Бази даних

Автореферати дисертацій - результати пошуку

Mozilla Firefox Для швидкої роботи та реалізації всіх функціональних можливостей пошукової системи використовуйте браузер
"Mozilla Firefox"

Вид пошуку
Сортувати знайдені документи за:
авторомназвоюроком видання
Формат представлення знайдених документів:
повнийстислий
 Знайдено в інших БД:Реферативна база даних (17)Книжкові видання та компакт-диски (34)Журнали та продовжувані видання (6)
Пошуковий запит: (<.>A=РУМИК$<.>+<.>A=ІГОР$<.>+<.>A=ІВАНОВИЧ$<.>)
Загальна кількість знайдених документів : 3
Представлено документи з 1 до 3

      
Категорія: Біологічні науки   
1.

Іванович Г.В. 
Динаміка вмісту глікогену та сумарних ліпідів у мідій IMytilus galloprovincialis/I Lam. Одеської затоки: Автореф. дис... канд. біол. наук: 03.00.17 / Г.В. Іванович ; НАН України. Ін-т біології півден. морів ім. О.О.Ковалевського. — Севастополь, 2005. — 23 с. — укp.

Вивчено вміст глікогену та його динаміку у тілі мідій Одеської затоки. Доведено, що вміст глікогену у тілі мідій з марікультурних колекторів у 1,8 рази вищий, ніж у мідій природних субстратів. З'ясовано, що він вірогідно зменшувався з верхньої частини колектора - 4,58 %, до нижньої - 2,68 % сирої маси. Виявлено, що вміст глікогену у зовнішніх частинах друзи вищий, ніж у внутрішніх у 1,6 - 1,8 рази. За результатами вивчення максимального вмісту глікогену у тілі мідій за літнього періоду (червень - липень) установлено, що цей вміст значно нижчий в Одеській затоці, ніж у мідій з Кримського регіону (2,98 та в 5,20 - 5,70 % сирої маси відповідно). Виявлено різницю максимальних рівнів вмісту глікогену на п'яти прибережних станціях з різним рівнем водообміну. Цей рівень послідовно зменшується від станції з вільним водообміном - 4,9 % до станції з обмеженим рівнем водобміну - 2,1 % сирої маси. Під час дослідження різних органів мідій установлено, що максимальний вміст глікогену у гонадах, а мінімальний - у зябрах. Визначено, що найбільшого рівня вміст глікогену становить на стадії статевого спокою у гонадах - 5,15 %, у гепатопанкреасі - 1,91 %, у зябрах - 1,79 % сирої маси. Мінімум цього компонента відзначено на стадії вимету в усіх органах. Сумарних ліпідів виявлено найбільше у гепатопанкреасі. В усіх органах вміст сумарних ліпідів максимальний у період дозрівання статевих продуктів на переднерестовій стадії: у гепатопанкреасі - 2,47 %, у гонадах - 1,53 % та у зябрах - 0,92 % сирої маси. Мінімум цього вмісту виявлено в усіх органах у період вимету статевих продуктів. Установлено можливість використання вмісту глікогену та сумарних ліпідів, а також супутніх показників (вмісту сирої та сухої речовини, вологи та морфо-функціональних індексів) як індикаторів стану молюсків на різних стадіях репродуктивного циклу та за різних умов мешкання.

  Скачати повний текст


Індекс рубрикатора НБУВ: Е621.166.21*725.123.113 +
Шифр НБУВ: РА341209

Рубрики:

      
2.

Румик І.І. 
Розвиток аграрно-промислових формувань у цукробуряковому виробництві: Автореф. дис... канд. екон. наук: 08.07.02 / І.І. Румик ; Нац. наук. центр "Ін-т аграр. економіки". — К., 2004. — 19 с. — укp.

Досліджено теоретичну сутність поняття аграрно-промислове формування, організаційно-правові форми та тенденції розвитку інтегрованих структур у цукробуряковому підкомплексі. Проаналізовано сучасний стан аграрно-промислових формувань Черкащини, визначено економічну ефективність інтегрованого виробництва цукрових буряків і цукру. Обгрунтовано методичні підходи щодо функціонування цукробурякових інтегрованих формувань, розраховано перспективні параметри обсягів виробництва цукру та площ посівів цукрових буряків сільськогосподарських і переробних підприємств асоціації "Черкасицукор". Запропоновано раціональну виробничу структуру аграрно-промислового формування з виробництва цукрових буряків і цукру, надання послуг, переробки супутньої продукції та диверсифікації виробництва цукрового заводу.

  Скачати повний текст


Індекс рубрикатора НБУВ: У9(4УКР)306.751.4 + У9(4УКР)325.152.52 +
Шифр НБУВ: РА331884

Рубрики:

Географічні рубрики:

      
3.

Румик І. І. 
Продовольча безпека в умовах комплементарності національної економіки / І. І. Румик. — Б.м., 2020 — укp.

Об'єкт – процес забезпечення продовольчої безпеки України; мета – обґрунтувати теоретико-методологічні і науково-практичні положення продовольчої безпеки та розробити на цих засадах стратегічні напрямки її забезпечення в умовах комплементарності національної економіки; методи – теоретичного узагальнення, діалектичний, статистичний, кореляційний, порівняльного аналізу, графічний; новизна – на методологічному рівні запропоновано механізм продовольчої трансмісії; розроблено новий методологічний підхід до оцінювання моделі продовольчої безпеки національної економіки за допомогою когнітивного FLC-моделювання; обґрунтовано необхідність імплементації Національної продовольчої стратегії для досягнення соціально-економічних параметрів; результати – систематизовано класифікацію методів економічних досліджень продовольчої безпеки, залежно від етапів їх застосування; визначено принципи комплементарності взаємоузгодженого розвитку виробників сільськогосподарської продукції, сільських територіальних громад і сільської місцевості; доведено парадигмоцентричність продовольчої безпеки; запропоновано новий підхід до кількісного вимірювання і комплексної оцінки регіональної продовольчої безпеки; розвинуто методичний підхід до оптимізації харчових балансів на основі стандартизації їх форматів; адаптовано методику проведення соціально-економічного дослідження рівня продовольчої безпеки населення (FIES) для використання в Україні; запропоновано науково-організаційні засади моніторингу продовольчої безпеки, метою якого є визначення викликів, загроз і ризиків.^UObject - the process of ensuring food security of Ukraine; goal - to grounded theoretical and methodological bases, scientific and practical recommendations of food security and to develop the strategic directions of ensuring food security in the context of the complementarity of the national economy; methods - theoretical generalization, dialectic, statistical, correlation, comparative analysis, graphical; novelty - at the methodological level, the food transmission mechanism is proposed; a new methodological approach to assessing the food security model of the national economy using cognitive FLC modeling is developed; the need for the implementation of the National Food Strategy to achieve socio-economic parameters is grounded; results - the classification of methods of economic studies of food security depending on the stages of their implementation is systematized; the signs of complementarity of the mutual development of agricultural producers, rural territorial communities and rural areas are identified; the paradigmocentricity of food security is proved; a new approach to quantitative measurement and integrated assessment of the regional food security in Ukraine is proposed; a methodical approach to optimizing food balances based on the standardization of their formats is developed; the methodology for conducting a socio-economic study of the level of food security of the population (FIES) for use in Ukraine has been adapted; the scientific and organizational basis for monitoring food security is proposed, the purpose of which is to identify challenges, threats and risks.


Шифр НБУВ: 05 Пошук видання у каталогах НБУВ 
 

Всі права захищені © Національна бібліотека України імені В. І. Вернадського