Бази даних

Автореферати дисертацій - результати пошуку

Mozilla Firefox Для швидкої роботи та реалізації всіх функціональних можливостей пошукової системи використовуйте браузер
"Mozilla Firefox"

Вид пошуку
у знайденому
Сортувати знайдені документи за:
авторомназвоюроком видання
Формат представлення знайдених документів:
повнийстислий
 Знайдено в інших БД:Віртуальна довідка (14)Наукова електронна бібліотека (127)Реферативна база даних (4585)Книжкові видання та компакт-диски (942)Журнали та продовжувані видання (20)
Пошуковий запит: (<.>K=РАЦІОНАЛЬНЕ$<.>+<.>K=ХАРЧУВАНН$<.>+<.>K=ДІЄТЕТИКА$<.>)
Загальна кількість знайдених документів : 692
Представлено документи з 1 до 20
...

      
1.

Лаврушенко Л.Ф. 
Окисні процеси в мітохондріях під впливом ксенобіотиків та їх аліментарна корекція: Автореф. дис... д-ра біол. наук: 03.00.04 / Л.Ф. Лаврушенко ; Київ. ун-т ім. Тараса Шевченка. — К., 1998. — 32 с. — укp.

Містяться результати досліджень впливу ксенобіотиків довкілля (нітрати, фториди, тетрахлорметан), контамінантів їжі, а також натуральних харчових добавок та одержаних шляхом хімічного синтезу на окисні процеси в мітохондріях. Встановлено, що порушення процесів окисного фосфорилювання, активності ферментів циклу Кребса та синтезу макроергічних сполук під впливом чужорідних речовин пов'язано з посиленням процесів пероксидного окислення ліпідів. Незбалансований по ліпідному компоненту раціон також стимулює процеси пероксидного окислення ліпідів в організмі. Окремі харчові компоненти (вітаміни, фосфоліпіди) та спеціалізовані продукти харчування , діючи спрямовано на метаболізм у клітині, сприяють нормалізації окисних процесів у мітохондріях.

  Скачати повний текст


Індекс рубрикатора НБУВ: Р284.123

Рубрики:

      
2.

Дьякова Т.С. 
Товарознавча оцінка та дослідження антиоксидантних властивостей фітодобавок з лікарської сировини та їх застосування в продуктах профілактичної дії: Автореф. дис... канд. техн. наук: 05.18.15 / Т.С. Дьякова ; Харк. держ. акад. технології та орг. харчування. — Х., 1998. — 17 с. — укp.

Вказана доцільність використання екстрактів з пряноароматичної та лікарської рослинної сировини для стабілізації штучного beta-каротину в порошкоподібних фітоконцентратах. Визначена залежність антиоксидантної активності екстрактів від вмісту флавонолових глікозидів. Розроблено науково обгрунтовану рецептуру та технологію виробництва порошкоподібних фітоконцентратів профілактичної дії. Досліджені товарознавчі та хімічні властивості готових продуктів, наведені дані про їх використання в продуктах масового споживання.

  Скачати повний текст


Індекс рубрикатора НБУВ: Л987

Рубрики:

      
3.

Нєміріч О.В. 
Технологія жировміщуючих кондитерських виробів підвищеної харчової цінності для лікувально-профілактичного харчування: Автореф. дис... канд. техн. наук: 05.18.16 / О.В. Нєміріч ; Харк. держ. акад. технології та орг. харчування. — Х., 1998. — 18 с. — укp.

Дисертацію присвячено науковому обгрунтуванню і розробці технології жировміщуючих кондитерських виробів з використанням нової біологічно активної добавки - сухого харчового концентрату з модифікованої оксидом вуглецю крові забійних тварин - СХКК - в комплексі з нетрадиційною рослинною сировиною - пластівцями пшеничних зародків, порошками гарбуза та моркви, що дозволило спрямовано збагатити вироби гемовим залізом, яке легко засвоюється організмом, та комплексом вітамінів-антиоксидантів. Одержано комплекс даних про харчову та біологічну цінність десертів, закономірності процесів перекисного окислення ліпідів і стабільності функціонально-технологічних характеристик СХКК при зберіганні виробів. Здійснено впровадження виробничих партій десертів у раціон харчування дітей з регіону з підвищеною іонізуючою радіацією. Клініко-лабораторними дослідженнями обгрунтовано лікувально-профілактичну ефективність нових виробів як протианемічного, імуностимулюючого та антиоксидантного чинника.

  Скачати повний текст


Індекс рубрикатора НБУВ: Л991.5-3

Рубрики:

      
Категорія: Біологічні науки   
4.

Геворгіз Р.Г. 
Модель світлозалежного вмісту пігментів у мікроводоростях: Автореф. дис... канд. біол. наук: 03.00.17 / Р.Г. Геворгіз ; НАН України. Ін-т біології півден. морів ім. О.О.Ковалевського. — Севастополь, 1998. — 18 с. — укp.

Пропонується механізм, який пояснює залежність кількості клітинних пігментів від інтенсивності світла у рослин. Основою механізму є уявлення про два протилежних процеси, які визначають концентрацію пігментів у клітині: синтез і руйнування пігментів під дією світла. Розроблено математичну модель, яка описує кількість пігментів в рослинних клітинах з урахуванням фотодеструктивних процесів. Отримані рівняння залежності кількості пігментів в біомасі мікроводоростей від поверхневої освітленості. Рівняння застосовано для опису світлозалежного вмісту пігментів в клітинах мікроводоростей різноманітних систематичних груп. Отримані коефіцієнти рівнянь. Показано гарне співвідношення експериментальних і теоретичних даних. Отримані рівняння, які описують динаміку кількості пігментів в рослинних клітинах при блокуванні синтезу пігментів недостачею компонентів мінерального харчування. Рівняння застосовано для опису концентрації пігментів в клітинах червоних і синьо-зелених мікроводоростей при глибокому азотному лімітуванні.

  Скачати повний текст


Індекс рубрикатора НБУВ: Е50*725.15*723

Рубрики:

      
5.

Євлаш В.В. 
Технологія сухого харчового концентрату на основі крові забійних тварин та його використання у виробництві солодких збивних виробів: Автореф. дис... канд. техн. наук: 05.18.16 / В.В. Євлаш ; Харк. держ. акад. технології та орг. харчування. — Х., 1998. — 18 с. — укp.

Дисертацію присвячено науковому обгрунтуванню і розробці технології нової харчової добавки - сухого харчового концентрату із крові забійних тварин, модифікованої оксидом вуглецю. В основу технології покладено новий принцип виробництва продуктів із крові - з використанням заданого співвідношення форм гемоглобіну, що містить залізо у двох- і трьохвалентному стані, що визначає поліфункціональне призначення концентрату, як джерела гемового заліза, яке легко засвоюється, та харчового коричневого барвника. Одержано комплекс даних про харчову та біологічну цінність, показники безпеки та функціонально-технологічні властивості концентрату. Обгрунтовані та розроблені технології нових збивних солодких виробів з використанням концентрату із крові.

  Скачати повний текст


Індекс рубрикатора НБУВ: Л929.2

Рубрики:

      
6.

Павленко Л.М. 
Довгозбережне середовище для кріоконсервації сперми бугаїв-плідників та способи його виготовлення: Автореф. дис... канд. с.-г. наук: 03.00.20 / Л.М. Павленко ; Ін-т тваринництва УААН. — Х., 1998. — 19 с. — укp.

З використанням сучасних методів досліджень встановлено захисний ефект термостабільного антишокового компоненту жовтка при дії низьких температур на спермії. В модельних дослідженнях доведено ідентичність його біологічної дії при кріоконсервації статевих клітин в порівнянні з нативним жовтком. Установлена можливість хіміко-термічної стерилізації середовища з жовтком. На цій основі розроблено і випробувано в виробничих умовах з позитивними результатами довгозбережне середовище і способи його виготовлення. Воно підвищує санітарно-гігієничний рівень роботи племінних підприємств, запобігає поширенню заразних і незаразних захворювань, які розповсюджуються з жовтком, а також забезпечує раціональне використання жовтка і всіх компонентів при виготовленні середовища для кріоконсервації сперми бугаїв. Розроблено асептичний спосіб та пристрій для оцінки рухливості сперміїв в еластичних упаковках з метою підвищення санітарно-гігієнічного рівня роботи пунктів штучного осіменіння.

  Скачати повний текст


Індекс рубрикатора НБУВ: П534.44,022

Рубрики:

      
7.

Тофан Н.І. 
Профілактика і лікування ускладнень вагітності, пологів і перинатальної патології у жінок з гіпертонічною хворобою в умовах санаторію: Автореф. дис... канд. мед. наук: 14.01.01 / Н.І. Тофан ; Нац. мед. ун-т ім. О.О.Богомольця. — К., 1998. — 19 с. — укp.

На основі комплексної оцінки стану вагітних з первинною артеріальною гіпертензією та їх плодів (ультразвукова фетометрія, кардіотокографія, плацентографія, вміст гормонів фето-плацентарного комплексу у крові) розроблено диференційовану систему санаторно-курортного лікування вагітних з гіпертонічною хворобою. Запропоновано новий комплекс немедикаментозного санаторного лікування гіпоксії і гіпотрофії плода, який включає: фонову терапію для всіх вагітних з гіпертонічною хворобою (кліматотерапія, лікувально-охоронний режим, УФО, психотерапія, рухові режими і ЛФК, гідрокінезотерапія, аерофітотерапія, фітотерапія, масаж комірової зони, дієтичне харчування), а також диференційоване лікування в залежності від стану плода (вуглекислі та кисневі ванни, електросон, синусомодульовані струми, дециметрова мікрохвильова терапія, електрофорез, додаткове харчування). Показано ефективність санаторно-курортного лікування: позитивний вплив його на перебіг вагітності, пологів, стан плода, зменшення ступеню кисневої недостатності та частоти відставання темпів росту плода.

  Скачати повний текст


Індекс рубрикатора НБУВ: Р716.216.410.030-54

Рубрики:

      
8.

Федоров М.М. 
Економічні проблеми земельних відносин у сільському господарстві (теорія, методологія, практика): Автореф. дис... д-ра екон. наук: 08.07.02 / М.М. Федоров ; Ін-т аграр. економіки УААН. — К., 1998. — 41 с. — укp.

Розглянуті теоретико-методологічні, методичні і прикладні аспекти удосконалення земельних відносин у сільському господарстві в період переходу до ринкової економіки. Обгрунтовані напрями реформування земельних відносин, а також нормативно-правове і науково-методичне забезпечення здійснення земельної реформи. Розроблені організаційна схема, механізм реформування і економічного регулювання земельних відносин. Обгрунтовані напрями розвитку оренди землі, концептуальні основи формування і розвитку ринку земель. Запропоновані принципи і порядок економічного стимулювання власників землі і землекористувачів за раціональне використання і охорону земель.

  Скачати повний текст


Індекс рубрикатора НБУВ: У9(4Укр)320-511

Рубрики:

Географічні рубрики:

      
9.

Чорна Н.В. 
Технологія бісквітних напівфабрикатів з використанням соргового борошна: Автореф. дис... канд. техн. наук: 05.18.16 / Н.В. Чорна ; Харк. держ. акад. технології та орг. харчування. — Х., 1998. — 18 с. — укp.

Дисертацію присвячено обгрунтуванню, розробці та впровадженню нових видів борошняних кондитерських виробів. Вперше для розробки рецептур бісквітних напівфабрикатів використана нетрадиційна сировина - соргове борошно світле і темне, як джерело харчових волокон, вітамінів, мінеральних і поліфенольних сполук. Досліджені технологічні властивості борошняних сумішей з пшеничного та соргового борошна. Встановлені оптимальні концентрації соргового борошна в борошняних сумішах, надані рекомендації щодо їх використання в тих чи інших видах тіста. Досліджені якісні показники бісквітних напівфабрикатів з сорговим борошном та технологічні режими їх виробництва, закономірності процесів, що відбуваються під час їхнього зберігання. Запропоновані нові види бісквітних напівфабрикатів як основа при виробництві борошняних кондитерських виробів.

  Скачати повний текст


Індекс рубрикатора НБУВ: Л865-31

Рубрики:

      
10.

Соколова Л.М. 
Товарознавча характеристика вітамінних фітодобавок із плодів, виготовлених методом кріогенної технології: Автореф. дис... канд. техн. наук: 05.18.15 / Л.М. Соколова ; Харк. держ. акад. технології та орг. харчування. — Х., 1998. — 17 с. — укp.

Дисертація містить дослідження, що спрямовані на обгрунтування одержання порошкоподібних вітамінних фітодобавок із ягід та фруктів методом кріогенної технології з застосуванням рідкого азоту. Показано, що застосування методів заморожування плодів при низьких температурах та кріогенного подрібнення висушених плодів дозволяють отримати нові продукти харчування з поліпшеною якістю. Розроблені науково обгрунтовані рецептури порошкоподібних напоїв на основі вітамінних фітодобавок та технології виробництва, наведені дані про ефективність впровадження вітамінних фітодобавок та порошкоподібних напоїв на їх основі.

  Скачати повний текст


Індекс рубрикатора НБУВ: Л961.91

Рубрики:

      
11.

Шепель А.В. 
Розробка елементів технології вирощування гібридів соняшника різних груп стиглості в основних посівах при зрошенні: Автореф. дис... канд. с.-г. наук: 06.01.02 / А.В. Шепель ; Херсон. держ. аграр. ун-т. — Херсон, 1998. — 17 с. — укp.

Дисертація присвячена питанням вивчення продуктивності гібридів соняшника різних груп стиглості в основних посівах при зрошенні в умовах Півдня України. Встановлений вплив способів обробітку грунту, фонів живлення, строків сівби, загущення посівів на ріст, розвиток, урожай і якість насіння гібридів, які вивчаються. Визначено оптимальне співвідношення факторів, що забезпечує найбільш раціональне використання поливної води, найвищий біоенергетичний коефіцієнт і найбільший чистий прибуток. Розроблені математичні моделі отримання високих урожаїв насіння гібридів соняшника в основних посівах при зрошенні.

  Скачати повний текст


Індекс рубрикатора НБУВ: П214.11-4(2УКР-4НИК),022

Рубрики:

      
12.

Сафонов В.В. 
Наукові основи розробки прогресивних апаратів охолодження та заморожування рідких харчових продуктів: Автореф. дис... д-ра техн. наук: 05.18.12 / В.В. Сафонов ; Харк. держ. акад. технології та орг. харчування. — Х., 1999. — 34 с. — укp.

Дисертацію присвячено питанням проектування апаратів охолодження і заморожування рідких харчових продуктів, що характеризуються підвищеною енергоекономічністю та екологічною безпечністю. Запропоновано новий підхід до вирішення цієї важливої науково-технічної проблеми, який полягає у визначенні науково обгрунтованих величин конструктивних і робочих параметрів удосконалених апаратів на основі математичних моделей процесів, що відбуваються в цих апаратах. Розроблено конструкції прогресивних апаратів охолодження і заморожування рідких харчових продуктів з поліпшеним показником питомих енерговитрат на одиницю вихідної продукції. Обгрунтовано можливість переводу холодильних машин цих апаратів на використання нових альтернативних (озонобезпечних) холодоагентів з метою забезпечення екологічної чистоти апаратів. Розроблено нормативну та експлуатаційну документацію на нові апарати і проведено їх випробування в реальних виробничих умовах з позитивними результатами.

  Скачати повний текст


Індекс рубрикатора НБУВ: Л813.7

Рубрики:

      
13.

Сімахіна Г.О. 
Розроблення та вдосконалення технологій цукристих речовин та цукромістких харчових добавок: Автореф. дис... д-ра техн. наук: 05.18.05 / Г.О. Сімахіна ; Укр. держ. ун-т харч. технологій. — К., 1999. — 48 с. — укp.

Представлено результати досліджень підвищення ефективності цукробурякового виробництва шляхом вдосконалення наявної технології очищення дифузійного соку, розроблення апарата попередньої дефекації, позбавленого недоліків діючого обладнання, формування нового напряму у промисловості - отримання з цукрових буряків та іншої вуглеводомісткої сировини сублімованих харчових добавок оздоровчого і профілактичного призначення. Обгрунтовано доцільність використання на дефекосатурації механоактивованих природних карбонатів, в тому числі дрібнофракційних відходів вапняку; встановлено оптимальні значення параметрів механоактивації матеріалів, визначено спосіб їх використання. Для коригування структури харчування населення України і зменшення споживання рафінованої їжі, створено нову низькотемпературну технологію перероблення цукрових буряків на цукромісткі продукти та харчові добавки підвищеної біологічної дії. Наведено результати промислових досліджень, обгрунтовано соціальне значення та економічну ефективність впровадження нових технологій у народне господарство.

  Скачати повний текст


Індекс рубрикатора НБУВ: Л840.4 + Л987-32

Рубрики:

      
14.

Горошанська О.О. 
Облік і аналіз відтворення основних засобів підприємств харчування: Автореф. дис... канд. екон. наук: 08.06.04 / О.О. Горошанська ; Харк. держ. акад. технології та орг. харчування. — Х., 1999. — 18 с. — укp.

Дисертаційна робота присвячена дослідженню організації та методики обліку і аналізу відтворення основних засобів підприємств харчування. Запропоновано рекомендації щодо удосконалення документального оформлення та синтетичного обліку капітальних вкладень, їхніх джерел та рухи основних засобів. Досліджено амортизаційну політику і надано пропозиції щодо її удосконалення. Розроблено методичні підходи до оцінки ефективності інвестицій у основні засоби і пов'язаних із ними ризиків. Запропоновано методику аналізу ефективності використання основних засобів і прогнозування їх відтворення.

  Скачати повний текст


Індекс рубрикатора НБУВ: У9(4УКР)306.7-211

Рубрики:

Географічні рубрики:

      
15.

Лисенко Р.Б. 
Оптимізація хірургічного лікування післяопераційних вентральних гриж великих розмірів у хворих із ожирінням: Автореф. дис... канд. мед. наук: 14.01.03. / Р.Б. Лисенко ; Київ. мед. акад. післядиплом. освіти ім. П.Л.Шупика. — К., 1999. — 16 с. — укp.

Дисертацію присвячено питанням етіопатогенезу, особливостей клінічного перебігу післяопераційних вентральних гриж великих розмірів у хворих із ожирінням і розробці на цій основі найбільш раціональної тактики їх хірургічного лікування. Особлива увага приділяється передопераційній підготовці, що починається з амбулаторного режиму, включає комплекс дієтичного харчування, вправи з лікувально-фізичного комплексу. Запропоновано новий спосіб профілактики нагноєння рани в хворих із ожирінням. Впроваджено використання розширених оперативних розрізів, що передбачають абдомінопластику. У хворих із ожирінням 2-4 ст. герніопластика поєднується з видаленням основного депо жиру (висячого "фартуха" великого сальника). Розроблено модифікований спосіб вентропластики місцевими тканинами, новий спосіб аутодермальної пластики, що дозволяють ефективно укріплювати слабкі місця апоневроза в зоні пластики, зменшують навантаження на основний шов.

  Скачати повний текст


Індекс рубрикатора НБУВ: Р457.463.054.8

Рубрики:

      
16.

Храмшина Л.І. 
Розробка апарата охолодження напоїв проміжними кремнійорганічними холодоносіями для підприємств малого бізнесу: Автореф. дис... канд. техн. наук: 05.18.12 / Л.І. Храмшина ; Харк. держ. акад. технології та орг. харчування. — Х., 1999. — 18 с. — укp.

Дисертацію присвячено питанням розробки прогресивних апаратів охолодження напоїв з підвищеною продуктивністю в порівнянні з існуючими аналогами. Розроблено новий метод охолодження напоїв низькотемпературним кремнійорганічним холодоносієм, який циркулює в системі охолодження за допомогою насоса і підтримується при робочій температурі холодильною машиною. Встановлено, що шляхом раціонального вибору типу холодоносія, його масової витрати в системі циркуляції та робочої температури можливо забезпечити суттєво підвищений темп охолодження напою в апараті та рівномірність температури порцій охолодження напоїв, що реалізуються споживачам. Запропоновано конструктивне рішення розробленого апарата охолодження напоїв кремнійорганічними холодоносіями промислового виробництва для підприємств малого бізнесу.

  Скачати повний текст


Індекс рубрикатора НБУВ: Л813.7-5-02

Рубрики:

      
17.

Жарко І.В. 
Планування трудових ресурсів підприємств роздрібної торгівлі: Автореф. дис... канд. екон. наук: 08.07.05 / І.В. Жарко ; Харк. держ. акад. технології та орг. харчування. — Х., 1999. — 19 с. — укp.

Досліджуються тенденції розвитку трудових ресурсів підприємств роздрібної торгівлі та методи їх планування. Запропоновані комплексна система показників для оцінки ефективності використання трудових ресурсів; ряд показників для поглиблення аналізу сучасного стану та ефективності використання трудових ресурсів. Розроблені методика аналізу затрат, пов'язаних з використанням трудових ресурсів, з метою управління їх розміром для підвищення ефективності господарювання; методики планування трудових ресурсів з урахуванням специфіки галузі, особливостей конкретного підприємства та можливостей для подальшого розвитку.

  Скачати повний текст


Індекс рубрикатора НБУВ: У9(4УКР)843

Рубрики:

Географічні рубрики:

      
18.

Давидова О.Ю. 
Розробка технології соусів з кісточкових плодів: Автореф. дис... канд. техн. наук: 05.18.16 / О.Ю. Давидова ; Харк. держ. акад. технології та орг. харчування. — Х., 1999. — 19 с. — укp.

Дисертацію присвячено науковому обгрунтуванню та розробці технології соусів з кісточкових плодів. В основу технології покладено максимальне збереження біологічно активних речовин, зокрема, P-активних поліфенольних сполук та каротиноїдів плодів вишні та абрикоси. Експериментально доведено значний стабілізуючий ефект пряно-ароматичної рослинної сировини на біофлавоноїди кісточкових плодів. Науково обгрунтовано та розроблено рецептури та технологію виробництва соусів з вишні та абрикоси. Одержано комплекс даних про харчову цінність та технологічні властивості нових соусів.

  Скачати повний текст


Індекс рубрикатора НБУВ: Л961.6

Рубрики:

      
19.

Романова З.М. 
Розробка технології високодисперсних порошків з рослинної сировини для безалкогольних та лікеро-горілчаних напоїв: Автореф. дис... канд. техн. наук: 05.18.07 / З.М. Романова ; Укр. держ. ун-т харч. технологій. — К., 1999. — 17 с. — укp.

Дисертація присвячена експериментальним та теоретичним дослідженням факторів, які впливають на процес отримання високодисперсних порошків з рослинної сировини. Для диспергування плодоовочевої сировини використовували універсальний подрібнювач - аеродинамічний (АД) млин УПРС-012. В харчовій промисловості для диспергування плодоовочевої сировини АД млин використовується вперше. Експериментально визначені оптимальні умови диспергування плодів та овочів з максимальним збереженням біологічно активних речовин рослинної сировини. Встановлені оптимальні режими роботи універсального подрібнювача УПРС-012, де сировина одночасно висушується і диспергується до високодисперсних порошків з розмірами часток, меншими 200 мкм, вологовміст становить 7-8%. Для збереження біологічно активних речовин, особливо вітамінів, екстрагування екстрактивних речовин високодисперсних порошків необхідно проводити водно-спиртовим розчином міцністю 30-40% протягом 1-2 годин. Отримані високодисперсні порошки відповідають вимогам до порошків, що використовують для приготування дієтичних продуктів та продуктів дитячого харчування. Отримані рецептури на безалкогольний газований напій "Горобиновий", слабоалкогольний напій "Вітамінний" та бальзам "Вітамінний".

  Скачати повний текст


Індекс рубрикатора НБУВ: Л910.26

Рубрики:

      
20.

Богатко Н.Г. 
Облік та аналіз фінансових інвестицій: Автореф. дис... канд. екон. наук: 08.06.04 / Н.Г. Богатко ; Харк. держ. акад. технології та орг. харчування. — Х., 1999. — 17 с. — укp.

Містяться дослідження питань оцінки, обліку і аналізу фінансових інвестицій. Визначено основні принципи оцінки фондових цінностей у інвестора і емітента. Удосконалено методику бухгалтерського обліку операцій з об'єктами фінансових інвестицій в умовах автоматизованого робочого місця бухгалтера. Запропоновано модель аналізу привабливості фінансових інвестицій з використанням ПЕОМ.

  Скачати повний текст


Індекс рубрикатора НБУВ: У052.9(4УКР)149.3

Рубрики:

Географічні рубрики:
...
 

Всі права захищені © Національна бібліотека України імені В. І. Вернадського