Бази даних

Автореферати дисертацій - результати пошуку

Mozilla Firefox Для швидкої роботи та реалізації всіх функціональних можливостей пошукової системи використовуйте браузер
"Mozilla Firefox"

Вид пошуку
Сортувати знайдені документи за:
авторомназвоюроком видання
Формат представлення знайдених документів:
повнийстислий
 Знайдено в інших БД:Наукова електронна бібліотека (1)Реферативна база даних (53)Книжкові видання та компакт-диски (24)Журнали та продовжувані видання (4)
Пошуковий запит: (<.>A=ДЗИГ$<.>+<.>A=СВІТЛАНА$<.>+<.>A=ВІКТОРІВНА$<.>)
Загальна кількість знайдених документів : 7
Представлено документи з 1 до 7

      
1.

Дзиговський О.М. 
Історія сарматів Карпато-Дніпровського регіону: Автореф. дис... д-ра іст. наук: 07.00.02 / О.М. Дзиговський ; Одес. нац. ун-т ім. І.І.Мечникова. — О., 2003. — 33 с. — укp.

Уточнено час появи сарматів на землях західніше Дніпра та розкрито головні причини переходу їх у даний регіон. Простежено динаміку проникнення цих кочовиків на дану територію та її заселення ними. Визначено етапи "сарматизації" регіону взагалі та окремих його районів зокрема. Виявлено конкретні сарматські племена або племінні об'єднання, що мешкали на зазначених землях та установлено основні території, з яких мали місце їх міграції в Карпато-Дніпровський регіон. Охарактеризовано взаємовідносини кочовиків з осілими варварськими племенами даного регіону та населенням античних полісів західного та Північно-Західного Понту. На підставі всебічного та комплексного вивчення свідоцтв античної письмової традиції, даних археології, епіграфики та нумізматики вперше створено цілісну концепцію щодо історії цих номадів в ІІІ ст. до н.е. - IV ст. н.е., тобто на протязі майже 700 років.

  Скачати повний текст


Індекс рубрикатора НБУВ: Т3(4УКР)235 +
Шифр НБУВ: РА325691

Рубрики:

Географічні рубрики:

      
2.

Дзига С.В. 
Синдром ендогенної інтоксикації у хворих на хронічний пієлонефрит без порушення азотовидільної функції нирок та його корекція на етапі стаціонарного лікування: Автореф. дис... канд. мед. наук: 14.01.02 / С.В. Дзига ; Івано-Франків. держ. мед. акад. — Івано-Франківськ, 2002. — 20 с. — укp.

На підставі результатів комплексного клініко-лабораторного обстеження хворих на хронічний пієлонефрит (ХПН) досліджено роль синдрому ендогенної інтоксикації у формуванні клінічної симптоматики, а також перебіг ХПН без порушення азотовидільної функції нирок. Доведено, що активна фаза ХПН навіть без азотемії супроводжується розвитком синдромів токсемії та ендотоксикозу, які поєднуються з активацією процесів пероксидації ліпідів, а також зниженням активності системи антиоксидантного захисту та змінами імунної реактивності. Встановлено, що рівень ендогенної інтоксикації у разі ХПН перебуває в тісному зворотньому зв'язку з показниками клітинного імунітету, та прямому зв'язку - з інтенсивністю мембранодеструктивних процесів і достовірно зростає у разі збільшення віку пацієнтів та тривалості захворювання. Патогенетично обгрунтовано доцільність включення біологічно активного додатка з властивостями ентеросорбента "Фібрабет" та рослинного імуномодулятора - настоянки ехінацеї пурпурової до лікувального комплексу для хворих на ХПН без порушення азотовидільної функції нирок. Доведено, що така комплексна терапія позитивно впливає на клінічні прояви захворювання, стан імунної реактивності, сприяє нормалізації процесів пероксидації ліпідів, підвищенню активності системи антиоксидантного захисту, суттєво зменшує ступінь вираження синдрому ендогенної інтоксикації. Розроблено регресійні моделі для прогнозування ефективності лікування даних хворих, використання яких дає змогу обрати оптимальний лікувальний комплекс у кожному конкретному випадку ХПН.

  Скачати повний текст


Індекс рубрикатора НБУВ: Р414.011.6-52
Шифр НБУВ: РА321722

Рубрики:

      
3.

Дзигал О.Ф. 
Хронічні піогенні захворювання шкіри та підшкірно-жирової клітковини у робітників нафтоперевалочного заводу (патогенез, лікування, профілактика): Автореф. дис... канд. мед. наук: 14.01.20 / О.Ф. Дзигал ; Нац. мед. ун-т ім. О.О.Богомольця. — К., 2000. — 28 с. — укp.

Вивчено структуру та динаміку хронічних піодермітів у працівників нафтоперевалочного заводу протягом 1993 - 1999 рр., вдосконалено методи лікування та профілактики хвороби з урахуванням змін функціонального стану шкіри та периферичних нервових закінчень, деяких імунологічних змін. Виявлено преморбідні зміни шкіри у робочих. Підвищено ефективність використання у комплексному лікуванні хворих сучасної, цілеспрямованої антибіотикотерапії, аутовакцини, вітамінів, особливо вітаміну С, введеного за методом електрофорезу у сполученні з дозованим вогнищевим вакуумом, 0,1 % розчину хлоргексидину біглюконату. Завдяки впровадженню ефективних лікувальних і профілактичних заходів за умов стабільності кадрів у першій половині 1999 р. захворюваність на піодерміти стабілізувалася, у другій половині 1999 р. - швидко знизилась.

  Скачати повний текст


Індекс рубрикатора НБУВ: Р124.426.011.1-4 + Р601.111-5
Шифр НБУВ: РА313572 Пошук видання у каталогах НБУВ 

Рубрики:

      
4.

Шевченко О. Б. 
Жіночі поховання зі зброєю у сарматів / О. Б. Шевченко. — Б.м., 2019 — укp.

Дисертація присвячена дослідженню жіночих поховань зі зброєю у сарматів. Джерельну базу роботи складають писемні, етнологічні, антропологічні та археологічні матеріали (2393 поховання). Автором була розроблена методика, яка базувалась на порівнянні складу, типу та місця фіксації зброї у жіночих похованнях з синхронними чоловічими. У результаті жіночі комплекси зі зброєю було розділено на утилітарну та ритуальну функції покладення зброї. Залучались до військової справи жінки зі збіднілих великих родів. Поодинокі вістря стріл, здебільшого архаїчні, поміщали у поховання вікових жінок з багатих, аристократичних родів з ритуальною функцією. За семантикою подібні вироби використовувались як амулети.^UThe urgent need for the comprehensive study and systematization of the entire array of femal burials with weapons in the Sarmatian cultural-historical community, both in chronological and spatial dimensions, has determined the relevance of the proposed study. Due to the proposed method became possible to reveal the features of the life of Sarmatian women which have not been watched before. Briefly the obtained results could be described as follows: into the military affairs the women from poor families, which was caused by "overpopulation" could be involved. Participation of women in hostilities depended on the traditions adopted in each separate category. In most generic groups, this kind of custom does not occur. No age limits are observed. The participation of Sarmatian women in hostilities did not restrict their implementation as a wife and mother. More often, the set of arms of women corresponded to male complexes, in most generic groups, men and women, in this case, were not divided. Situations in individual burials can be the evidence of professional orientation of women who skillfully possess rare weapons, becoming high-quality, professional warriors.


Шифр НБУВ: 05 Пошук видання у каталогах НБУВ 

      
5.

Янов Д. М. 
Обіг монет Османської імперії у Карпато-Дністровському регіоні (1381-1691 рр.) / Д. М. Янов. — Б.м., 2019 — укp.

Об'єкт дослідження становлять монети Османської імперії, карбовані з 1381 до 1691 р. Мета дослідження полягає у розгляді обігу османських монет, карбованих з 1381 по 1691 рр., в контексті історичного розвитку Карпато-Дністровського регіону в зазначений час. Методи: історико-генетичний, історико-порівняльний та історико-типологічний, аналізу і синтезу, типологічного аналізу, топографування, статистичний, дедукції та індукції.У дисертації розглядається обіг османських монет, карбованих з 1381 по 1691 рр., в контексті історичного розвитку Карпато-Дністровського регіону в зазначений час. Становище османських монет у цьому регіоні визначалося такими факторами, як обсяг їхнього карбування, ступінь розвитку товарно-грошових відносин, становище локальних та інших іноземних монет тощо. З'ясовуються спільні та відмінні риси в обігу османських монет у Молдавському князівстві та на території, яка була підпорядкована османській адміністрації. Також аналізується роль османських монет на різних рівнях грошового обігу – від дрібних повсякденних розрахунків до міжнародних торговельних операцій. Увага надається особливостям обігу мідних османських монет (мангирів), які раніше були найменш досліджені. Крім того, розглядається розвиток османської монетної системи від її зародження у першій половині XIV ст. до реформ Сулеймана ІІ наприкінці XVII ст., зокрема пропонується датування для деяких типів.^UThe object of research is the coins of the Ottoman Empire issued from 1381 till 1691. The aim of research is examination of circulation of the Ottoman coins, issued from 1381 till 1691, within the context of historical development of the Carpathian-Dniester area during this period. The methods: historical-genetical, historical-comparative and historical-typological, analysis and synthesis, typological analysis, topographical, statistical, deduction and induction.The dissertation deals with circulation of the Ottoman coins, issued from 1381 till 1691, in the context of historical development of the Carpathian-Dniester area during this period. Position of the Ottoman coins in this region was determined by such factors as volume of their mintage, degree of the commodity-money relations development, position of local and other foreign currency etc. Common and distinctive features of circulation of the Ottoman coins in the Principality of Moldavia and in the territory under control of the Ottoman administration are identified. Also, the role of the Ottoman coins at different levels of the monetary circulation is analyzed – from small daily transactions to international commercial transactions. Attention is paid to previously poorly researched features of circulation of the copper Ottoman coins (mangirs). In addition, development of the Ottoman monetary system from its origin in the first half of the 14th century till Suleyman II's reforms in late 17th century is examined, particularly the dating of some types is suggested.


Шифр НБУВ: 05 Пошук видання у каталогах НБУВ 

      
6.

Дзигун Л. П. 
Біологія базидієвих макроміцетів Laetiporus sulphureus (Bull.) Murrill та Cerioporus squamosus (Huds.) Quél. в культурі / Л. П. Дзигун. — Б.м., 2020 — укp.

Дисертаційна робота присвячена вивченню особливостей біології штамів лікарських базидіоміцетів L. sulphureus і C. squamosus в культурі та з'ясуванню можливості їх використання як біотехнологічних об'єктів. Проведено виділення чистих культур штамів досліджених видів. На агаризованих середовищах здійснено дослідження та опис морфолого-культуральних і мікроморфологічних характеристик їхнього вегетативного міцелію та впливу складу живильного середовища й температури на ріст міцелію. Встановлено спектр гідролітичних і окислювальних ферментів на агаризованих середовищах для досліджуваних видів. При глибинному культвуванні штамів L. sulphureus і C. squamosus досліджено їхній ріст на середовищах з 11 різними джерелами карбону й 9 різними джерелами нітрогену, з різним вихідним значенням рН середовища і різними рослинними домішками. Встановлено динаміку основних аналітичних показників при вирощуванні міцелію L. sulphureus у глибинній культурі. Досліджена біологічна активність штамів L. sulphureus.Ключові слова: Fomitopsidaceae, Polyporaceae, вегетативний міцелій, культурально-морфологічні ознаки, швидкість радіального росту, окисидази, гідролітичні ферменти, антимікробна активність, каротиноїди.^UThe dissertation is devoted to the study of the biology of strains of medicinal basidiomycetes L. sulphureus and C. squamosus in culture and to find out the possibility of their use as biotechnological objects. The selection of pure cultures of strains of the studied species was carried out. Research and description of morphological-cultural and micromorphological characteristics of their vegetative mycelium and the influence of nutrient medium composition and temperature on mycelial growth were performed on agar media. Their growth was studied on media with 11 different carbon sources and 9 different nitrogen sources, with different initial pH values of the medium and different plant impurities. The dynamics of changes in the main analytical parameters during the cultivation of L. sulphureus mycelium in deep culture was established. The biological activity of L. sulphureus strains was studied.There were 13 strains of L. sulphureus and 7 strains of C. squamosus from fruiting bodies collected during the vegetative period of these species in 2001-2003, which supplemented the composition of The IBK Mushroom Culture Collection, described their cultural characteristics.Features of the microstructure of the mycelium of L. sulphureus and C. squamosus were revealed using a light microscope and a scanning electron microscope. For L. sulphureus apical conidia, chlamydospores, anastomoses and thin communicative hyphae were found, for C. squamosus - numerous clamp, chains of arthroconidia and dendroid structures.Information on the rate of radial growth of L. sulphureus and C. squamosus on agar nutrient media of different compositions was obtained. In the studied cultures of L. sulphureus, the radial velocity ranged from 5.2 mm/day to 10.4 mm/day. The rate of radial growth of the studied strains of C. squamosus was in the range of 0.5 – 3.8 mm/day. The rate of radial growth differed on media of different compositions, the highest values were observed on agar beer wort for most strains of L. sulphureus and C. squamosus.Among the studied temperatures, the most favorable for both studied species of L. sulphureus and C. squamosus was the temperature of 28°C. It was found that for the studied strains of L. sulphureus the upper limit temperature is 38ºC, and for strains of C. squamosus – 36°CFor the studied strains of C. squamosus the presence of all oxidases was detected, and for strains of L. sulphureus tyrosinase and peroxidase. Information on the presence of the main groups of enzymes of carbon metabolism , nitrogen and lipid metabolism for the studied strains of L. sulphureus and C. squamosus was obtained.The results obtained on the influence of different sources of carbon and nitrogen in a nutrient medium for the accumulation of biomass strains of L. sulphureus and C. squamosus. The most favorable source for the accumulation of biomass of L. sulphureus strains among the studied was glucose and a source of nitrogen – peptone. The most favorable source of carbon for biomass C. squamosus was fructose and nitrogen – peptone.It was found that the most favorable for the accumulation of biomass initial pH value for L. sulphureus is 6.6, and for C. squamosus is 6.9.It was on media with soybean flour that the greatest accumulation of biomass of L. sulphureus strains was observed 9.34 – 10.52 g/dm3.The dynamics of changes in biomass, pH, dry matter and protein on soy-synthetic and glucose-peptone nutrient media for the strain L. sulphureus 1518 under conditions of deep cultivation. It is shown that the presence of soy flour in the nutrient medium accelerates the yield of the growth curve to the stationary growth phase.L. sulphureus strains have pronounced antimicrobial properties against E. coli ATCC 25922 (F-50), S. aureus ATCC 6538P, P. aeruginosa ATCC 9027, B. subtilis ATCC 6633. It is promising to cultivate strains of L. sulphureus 307, 308 and 1518 for 10-14 days for further production and isolation of antimicrobial substances.The presence of lectins in both the mycelium and the culture fluid of L. sulphureus in the range from 0.3 (mg/cm3)-1 to 3 (mg/cm3)-1, which provides a basis for the possibility of obtaining lectins not only from fruiting bodies, but and from mycelial culture.The content of carotenoids is higher when growing the mycelium of the strain L. sulphureus 1518 on a medium with glucose and peptone (777,25 ± 38,37 μg/g), in contrast to the synthetic medium with soy flour (289,02 ± 14,64 μg/g), however, this shows the viability of the studied strain of L. sulphureus as a producer of carotenoids.The prospects of using the culture fluid of L. sulphureus strain 1774 for finishing processes of tissue treatment are promising, because the main indicators it is not inferior to commercial enzyme preparations. The most favorable conditions for the implementation of finishing processes of cotton fabrics, namely the pH at the level of 5 and at a temperature of 40ºC.


Шифр НБУВ: 05 Пошук видання у каталогах НБУВ 

      
7.

Дзигар О. О. 
Удосконалення технології крекерів з додаванням поліпшувача протеолітичної дії, амарантового борошна та пряно-ароматичної сировини / О. О. Дзигар. — Б.м., 2021 — укp.

АНОТАЦІЯДзигар О.О. «Удосконалення технології крекерів з додаванням поліпшувача протеолітичної дії, амарантового борошна та пряно-ароматичної сировини» – Кваліфікаційна наукова праця на правах рукопису.Дисертація на здобуття наукового ступеня доктора філософії за спеціальністю 181 «Харчові технології» – Національний університет харчових технологій Міністерства освіти і науки України, Київ, 2020.Дисертація присвячена удосконаленню технології крекерів з метою отримання нового асортименту конкурентоспроможної продукції з підвищеною харчовою та біологічною цінністю, подовженим терміном зберігання, оригінальними смаковими властивостями завдяки застосуванню поліпшувачів протеолітичної дії, пряно-ароматичної сировини пажитника сінного і монарди двійчастої, амарантового борошна і камеді аравійської акації – гуміарабіку. На підставі аналізу інноваційних технологічних рішень у виробництві крекерів доведено перспективу у застосуванні поліпшувачів протеолітичної дії для покращення і стабілізації структурно-механічних властивостей тістового напівфабрикату та готових виробів. Вивчені процеси структуроутворення крекерного тіста із застосуванням ферментних препаратів на основі бактеріальної протеази і L-цистеїнових поліпшувачів. Доведено, що найбільш ефективним є поліпшувач «EMCEsoft P 10» на основі амінокислоти L-цистеїн, який суттєво впливає на формування структурно-механічних властивостей крекерного тіста. Встановлено поліпшення структури крекерів із застосуванням поліпшувача «EMCEsoft P 10», збільшення пористості та намочуваності. Вивчені процеси структуроутворення крекерного тіста із застосуванням амарантового борошна та гуміарабіку. Встановлено, що амарантове борошно має низькі технологічні властивості, заміна пшеничного борошна на амарантове збільшує розрідження тіста та зменшує еластичність. Для корегування структурно-механічних властивостей крекерного тіста запропоновано внесення гідроколоїду гуміарабіку ТМ«Fibregum В», що дозволяє покращити показники якості композитних сумішей пшеничного та амарантового борошна, збільшує граничну напругу зсуву та зменшує адгезійну міцність тіста. Доведена ефективність застосування пряно-ароматичної сировини монарди двійчастої та пажитника сінного у виробництві крекерів з покращеними органолептичними показниками та подовженим терміном зберігання. Визначено хімічний склад пряно-ароматичної сировини. Встановлено, що листки монарди двійчастої та пажитника сінного містять вітамін С, каротин, дубильні речовини, ефірну олію. Доведено її високий антиоксидантний потенціал. Встановлено, що при приготуванні крекерного тіста раціональна кількість порошків з листків монарди двійчастої становить 3,0 %, пажитника сінного – 2,0 % до маси жиру, який вноситься під час ламінування тістової стрічки. Розроблено спосіб приготування масляного екстракту на основі пряно-ароматичної сировини для оброблення крекерів після випікання. Обґрунтовано доцільність застосування порошків з листків пряно-ароматичної сировини та масляних екстрактів для подовження терміну зберігання виробів завдяки антиоксидантним властивостям сировини.Розроблені та затверджені рецептури та технологічні інструкції приготування крекерів «Таємниця», «Лісовий подих» із застосуванням цистеїнового поліпшувача, порошків пряно-ароматичної сировини та масляних екстрактів; «Амарантова магія» та «Амарантове диво» із застосуванням амарантового борошна, гідроколоїду – гуміарабіку та масляних екстрактів. Розроблені технології були апробовані на підприємствах ФОП «Маршалок В.А.» (м. Біла Церква) та ФОП «Марченко В.Б.» (м. Біла Церква).Для оцінки якості нового асортименту крекерів за удосконаленими технологіями проводили їх кваліметричну оцінку за комплексним показником, який включав наступні диференційні показники якості: органолептичні, фізико-хімічні, харчову та біологічну цінність. На підставі проведених досліджень доведено доцільність внесення рослинної сировини, що володіє антиоксидантними властивостями з метою збільшення терміну зберігання крекерів до 12 місяців. Розраховано економічну ефективність від впровадження нових видів крекерів. Підтверджено соціальний ефект, оскільки нові види крекерів мають підвищену харчову та біологічну цінність, оригінальні пряно-смакові властивості та подовжений термін зберігання. Ключові слова: крекер, технологічні поліпшувачі, L-цистеїн, пряно-ароматична сировина, монарда двійчаста, пажитник сінний, амарантове борошно, гуміарабік, масляні екстракти, антиоксидантна сировина, термін зберігання.^UABSTRACTO. Dzyhar Improvement of the technology of crackers with the addition of proteolytic action enhancer, amaranth flour and spicy aromatic raw materials – Qualifying scientific paper on the rights of the manuscript.Dissertation for obtaining a scientific degree of Doctor of Philosophy in the specialty 181 «Food Technologies» – National University of Food Technologies of the Ministry of Education and Science of Ukraine, Kiev, 2020.The dissertation is devoted to the improvement of crackers technology to obtain a new assortment of competitive products with increased nutritional and biological value, extended shelf life, original flavoring properties due to the use of proteolytic enhancers, spicy aromatic raw materials of fenugreek and monarda didyma, amaranth flour and Arabian Acacia gum – gum arabic.Based on the analysis of innovative technological solutions in the production of crackers, the prospect in the application of proteolytic action enhancers to improve and stabilize the structural and mechanical properties of the dough semi-finished product and finished products has been proved. The processes of structure formation of cracker dough with the use of enzyme preparations based on bacterial protease and L-cysteine enhancers have been studied. It has been proved that the most effective is an enhancer «EMCEsoft P 10» based on the amino acid L-cysteine, which significantly affects the formation of the structural and mechanical properties of the cracker dough. The improvement in the structure of crackers with the use of the enhancer «EMCEsoft P 10», an increase in porosity and wettability ware established.The processes of structure formation of cracker dough with the use of amaranth flour and gum arabic were studied. It has been established that amaranth flour has low technological properties, its addition to wheat flour increases the dilution of the dough and reduces elasticity. To adjust the structural and mechanical properties of cracker dough, using of gum arabic «Fibregum B» was proposed, which allowed to improve the quality indicators of composite mixtures of wheat and amaranth flour, to increase the ultimate shear stress and to decrease the adhesive strength of the dough. The effectiveness of the use of spicy-aromatic raw materials monarda didyma and fenugreek in the production of crackers with improved sensory characteristics and a long shelf life is proved. The chemical composition of aromatic raw materials is determined. It has been established that the leaves of monarda didyma and fenugreek contain vitamin C, carotene, tannins, and essential oil. High antioxidant potential was proved. It was found that in the preparation of cracker dough, the optimal amount of powders from the leaves of monarda didyma is 3,0 %, fenugreek – 2,0 % by weight of fat, which is applied during lamination of the dough tape. A method of preparation of an oil extract based on spicy-aromatic raw materials has been developed for processing crackers after baking. The feasibility of using powders from leaves of spicy aromatic raw materials and oil extracts to extend the shelf life of products due to the antioxidant properties of the raw material was substantiated.The recipes and technological instructions for the preparation of crackers «Mystery», «Forest Breath» with the use of cysteine enhancers, spicy aromatic powder and oil extracts, «Amaranth magic» and «Amaranth miracle» with the use of amaranth flour, hydrocolloid gum arabic and oil extracts have been developed and approved. The developed technologies have been tested at the enterprises of IE «V. Marshalok» (Bila Tserkva) and IE «V. Marchenko» (Bila Tserkva).To evaluate the quality of a new range of crackers with advanced technologies, their qualimetric evaluation on a complex indicator has been carried out, which included the following differential quality indicators: sensory, physicochemical, nutritional and biological value. Based on the conducted studies, the feasibility of using of plant materials that has antioxidant properties in order to increase the shelf life of crackers to 12 has been proved.The economic efficiency from the introduction of new types of crackers has been calculated. The social effect has been confirmed, as new types of crackers have increased nutritional and biological value, original spicy and flavoring properties and extended shelf life.Keywords: cracker, technological enhancers, L-cysteine, spicy aromatic raw material, monarda didyma, fenugreek (Trigonella foenum-graecum L.), amaranth flour, gum arabic, oil extracts, antioxidant raw materials, shelf life.


Шифр НБУВ: 05 Пошук видання у каталогах НБУВ 
 

Всі права захищені © Національна бібліотека України імені В. І. Вернадського