Бази даних

Автореферати дисертацій - результати пошуку

Mozilla Firefox Для швидкої роботи та реалізації всіх функціональних можливостей пошукової системи використовуйте браузер
"Mozilla Firefox"

Вид пошуку
Сортувати знайдені документи за:
авторомназвоюроком видання
Формат представлення знайдених документів:
повнийстислий
 Знайдено в інших БД:Наукова електронна бібліотека (4)Реферативна база даних (95)Книжкові видання та компакт-диски (72)Журнали та продовжувані видання (6)
Пошуковий запит: (<.>A=Доценко В$<.>)
Загальна кількість знайдених документів : 5
Представлено документи з 1 до 5

      
1.

Доценко В.П. 
Борати елементів II - III груп: синтез - електронна будова - спектрально- люмінісцентні властивості: Автореф. дис... д-ра хім. наук: 02.00.01 / В.П. Доценко ; Фіз.-хім. ін-т ім. О.В.Богатського НАН України. — О., 2002. — 32 с.: рис. — укp.

Теоретично та експериментально досліджено закономірності в ряді склад - структура - електронна будова - люмінесцентні властивості боратів елементів II - III груп. Встановлено, що тип борат-аніона відіграє визначальну роль у формуванні валентної зони та значну - в структурі зони провідності ортобаторів рідкісноземельних елементів, а відмінності у будові бор-кисневого каркасу істотно впливають на електронну будову домішкових центрів і, відповідно, на спектрально-люмінесцентні властивості боратів.за температур до 1000 C виявлено нові сполуки зі змішаними оксидними аніонами La4BVO10, LaB2TaO7. Проаналізовано структурні особливості та встановлено фактори, що визначають спектрально-люмінесцентні властивості потрійних сполук - твердих розчинів на їх основі. Розроблено нові матеріали для приладів відображення інформації та детекторів іонізуючих випромінювань.

  Скачати повний текст


Індекс рубрикатора НБУВ: Г123.132.1 б
Шифр НБУВ: РА320935 Пошук видання у каталогах НБУВ 

      
2.

Доценко В.О. 
Єврейське громадське землеоблаштування в Україні (20-ті - 30-ті роки ХХ століття): Автореф. дис... канд. іст. наук: 07.00.01 / В.О. Доценко ; Нац. пед. ун-т ім. М.П.Драгоманова. — К., 2005. — 20 с. — укp.

Комплексно досліджено діяльність Товариства щодо землеоблаштування єврейських трудящих України та державних структур стосовно здійснення ними політичних і соціокультурних перетворень. Проаналізовано механізм адміністративно-політичної та фінансово-господарської взаємодії товариства з органами радянської вертикалі управління, з іншими єврейськими громадськими організаціями у контексті здійснення політики залучення єврейських трудящих до сільськогосподарської праці у 1920 - 1930 рр. З використанням архівного матеріалу розкрито особливості проведення колективізації єврейських переселенських колективів. Висвітлено участь єврейських громадсько-політичних організацій у здійсненні аграрно-соціальних перетворень, реалізації культурницьких і переселенських програм більшовицького режиму у 1920 - 1930 рр.

  Скачати повний текст


Індекс рубрикатора НБУВ: Т3(4УКР=9Е)61-21 +
Шифр НБУВ: РА341122

Рубрики:

      
3.

Доценко В.В. 
Оцінка результатів і якості життя хворих із перфоративними гастродуоденальними виразками з урахуванням методики оперативного лікування: автореф. дис... канд. мед. наук: 14.01.03 / В.В. Доценко ; Харк. нац. мед. ун-т. — Х., 2009. — 18 с. — укp.

З'ясовано, що у віддалений термін слизова оболонка пілороантрального відділу шлунка має морфологічні особливості, характерні для хронічного помірно вираженого неактивного неасоційованого з Helicobacter pylori атрофічного гастриту з вогнищами повної кишкової метаплазії, для тіла шлунка найбільш характерним є стан, що відповідає морфологічній картині поверхневого та початкового атрофічного неасоційованого з Helicobacter pylori атрофічного гастриту, у слизовій оболонці дванадцятипалої кишки найчастіше виявляється неактивний хронічний дуоденіт І ступеня. Розподіл форм хронічного гастриту та дуоденіту, виявлений за допомогою морфологічного дослідження біопатів хворих, оперованих як з використанням ваготомії, так і без неї, були тотожними. Зазначено, що під час аналізу якості життя хворих, оперованих з приводу перфоративної гастродуоденальної виразки як з ваготомією, так і без неї, у терміни два роки та більш віддалений період не встановлено статистично достовірної різниці між скаргами хворих, а необхідність обмежень у повсякденній життєдіяльності, суспільному й особистому житті однакова в обох групах. Зазначено, що під час хірургічного лікування хворих на перфоративну гастродуоденальну виразку слід виконувати висічення виразки з виконанням пілоропластики та проведенням медикаментозної коригувальної терапії, а у післяопераційному періоді - диспансерний нагляд з проведенням фіброгастродуоденоскопії та біопсії для визначення ступеня морфологічних змін слизової оболонки.

  Скачати повний текст


Індекс рубрикатора НБУВ: Р457.465.204.6 +
Шифр НБУВ: РА368747

Рубрики:

      
4.

Доценко В.П. 
Підвищення жароміцності та зносостійкості литих ланцюгів і змичок, що працюють при високій температурі, для печей у цементній промисловості: Автореф. дис... канд. техн. наук: 05.16.04 / В.П. Доценко ; Нац. металург. акад. України. — Д., 2007. — 18 с. — укp.

Визначено межові концентрації легульвальних елементів у виливках з урахуванням умов термоциклічних і механічних навантажень, що дозволяє підвищити механічні й експлуатаційні властивості виливків у порівнянні з ланцюгами з високолегованих сталей Х18Н9Т, Х18Н10Т, які використовували раніше. Одержані закономірності дозволили керувати структурою та властивостями виливків з метою підвищення їх механічних й експлуатаційних властивостей. Досліджено вплив термоциклічних і механічних навантажень на експлуатаційні властивості (зносостійкість, жаростійкість, жароміцність) ланцюгів і змичок з чавунів, легованих хромом й алюмінієм і не містять нікелю. Обгрунтовано технологію їх лиття для цементної промисловості.

  Скачати повний текст


Індекс рубрикатора НБУВ: К724.260.11 + К222.308 +
Шифр НБУВ: РА349524

Рубрики:

      
5.

Медвідь І. М. 
Удосконалення технології хліба спеціального дієтичного призначення / І. М. Медвідь. — Б.м., 2020 — укp.

Дисертацію присвячено науковому обґрунтуванню та удосконаленню технології безглютенового хліба з рисового борошна із використанням амілолітичних ферментів, олії рослинної та структуроутворювачів.Систематизовано дані літературних джерел щодо способів підвищення технологічного потенціалу борошняної сировини для виробництва хлібобулочних виробів для людей із глютензалежними захворюваннями та проаналізовано досвід застосування ензимів, поверхнево-активних речовин (ПАР), гідроколоїдів і білків для регулювання її властивостей. На підставі аналізу хімічного складу та технологічних властивостей різних сортів рисового борошна встановлено доцільність використання в якості сировини для виробництва безглютенового хліба борошна з шліфованого (білого) рису. Обгрунтовано переваги його застовування за дисперністю та гранулометричним складом, водопоглинальною, водо- і жироутримуючою здатністю.Проведено аналіз стану вуглеводно-амілазного комплексу рисового борошна. Виявлено, що рисове борошно має у 2 рази нижчу активність α- і β-амілази та газоутворювальну здатність в порівнянні з пшеничним борошном вищого сорту.Встановленовпливамілолітичнихферментів на накопиченняцукрівпід час гідролізукрохмалюмодельних тістових систем з рисового борошна. З метою інтенсифікації деполімеризації крохмалю рисового борошна запропоновано раціональний спосіб його модифікації – приготування напівфабрикату-гідролізату з борошна вологістю 65 %, що забезпечує достатній ступінь гідролізу крохмалю (кількість утворених цукрів становить 5,9 % на СР) зі скороченням тривалості технологічного процесу до 2 год.Еспериментально визначено, що застосування ферментативної модифікації крохмалю рисового борошна сприяє активізації газоутворення та кислотонакопичення, що забезпечує необхідну інтенсивність бродіння тістових напівфабрикатів для покращення якості готових виробів.Доведено доцільність сумісного використання знежиреного лецитину, соняшникової олії і як структуроутворювача – сухого яєчного білка або ГПМЦ у рецептурній композиції удосконаленого безглютенового хліба в поєднанні з ферментативною модифікацією крохмалю рисового борошна. Методом математичного моделювання оптимізовано рецептурні дозування комбінацій сировинних інгредієнтів: «лецитин, олія, сухий яєчний білок» та «лецитин, олія, ГПМЦ» у кількостях відповідно «1,0 %, 3,0 %, 4,0 %» і «1,0 %, 3,0 %, 1,0 %» до маси борошна, які забезпечують найвищі показники якості готових виробів.В результаті проведених експериментальних досліджень розроблено рецептури і технологічні інструкції на нові вироби.Здійснено апробацію технології нових виробів у виробничих умовах закладів ресторанного господарства м. Києва та у навчальному процесі НУХТ.^UThe dissertation is devoted to scientific justification and improvement of gluten-free bread technology made of rice flour with the use of amylolytic enzymes and structure-forming agents. The literature sources systemized regarding the ways of increasing the technological potential of flour raw materials for the bakery products production for the people with gluten-dependent diseases and analyzed the experience of the use of enzymes, surfactants, hydrocolloids and proteins to regulate its properties. On the basis of chemical and technology composition analysis of different varieties of rice flour, the expediency of the use of the ground (white) rice flour in the gluten-free bread production was established. The advantages of its application in granulometric composition, water absorption, water and fat-holding capacity are substantiated. The state of carbohydrate-amylase complex of rice flour was analyzed. It is determined, that the rice flour has two time lower activity of α- and β-amylase and gas-forming ability in comparison to higher-grade rice flour. The influence of amylolytic enzymes on the accumulation of sugars during the hydrolysis of starch model rice flour systems with a moisture content. In order to intensify the depolymerization of rice flour starch, a rational method of its modification is offered within the preparation of semi-finished hydrolyzate of flour with 65% moisture content, which provides sufficient level of starch hydrolysis (the amount of sugars formed is 5.9% to dry substances) with a reduction of technological process by 2 hours. It has been experimentally determined that the use of enzymatic modification of rice flour starch promotes the activation of gas formation and acid accumulation, which provides the necessary intensity of fermentation of dough semi-finished products to improve the quality of ready-made products.The feasibility of the combined use of low-fat lecithin, sunflower oil and as structure-forming agents– dry egg white and HPMC in the formulation of improved gluten-free bread in combination with enzymatic modification of rice flour starch. By the method of mathematical modelling the prescription dosages of combinations of raw ingredients were optimized: "lecithin, oil, dry egg white" and "lecithin, oil, HPMC" in quantities of "1.0%, 3.0%, 4.0%" and "1,0%, 3.0%, 1.0%" by weight of flour, which provide with the highest quality of finished products.As a result of the experimental researches, recipes and technological instructions for new products have been developed.Due to the results of calculations of expected economic efficiency from the sale of products, it is established that the selling price of bread "Snow White" and "Dawn" is 92.45 UAH and 93.23 UAH per 1 kg, which confirms the feasibility of introducing improved technology.The technology of new products was tested in the production conditions of the restaurants of Kyiv and in the educational process of NUFT.


Шифр НБУВ: 05 Пошук видання у каталогах НБУВ 
 

Всі права захищені © Національна бібліотека України імені В. І. Вернадського