.2. Визначення вмісту небілкового і білкового Нпрогену в комбікормах та сировині методом потенціометричного титрування 181 Лабораторна робота 3.3. Визначення вмісту білку у м'ясі та м’ясних продуктах методом К’єндаля 186 Лабораторна робота 3.4. Визначення окиснюваності м'яса і м’ясних продуктів біхроматним методом 190 Лабораторна робота 3.5. Визначення кислотності молока та молочних продуктів методом потенціометричного титрування 193 Лаоораторна робота 3.6. Визначення кислотності молока та молочних продуктів методом титрування з використанням індикатору фенолфталеїну і96 Лабораторна робота 3.7. Визначення пероксидного числа тваринних жирів та рослинних олій 202 Лабораторна робота 3.8. Визначення кислотного числа рослинних олій 206 4. ЕЛЕКТРОФОРЕТИЧНІ МЕТОДИ 212 Лабораторна робота 4.1. Визначення вмісту рослинного (соєвого) білка в м’ясних продуктах методом електрофорезу 213 Лабораторна робота 4.2. Визначення вмісту амінокислот (лізину, метіоніну, цистину і аргініну) в комбікормах і кормовій сировині методом капілярного електрофорезу 221 Лабораторна робота 4.3. Визначення вмісту водорозчинних вітамінів Ві (тіамінхлориду), В;, (пантотенової кислоти), В,, (піридоксину), Вс (фолієвої кислоти) і С (аскорбінової кислоти) у преміксах методом капілярного електрофорезу 227 Лабораторна робота 4.4 Визначення вмісту синтетичних барвників у вині та виноматеріалах методом капілярного електрофорезу 235 Лабораторна робота 4.5. Визначення вмісту катіонів у воді методом капілярного електрофорезу 240 5. ІМУНОЛОГІЧНІ МЕТОДИ ВИЯВЛЕННЯ ГЕНЕТИЧНО МОДИФІКОВАНИХ ОРГАНІЗМІВ 247 Лабораторна робота 5.1. Виділення дезоксирибонуклеїнової кислоти (ДНК) з рослинної сировини 248 Лабораторна робота 5.2. Проведення якісного визначення ГМО методом ПЛР у реальному часі (скринінг регуляторів експресії) 25І Лабораторна робота 5.3. Ідентифікація ГМ-лінії сої СТ840-3-2 методом ПЛР у реальному часі 257 Лабораторна робота 5.4. Проведення кількісного визначення ГМО методом ПЛР у реальному часі за допомогою ГМО-стандартів 261 ВИКОРИСТАНА ЛІТЕРАТУРА 265 ВСТУП Провідне місце в житті людини займає безпека харчування і споживання питної води. Це неможливо без визначення харчової цінності продуктів та оцінки їх безпечності з точки зору наявності небезпечних (токсичних) речовин, що можливо внаслідок обробки сировини чи її зберіганні. Надзвичайну небезпеку становлять як хімічні природні і антропогенні забруднювачі, так і біологічні пагогени. Вирішення проблеми визначення хімічного складу сировини і харчових продуктів, ідентифікації та кількісної оцінки забрудніовачів потребує підготовки відповідних працівників (експертів-аналігиків), а саме таких, які здатні науково обгрунтовано обрати необхідний аналітичний метод для вирішення поставлених задач. Головне - отримання з необхідною чутливістю і токсичністю вірогідних результатів та їх аналіз. Дане навчально-практичне видання містить необхідну інформацію для володіння знаннями стосовно практичного застосування низки аналітичних методів із врахуванням сучасних вимог. В одному виданні неможливо охопити всі нині існуючі аналітичні методи та висвітлити їхні можливості. В даному посібнику акцентується увага на найбільш застосованих у практиці методах (спектрофотометричних, хроматографічних, електрохімічних, електрофоретичних та імунологічних), які здатні забезпечити всебічну оцінку безпечності сировини і харчових продуктів і можуть бути впроваджені без особливої складності в аналітичних лабораторіях. Даний посібник базується на матеріалах підручниках «Сучасні методи Досліджень сировини і харчових продуктів. K.: РВВ НУБіП України, 2023. ^48 с.» (автори: Л.В. Бапь-Прилипко, В.І. Корнієнко, С.В. Хижняк, Ю.П. Крижова, М.С. Ніколаєнко, В.М. Войціцький, O.A. Андрощук), а наведені лабораторні роботи відповідають Державним стандартам України (ДСТУ). При описі цих методів проведені певні узагальнення і систематизація відомостей. Наведені методики у своїй більшості апробовані і використовуються у [фактичній роботі в Українській лабораторії якості і безпеки продукції АГІК Національного університету біоресурсів і природокористування України (НУБіП України). У навчальному посібнику розглянуто визначення в об’єктах дослідження вмісту білків, вуглеводів (цукрів), жирів, вітамінів, можливої наявності генетично модифікованих організмів (ГМО), а також окиснюваності та кислотності, продуктів пероксидного окиснення ліпідів (за показниками кислотного, пероксидного, бензидинового і анізидипового числа). Особлива увага приділена опису різних методичних підходів визначення як якісного складу, так і кількісного вмісту низки можливих забруднювачів сировини і продуктів харчування: нітратів і нітритів, певних пестицидів, важких металів, мікотоксинів, поліхлорованих біфенілів, поліциклічних ароматичних вуглеводів, харчових добавок (зокрема, бензойної та сорбінової кислот), ряду синтетичних барвників. Лабораторні роботи в посібнику наведені згідно принципу, який застосовується при описі ДСТУ: назва роботи, принцип методу, матеріали для дослідження (об’єкти дослідження), устаткування, реактиви, лабораторний посуд і матеріали, хід роботи, проведення розрахунків. У наведеному списку «Використаної літератури» представлені посилання на навчальну і наукову літературу, які сприяють покращенню засвоєння наведеного у цьому навчальному посібнику матеріалу. Даний навчальний посібник за змістом, стилем надання матеріалу і формою його представлення орієнтований на студентів, аспірантів, молодих спеціалістів, які навчають або вже працюють в галузі безпеки харчових продуктів і питної води. Автори висловлюють щиру вдячність всім, хто сприяв виданню цього навчального посібника, висловив критичні зауваження і побажання для його покращення, які не залишилися поза увагою. Індекс рубрикатора НБУВ: Л80-1 с я73
Рубрики:
Шифр НБУВ: ВА873088 Пошук видання у каталогах НБУВ Додаткова інформація про автора(ів) публікації: (cписок формується автоматично, до списку можуть бути включені персоналії з подібними іменами або однофамільці)  Якщо, ви не знайшли інформацію про автора(ів) публікації, маєте бажання виправити або відобразити більш докладну інформацію про науковців України запрошуємо заповнити "Анкету науковця"
|