Бази даних

Автореферати дисертацій - результати пошуку

Mozilla Firefox Для швидкої роботи та реалізації всіх функціональних можливостей пошукової системи використовуйте браузер
"Mozilla Firefox"

Вид пошуку
Сортувати знайдені документи за:
авторомназвоюроком видання
Формат представлення знайдених документів:
повнийстислий
 Знайдено в інших БД:Наукова електронна бібліотека (5)Реферативна база даних (134)Книжкові видання та компакт-диски (121)Журнали та продовжувані видання (6)
Пошуковий запит: (<.>A=ОВСІЄНКО$<.>)
Загальна кількість знайдених документів : 5
Представлено документи з 1 до 5

      
1.

Овсієнко С.Л. 
Діяльність Народного Руху України в умовах внутрішньопартійної кризи (1997 - 2002 рр.): автореф. дис... канд. іст. наук: 07.00.01 / С.Л. Овсієнко ; Одес. нац. ун-т ім. І.І.Мечникова. — О., 2008. — 18 с. — укp.

На підставі результатів вивчення широкої джерельної бази розкрито ступінь наукової розробки проблеми дослідження внутрішньопартійних процесів у Народному русі Україні (НРУ) та діяльності рухівців за умов партійної кризи впродовж 1997 - 2002 рр. З'ясовано причини виникнення "розколу" НРУ у 1999 р. та визначено його наслідки. Вивчено процес визнання легітимності новостворених партій на базі НРУ й установлено об'єднавчі тенденції рухівців після роз'єднання партії. Проаналізовано громадсько-політичні заходи НРУ. Висвітлено участь рухівців у виборчих кампаніях 1998, 1999, 2002 рр., обгрунтовано вплив внутрішньопартійних кризових процесів на їх проведення. Проаналізовано парламентську діяльність рухівських депутатів за період 1998 - початок 2002 рр. Розглянуто внутрішньопартійну ситуацію в НРУ у 2000 - на початку 2002 рр. у контексті його громадсько-політичної діяльності.

  Скачати повний текст


Індекс рубрикатора НБУВ: Ф69(4УКР)28'14 +
Шифр НБУВ: РА359850

Рубрики:

Географічні рубрики:

      
2.

Овсієнко-Миронова Г.В. 
Організаційно-правові засади управління видавничою справою в Україні: Автореф. дис... канд. юрид. наук: 12.00.07 / Г.В. Овсієнко-Миронова ; Харк. нац. ун-т внутр. справ. — Х., 2006. — 20 с. — укp.

Розглянуто теоретичні та практичні проблеми організаційного та правового забезпечення функціонування інституту управління в сфері видавничої справи в Україні. Вперше визначено сутність поняття вітчизняної системи органів культури. Розглянуто особливості становлення та розвитку видавничої справи в Україні в історико-правовому аспекті. Розкрито зміст поняття, основні принципи, завдання та функції управління видавничою справою в Україні, визначено роль даного процесу у формуванні та розвитку правової культури українського суспільства. Досліджено особливості організаційного та правового регулювання управління видавничою справою. Наведено характеристику та визначено правові засади діяльності органів управління видавничою справою в Україні. Показано специфіку управління видавничою справою у відомчих навчальних закладах та в недержавних установах. Вперше розроблено пропозиції щодо удосконалення нормативного забезпечення видавничої діяльності у вищих навчальних закладах системи МВС України. Визначено статус недержавних структур, що здійснюють координаційні, дорадчі та методичні функції стосовно суб'єктів видавничої справи. Обгрунтовано подальші шляхи підвищення ефективності та розроблено рекомендації щодо удосконалення організаційно-правових підходів у сфері управління видавничою справою в Україні.

  Скачати повний текст


Індекс рубрикатора НБУВ: Х819(4УКР)137 + Х819(4УКР)137 + Х819(4УКР)137
Шифр НБУВ: РА344583

Рубрики:

Географічні рубрики:

      
3.

Бабенко В. В. 
Формування комунікативної компетентності майбутніх учителів української мови і літератури у процесі навчання стилістики / В. В. Бабенко. — Б.м., 2019 — укp.

Дисертаційна робота присвячена проблемі формування комунікативної компетентності майбутніх учителів української мови і літератури у процесі навчання стилістики.У роботі з'ясовано зміст понять «компетенція», «компетентність» та уточнено змістове наповнення терміна «комунікативна компетентність майбутнього вчителя української мови і літератури». Зміст поняття «комунікативна компетентність майбутнього вчителя української мови і літератури» в роботі потлумачено як внутрішній ресурсний потенціал, засвоєну систему професійних знань, мовленнєвих та організаторських здібностей, здатності до контролю власної комунікативної діяльності, а також сукупність професійно значущих умінь і навичок, потрібних для оперативного й адекватного сприймання чужих програм мовленнєвої поведінки та мобільної побудови власних комунікативних стратегій, адекватних цілям, сферам, жанрам і ситуаціям спілкування; мобілізаційну готовність до комунікативної діяльності, вільне володіння вербальними й невербальними засобами соціальної поведінки.Обґрунтовано лінгводидактичні засади формування комунікативної компетентності: закономірності навчання мови; загальнодидактичні й специфічні принципи навчання, традиційні та інноваційні форми, методи, підходи й технології навчання.Проаналізовано зміст навчально-методичного забезпечення у контексті формування комунікативної компетентності майбутніх учителів-словесників. Розроблено критерії (мотиваційно-ціннісний, нормативно-тезаурусний, жанрово-стилістичний), показники та виявлено рівні (високий, достатній, середній, елементарний) сформованості комунікативної компетентності майбутніх учителів української мови і літератури.З'ясовано зміст, мету, завдання експериментально-дослідної роботи; розроблено програму; описано й проаналізовано перебіг і формувального та контрольного етапів педагогічного експерименту; доведено ефективність розробленої методики формування комунікативної компетентності майбутніх учителів української мови і літератури в процесі навчання стилістики.Ключові слова: «компетенція», «компетентність», «комунікативна компетентність майбутнього вчителя української мови і літератури», «стилістика».^UThe thesis is dedicated to the issue of forming the communicative competence offuture teachers of the Ukrainian language and literature in the process of teaching Stylistics.In the study the content of the notions «competency» and «competence» is ascertained and the substantive content of the term «the communicative competence of a future teacher of the Ukrainian language and literature» is construed. The concept «competency» is determined as a complex of knowledge and skills related to relevant types of professional activities, which is deemed necessary for performing productive activities; «competence» is defined as an array of interconnected value reference points as well as instructions, knowledge, skills and the experience of a future teacher of the Ukrainian language and literature to apply the acquired knowledge in the professional activities; and as an awareness, a due proficiency in a certain speech situation. In this study, the content of the notion «the communicative competence of a future teacher of the Ukrainian language and literature» is construed as an inner resource capacity, an acquired system of knowledge, speech and organizational skills and an ability to monitor one's own communicative activities and an array of professionally meaningful skills necessary for efficient and consistent comprehension of other people's speech behavior and prompt formation of one's own communicative strategies relevant to the purposes, areas, genres and situations of communication; convening readiness to communicative activities and proficiency in both verbal and non-verbal means of social behavior.Methodological groundwork for forming the communicative competence of language teachers is analyzed. The criteria (motivation-and-value, normative-and-thesaurus and genre-and-stylistic) and indicators are elaborated and the levels (high, sufficient, average and elementary) for forming the communicative competence of future teachers of the Ukrainian language and literature are determined.The content, aim, tasks of experimental-and-research work are established; the course and results of the formative and checking phase of the educational experiment are characterized and analyzed; the efficiency of the elaborated methodology for forming the communicative competence of future teachers of the Ukrainian language and literature in the process of teaching Stylistics is confirmed.Key words: «competency», «competence», «communicative competence of a future teacher of the Ukrainian language», «system of exercises and tasks in Stylistics».


Шифр НБУВ: 05 Пошук видання у каталогах НБУВ 

      
4.

Овсієнко К. В. 
Розроблення технології сироватко-вершкового сиру з харчовими волокнами / К. В. Овсієнко. — Б.м., 2022 — укp.

Дисертаційну роботу присвячено розробленню технології сироватко-вершкового сиру з пшеничними харчовими волокнами та кунжутною клітковиною, що передбачає скорочення технологічного процесу термомеханічного концентрування суміші до підвищеного вмісту сухих речовин та корегування біологічної цінності і показників якості готового продукту.Запропоновано технологічні прийоми, що забезпечують скорочення процесу згущення молочної сироватки з КСБУФ та зменшення енерговитрат.Представлені дослідження функціонально-технологічних властивостей –здатності до набухання та жироутримування харчових волокон при поєднанні з вершками різної жирності. Визначено вплив температури на конформаційні зміни Вітацель та кунжутної клітковини, що пов'язані з хімічним складом та обробкою. Методами експериментально-статистичного моделювання розроблено ряд математичних моделей з трьома змінними параметрами – тривалість перемішування, температура концентрування і кількість харчових волокон, які впливають на реологічні показники та встановлені відповідні аналітичні залежності у вигляді адекватних рівнянь регресії. Сироватко-вершкову суміш з харчовими волокнами після термомеханічного концентрування до підвищеного вмісту сухих речовин можна віднести до систем із в'язко-пластичною консистенцією з контрольованим граничним напруженням зсуву, зміна якого пов'язана із здатністю Вітацель до ефективної абсорбції жиру.Застосовано алгоритм лінійного програмування для проектування трьохкомпонентної суміші, яка складається із вершків, кунжутної клітковини та пшеничних харчових волокон, з метою встановлення оптимального співвідношення для забезпечення необхідних в'язкісних характеристик сироватково-вершкового сиру з харчовими волокнами.За показником активності води скореговані технологічні параметри процесу структуроутворення у сироватко-вершковій суміші та підтверджено можливість скорочення тривалості термомеханічного концентрування до підвищеного вмісту сухих речовин в порівнянні з контролем без харчових волокон за рахунок внутрішнього потенціалу системи. Методом диференціально-термічного аналізу визначено кількість вільної та зв'язаної вологи у сироватко-вершковому сирі з харчовими волокнами, що підтверджує здатність Вітацель та кунжутної клітковини підвищувати вміст гідрофільних центрів за спільного їх застосування. Методом іонообмінної хроматографії визначено амінокислотний склад та розраховано біологічну цінність сироватко-вершкового сиру без та з харчовими волокнами. При додаванні пшеничних харчових волокон та кунжутної клітковини відбувається підвищення біологічної цінності готового продукту за рахунок комплементарних амінокислот харчових волокон. Особливо це стосується кунжутної клітковини, яка має високий вміст білку. Коефіцієнт утилітарності незамінних амінокислот в зразку сироватко-вершкового сиру з харчовими волокнами зростає порівняно з контролем, а коефіцієнт надлишковості знижується, що свідчить про найкращу збалансованість незамінних амінокислот і ефективнішу їх утилізацію. Обгрунтовано технологію сироватко-вершкового сиру з харчовими волокнами. Визначено органолептичні, фізико-хімічні та мікробіологічні показники готового продукту. Запропоновано апаратурно-технологічну та параметричну схеми виробництва, що враховують умови внесення Вітацель та кунжутної клітковини. Рекомендовані кількості харчових волокон – кунжутної клітковини та Вітацель у складі сироватко-вершкового сиру підтверджували кваліметричним методом за комплексним показником якості та безпечності, що представлений сукупністю показників – органолептичних, фізико-хімічних, технологічних, мікробіологічних та харчової цінності.Підтверджено очікуваний соціальний ефект від впровадження технології сироватко-вершкового сиру з харчовими волокнами, що полягає у використанні в якості сировини молочної сироватки, розширенні асортименту молочно-білкових продуктів з підвищеною біологічною цінністю для широкого кола споживачів. Запропоновані ресурсоощадні технологічні прийоми під час згущення та термомеханічного концентрування до підвищеного вмісту сухих речовин молочної сироватки. Достовірність отриманих даних забезпечена сучасними методиками досліджень, використанням відповідного обладнання та математично-статистичних засобів для опрацювання одержаних результатів. Наукові положення та рекомендації підтверджені еспериментальними дослідженнями та виробничими випробуваннями. Новизну технологічних рішень підтверджено рішеннями Державного департаменту інтелектуальної власності про видачу патентів України на винахід та на корисну модель. Ключові слова: молочна сироватка, вершки, харчові волокна, сироватко-вершкові сири та показники їх якості.^UThe dissertation is devoted to development the technology of whey-cream cheese with wheat food fibers and sesame fiber, which provides the reduction in the technological process of thermo mechanical mixture concentration to an increased dry matter content and adjustment of the biological value and quality indicators in the finished product.Technological methods are proposed that ensure the reduction of condensation process of whey with UWPC and a decrease in energy consumption.Research of functional and technological properties – the ability to swell and fat retention of food fibers when combined with cream of different fat content has been presented. The effect of temperature on conformational changes in Vitacel and sesame fiber associated with chemical composition and processing has been determined.A number of mathematical models with three variable parameters – the mixing duration, the concentration temperature and the amount of food fibers, which affect the rheological parameters have been developed by methods of experimental-statistical modeling and the corresponding analytical relationships in the form of adequate regression equations have been established. Whey-cream mixture with food fibers after thermo mechanical concentration to an increased dry matter content can be attributed to viscoplastic consistency systems with a controlled ultimate shear stress, the change in which is associated with the Vitacel ability to efficiently fat absorb.A linear programming algorithm has been applied to design a three-component mixture consisting of cream, sesame fiber and wheat food fibers in order to establish the optimal ratio to ensure the viscosity characteristics of whey-cream cheese with food fibers.According to the water activity indicator, the technological parameters of the structure formation process in whey-cream mixture have been adjusted and the reducing duration possibility of the thermo mechanical concentration to an increased dry matter content compared to the control sample without food fibers has been confirmed due to the internal system potential.Amount of free and bound moisture in whey-cream cheese with food fibers has been determined by the method of differential thermal analysis. The research results confirm the ability of Vitacel and sesame fiber to increase the hydrophilic centers content when used together. The amino acid composition has been determined by the method of ion-exchange chromatography and the biological value of whey-cream cheese with and without food fibers has been calculated. The biological value of the finished product increases with the addition of wheat food fibers and sesame fiber, due to the complementary amino acids of food fibers. This is especially true of sesame fiber, which has a high protein content. The utilitarian coefficient of essential amino acids in the sample of whey-cream cheese with food fibers increases in comparison with the control sample, and the redundancy coefficient decreases, which indicates the best balance of essential amino acids and their more efficient utilization.The technology of whey-cream cheese with food fibers has been substantiated. Sensory, physicochemical and microbiological indicators have been determined in the finished product. The gardware-technological and parametric production schemes are proposed, taking into account the conditions for the introduction of Vitacel and sesame fiber.The recommended amounts of food fibers – sesame fiber and Vitacel in the composition of whey-cream cheese are confirmed by the qualimetric method according to a complex indicator of quality and safety, which is represented by a set of indicators – sensory, physicochemical, technological, microbiological and nutritional value.The expected social effect from introduction of the technology of whey-cream cheese with food fibers has been confirmed, which consists in using whey as raw material, expanding the range of milk-protein products with increased biological value for a wide consumers range. Resource-saving technological methods are proposed for thickening and thermo mechanical concentration to an increased of whey solids content.The reliability of the obtained data is ensured by modern research methods, the use of appropriate equipment and mathematical-statistical tools for processing the research results. Scientific statements and recommendations are confirmed by experimental research and production tests. The novelty of technological solutions is confirmed by the decisions of the State Department of Intellectual Property on the granting of patents of Ukraine for an invention and utility model.Key words: whey, cream, food fibers, whey-cream cheese, quality indicators.


Шифр НБУВ: 05 Пошук видання у каталогах НБУВ 

      
5.

Овсієнко Т. В. 
Оптимізація мультимодальної анестезії лапароскопічнихоперативних втручань на нирках: автореферат дис. ... д.філософ : 222 / Т. В. Овсієнко. — Б.м., 2023 — укp.

Дослідження було побудовано на аналізі використання загальноприйнятихрутинних доз опіоїдів та використання мультимодальної малоопіоїдної анестезії здодаванням лідокаїну, або дексмедетомідину, як анестетичних компонентів, під часпроведення лапароскопічних оперативних втручань на нирках. Ми вивчалигормональні маркери стресу, зміни гемодинаміки, частоти серцевого ритму,маркерів запалення, інтенсивності болю, перебігу післяопераційного періоду,вплив досліджуваних різновидів загальної анестезії на показники водноелектролітного обміну з позиції оцінки антистресової активності досліджуванихметодик знеболювання та оцінювали наявність ускладнень досліджуванихметодик.У ході проспективного відкритого рандомізованого дослідження булообстежено 90 пацієнтів, які перебували на стаціонарному лікуванні в ДУ «Інститутурології імені академіка О.Ф.Возіанова» Національної Академії Медичних Наук3України з 2019 по 2022 рік, та відповідали критеріям включення (вік більше 18років, наявність патології нирок або сечовивідних шляхів, що підлягаютьлапароскопічним оперативним втручанням, хронічна ниркова недостатність 0-І ст,згода пацієнта на участь в дослідженні).В залежності від різновиду анестезії всі пацієнти були методом випадковоївибірки розподілені на три дослідні групи по 30 пацієнтів. В групі 1 (контрольній)проводилась стандартна багатокомпонентна анестезія, де основним аналгетичнимкомпонентом були рутинні, високі дози опіоїдів (фентанілу). В групі 2 (лідокаїну)хворим проводилась мультимодальна малоопіоїдна анестезія з використаннямлідокаїну, як анестетичної компоненти, та субнаркотичних доз кетаміну. В групі 3(дексмедетомідину) хворим проводилась мультимодальна малоопіоїдна анестезія звикористанням, як анестетичної компоненти, дексмедетомідину.Обстеження проводили в динаміці: до операції, перед оперативнимвтручанням, інтраопераційно, після операції, та в першу добу післяопераційногоперіоду.Всі пацієнти оперувалися в умовах ендотрахеального наркозу. Премедикаціяполягала в застосуванні декскетопрофену в дозі 50 мг внутрішньовенно (в/в) за 30хвилин до операції. Індукція в загальну анестезію здійснювалась в/в пропофолу вдозі 2 мг/кг, фентанілу в дозах 1,5-2 мкг/кг, атракуріуму в дозі 0,6 мг/кг. Підтримкаанестезії здійснювалась інгаляцією севофлюрану (мінімальна альвеолярнаконцентрація (МАК) – 1,44±0,25об.%). У разі необхідності посилення нервовом’язового блоку додатково в/в вводився атракуріум в дозі 0,1 мг/кг.Для контролю глибини анестезії у хворих досліджуваних групвикористовувався BIS моніторинг, показники якого підтримувались в межах44±3,4%.За 30 хв. до закінчення операції в/м вводився нефопам 20 мг. Після закінченняоперації для післяопераційного знеболення в ранньому післяопераційному періодіхворі отримували в/в парацетамол в дозі 1000 мг.Протокол підтримання анестезії у хворих першої (контрольній) групи. Упершій групі (контрольній) аналгетичний ефект загальної анестезії забезпечувався4в/в введенням фентанілу в дозі 3,99±0,43 мкг/кг/год.Протокол підтримання анестезії в групі мультимодальної малоопіоїдноїзагальної анестезії з використанням лідокаїну. У цій групі застосовуваласьмультимодальна малоопіоїдна анестезія з в/в використанням фентанілу в дозі2,00±0,24 мкг/кг/год та в/в лідокаїну (під час інтубації трахеї болюсне введення 1мг/кг, далі для підтримання анестезії безперервна інфузія зі швидкістю 1,5мг/кг/год) і субнаркотичних доз кетаміну – 0,5 мг/кг (перед розрізом шкіри напочатку операції).Протокол підтримання анестезії в групі мультимодальної малоопіоїдноїзагальної анестезії з використанням дексмедетомідину. В цій групівикористовувалась мультимодальна малоопіоїдна анестезія з фентанілом в дозі2,34±0,18 мкг/кг/год з додаванням дексмедетомідину в дозі 0,7 мкг/кг/год (інфузіюдексмедетомідину починали відразу після постановки венозного доступу).Після завершення операції пацієнтів переводили до відділення інтенсивноїтерапії. В подальшому післяопераційне знеболення проводилосьдекскетопрофеном в дозі 50 мг в/м кожні 8 годин при слабкому болю, і в комбінаціїз парацетамолом 1000мг в/в при помірному болю. Якщо за візуально-аналоговоюшкалою (ВАШ) рівень болю перевищував 4 бали, то хворі отримували длязнеболення опіоїдні препарати (омнопон 1 мл 1% розчину чи морфін 1 мл 1%розчину в/м).Для оцінки якості досліджуваних методик загальної анестезії ми вивчалигормональні маркери стресу, зміни гемодинаміки, частоти серцевого ритму,маркерів системного запалення, інтенсивність болю, особливості перебігупісляопераційного періоду, вплив досліджуваних різновидів загальної анестезії напоказники водно-електролітного обміну з позиції оцінки антистресової активностідосліджуваних методик знеболювання.^UWithin a prospective open randomized study, 90 patients, hospitalized at theState-Owned Enterprise "Institute of Urology named after academician O.F. Vozyanovof the National Academy of Medical Sciences" of Ukraine from 2019 to 2022, wereexamined and met the inclusion criteria (age over 18 years, kidney or urinary tract disease10demanding laparoscopic surgery, chronic renal insufficiency stage 0-I, patient's consentto participate in the study).Depending on the type of anesthesia, all patients were randomly assigned to threeexperimental groups of 30 patients each. Standard multimodal anesthesia, involvingroutine high opioid doses (fentanyl), as the principal pain reliever components, wasperformed in Group 1 (control group). In Group 2 (lidocaine group), patients receivedmultimodal low-opioid anesthesia with the use of lidocaine as an anesthetic componentand sub-narcotic doses of ketamine. In Group 3 (dexmedetomidine group), patientsreceived multimodal low-opioid anesthesia involving dexmedetomidine as an anestheticcomponent.The examination was conducted dynamically: before the operation, prior to thesurgical intervention, intraoperatively, after the operation, and within the first day of thepostoperative period.Endotracheal anesthesia was implied in all patients who underwent surgery.Premedication involved dexketoprofen at a dose of 50 mg intravenously (IV) 30 minutesprior to the operation. Induction of general anesthesia was performed by intravenousadministration (IV) of propofol at a dose of 2 mg/kg, fentanyl at doses of 1.5-2 mcg/kg,and atracurium at a dose of 0.6 mg/kg. Anesthesia maintenance was achieved by meansof inhalation of sevoflurane (minimum alveolar concentration (MAC) - 1.44±0.25%). Ifnecessary, to enhance neuromuscular blockade, additional intravenous administration(IV) of atracurium was given at a dose of 0.1 mg/kg.BIS monitoring was used to control the depth of anesthesia in patients of thegroups studied, with the values maintained within the range of 44±3.4%.30 minutes before the end of the operation, nefopam 20 mg was injectedintramuscularly. Patients received paracetamol intravenously at a dose of 1000 mg forpostoperative pain relief in the early postoperative period after the operation completion.Anesthesia maintenance protocol for patients in the first (control) group. In thefirst (control) group, the painkilling effect of general anesthesia was provided byintravenous injection of fentanyl at a dose of 3.99±0.43 µg/kg/h.11Anesthesia maintenance protocol for the group receiving multimodal low-opioidgeneral anesthesia with lidocaine. In this group, multimodal low-opioid anesthesia wasapplied by means of IV fentanyl at a dose of 2.00±0.24 µg/kg/h and IV lidocaine (bolusdose of 1 mg/kg simultaneously with intubation, followed by continuous infusion at a rateof 1.5 mg/kg/h) and subanesthetic doses of ketamine - 0.5 mg/kg (before skin incision atthe beginning of the operation).Anesthesia maintenance protocol for the group receiving multimodal low-opioidgeneral anesthesia with dexmedetomidine. In this group, multimodal low-opioidanesthesia was utilized with fentanyl at a dose of 2.34±0.18 µg/kg/h combined withdexmedetomidine at a dose of 0.7 µg/kg/h (dexmedetomidine infusion startedimmediately after placing venous access). After the operation completion, patients weretransferred to the intensive care unit. Subsequently postoperative pain managementinvlolved 50 mg dexketoprofen intramuscularly every 8 hours for mild pain, and incombination with IV 1000 mg paracetamol for moderate pain. Patients received opioidmedications (1 ml of Omnopon 1% solution or 1 ml of morphine 1% solutionintramuscularly) for pain relief, if the pain level exceeded 4 points on the visual analogscale (VAS).For quality assessment of the general anesthesia techniques, we studied stresshormones, hemodynamic changes, heart rate, systemic inflammatory markers, painintensity, postoperative period features, and the impact of general anesthesia types onfluid and electrolyte balance values in terms of assessing the pain relieving and stressreducing activity of the studied techniques.


Шифр НБУВ: 05 Пошук видання у каталогах НБУВ 
 

Всі права захищені © Національна бібліотека України імені В. І. Вернадського