Бази даних

Автореферати дисертацій - результати пошуку

Mozilla Firefox Для швидкої роботи та реалізації всіх функціональних можливостей пошукової системи використовуйте браузер
"Mozilla Firefox"

Вид пошуку
Сортувати знайдені документи за:
авторомназвоюроком видання
Формат представлення знайдених документів:
повнийстислий
 Знайдено в інших БД:Реферативна база даних (68)Книжкові видання та компакт-диски (79)
Пошуковий запит: (<.>U=Л913$<.>)
Загальна кількість знайдених документів : 8
Представлено документи з 1 до 8

      
1.

Гребеннікова О. А. 
Біологічно активні речовини у плодах, листі та продуктах переробки перспективних сортів аличі: автореф. дис. ... канд. біол. наук : 03.00.04 / О. А. Гребеннікова ; Одес. нац. ун-т ім. І.І. Мечникова. — О., 2011. — 20 с. — укp.

Встановлено, що високі концентрації біологічно активних речовин (БАР) характерні для плодів на стадії фізіологічної зрілості, а для листя - перед опаданням. У плодах сортів Красномясая й Олєнька ідентифіковано 15 сполук фенольної природи, представлених фенольними кислотами, флавонолами, антоціанами та катехінами, у цьому разі в сорті Красномясая переважають антоціани, а в сорті Олєнька - лейкоантоціани. Виявлено високу антиоксидантну активність плодів і листя аличі з максимальним значенням у сорті Красномясая (з підвищеним вмістом фенольних речовин). Встановлено тісний кореляційний зв'язок показника антиоксидантної активності з вмістом у плодах фенольних речовин і вітамінів. Показано, що для збагачення соків і концентрату біологічно активними сполуками доцільно використовувати сировину листя аличі. Для цього оптимізовано режими одержання екстракту з листя й обгрунтовано дозу його внесення до цільового продукту.

  Скачати повний текст


Індекс рубрикатора НБУВ: П256.22-264 + Л913.2
Шифр НБУВ: РА383991 Пошук видання у каталогах НБУВ 

Рубрики:

      
2.

Чук В.В. 
Застосування електротехнологій для комплексної переробки яблучної сировини: Автореф. дис... канд. техн. наук: 05.18.12 / В.В. Чук ; Нац. ун-т харч. технологій. — К., 2004. — 16 с. — укp.

Проведено теоретичні та експериментальні дослідження підвищення ефективності комплексної переробки яблучної сировини шляхом застосування електротехнологічних процесів імпульсного електроплазмолізу яблучної тканини та електромембранної підготовки екстрагента для вилучення пектинових речовин з яблучних вичавок. З'ясовано, що за встановлених ефективних параметрів імпульсної електрообробки яблучної сировини вихід яблучного соку після пресування плазмолізованої мезги зростає до 20 %. Виявлено, що використання біполярної мембрани МБ-3 з покращеними електрохімічними характеристиками, глибоко пом'якшеної води та удосконалених гідродинамічних режимів забезпечує підвищення ефективності процесу електромембранної підготовки екстрагента та економії витрат електроенергії. Розроблено апаратурно-технологічну схему комплексної переробки яблучної сировини з застосуванням електротехнологій, обгрунтовано її економічну ефективність.

  Скачати повний текст


Індекс рубрикатора НБУВ: Л913.1 + Л815.33
Шифр НБУВ: РА330877

Рубрики:

      
3.

Василишина О. В. 
Збереження якості плодів вишні з післязбиральною обробкою речовинами антимікробної дії та в продуктах переробки: автореф. дис. ... канд. с.-г. наук : 06.01.15 / О. В. Василишина ; Уман. нац. ун-т садівництва. — Умань, 2011. — 20 с. — укp.

Досліджено розробку нових елементів технології зберігання й оцінку придатності плодів вишні для переробки з використанням розчинів антимікробної дії для післязбиральної обробки зі зберіганням в поліетиленових пакетах. Вивчено вплив препаратів антимікробної дії на мікробіологічне обсіменіння, природні втрати маси плодів, вихід товарної продукції, зміну основних компонентів хімічного складу плодів вишні після транспортування та протягом зберігання. Обгрунтовано застосування розчинів сорбінової, лимонної кислот, бензоату натрію й етилового спирту для обробки плодів. Розглянуто придатність вишні для виготовлення джемів. Здійснено впровадження запропонованої технології зберігання у виробництво, наведено дані про економічну ефективність.

  Скачати повний текст


Індекс рубрикатора НБУВ: Л913.2
Шифр НБУВ: РА384385 Пошук видання у каталогах НБУВ 

Рубрики:

      
4.

Тарлев В.П. 
Науково-технічні основи сушіння кісточкових фруктів струмами високої і надвисокої частоти: Автореф. дис... д-ра техн. наук: 05.18.12 / В.П. Тарлев ; Нац. ун-т харч. технологій. — К., 2007. — 46 с. — укp.

Здійснено науковий і практичний аналіз й удосконалено сушіння кісточкових фруктів з застосуванням токів високої та надвисокої частоти. Визначено кінетику процесу сушіння кісточкових фруктів з застосуванням струмів високої (СВЧ) та надвисокої частоти (СНЧ) для абрикосів і вишні. Розроблено математичні моделі для оптимізації процесу сушіння абрикосів і вишні з застосуванням СВЧ і СНЧ. Визначено, що застосування комбінованого енергопідведення - конвекція + СВЧ і СНЧ - дозволяє значною мірою інтенсифікувати сушіння. Виявлено основні технологічні режими, розроблено технологічні схеми ліній сушіння даних фруктів з застосуванням СВЧ і СНЧ. Наведено методику оптимізації якісних показників висушених фруктів.

  Скачати повний текст


Індекс рубрикатора НБУВ: Л913.202 +
Шифр НБУВ: РА349210

Рубрики:

      
5.

Григоренко О.В. 
Оптимізація елементів технології заморожування плодів сливи: Автореф. дис... канд. техн. наук: 05.18.03 / О.В. Григоренко ; Херсон. нац. техн. ун-т. — Херсон, 2005. — 20 с. — укp.

Визначено оптимальні способи заморожування сортів слив залежно від сортових особливостей з метою поліпшення споживних властивостей та біологічної цінності плодів. Досліджено закономірності теплофізичних, фізико-хімічних, біохімічних і мікробіологічних процесів, які відбуваються під час заморожування, тривалого зберігання та дефростації. Удосконалено режими дефростації залежно від способу заморожування плодів.

  Скачати повний текст


Індекс рубрикатора НБУВ: Л913.207 +
Шифр НБУВ: РА339622

Рубрики:

      
6.

Іванова І.Є. 
Оцінка сортів черешні української селекції на придатність до заморожування, зберігання та наступної переробки: Автореф. дис... канд. с.-г. наук: 05.18.03 / І.Є. Іванова ; Нац. аграр. ун-т. — К., 2005. — 21 с. — укp.

Наведено результати вивчення придатності нових районованих і перспективних сортів черешні півдня України до швидкого заморожування, зберігання та наступної переробки за органолептичними та фізико-біохімічними показниками (величин: втрати соку, сухих розчинних речовин, суми цукрів, титрованих кислот, аскорбінової кислоти, суми біофлавоноїдів, анто-ціанів). Запропоновано комплекс фізико-біохімічних параметрів, врахування яких дає змогу науково прогнозувати найбільшу придатність до заморожування та зберігання середнього та пізнього сортів черешні: величини втрати соку відразу після заморожування - 15,2 %, 11,5 - 12,0 %, початкової концентрації сухих розчинних речовин - 17,7 %, 18,6 - 20,2 %, цукрів - 13,2 %, 14,9 - 15,0 %, титрованих кислот - 0,76 %, 0,49 - 0,72 %; аскорбінової кислоти - 9,0 мг/100 г, 8,95 - 10,78 мг/100 г, суми біофлавоноїдів - 341,3 мг/100 г, 371,6 - 523,7 мг/100 г, антоціанів - 38,3 мг/100 г, 345,3 - 274,0 мг/г - відповідно, за цього загальна дегустаційна оцінка становить 4,8 бала. Установлено, що швидкозаморожена черешня є якісною сировиною для виготовлення компотів і варення. Зазначено, що сорти черешні "Дилема", "Казка", "Винка", "Темпоріон", "Талісман", "Меотида" є найбільш придатними до заморожування, зберігання та наступної переробки. Визначено економічну ефективність від реалізації швидкозамороженої черешні кращих сортів, а також компотів і варення з них.

  Скачати повний текст


Індекс рубрикатора НБУВ: Л913.107 +
Шифр НБУВ: РА337570

Рубрики:

      
7.

Мацко О.П. 
Розробка технології переробки яблук з підвищеним вмістом радіонуклідів: Автореф. дис. канд. техн. наук: 05.18.07 / О.П. Мацко ; УААН. Ін-т винограду і вина "Магарач". — Ялта, 2003. — 18 с. — укp.

Проведено узагальнений аналіз вітчизняних і зарубіжних робіт щодо джерел забруднення довкілля, плодів, ягід, продукції, що отримують з них радіонуклідами, а також щодо способів зниження вмісту в них радіонуклідів. Вперше виявлено закономірності міграції цезію-137 і стронцію-90 у системі грунт - плоди яблук - продукти переробки в 30-км зоні відчуження ЧАЕС. Встановлено найбільше сумарне накопичення радіонуклідів (цезій-137, стронцій-90) в твердих структурних елементах плодів яблук. Виявлено параметри і режими приготування яблучних виноматеріалів із забруднених радіонуклідами яблук. Встановлено закономірності зміни вмісту цезію-137 і стронцію-90 у процесі переробки забруднених яблук з використанням різних способів. Розроблено технологію переробки яблук з підвищеним вмістом радіонуклідів, що забезпечує зведення до мінімуму вміст цезію-137 і стронцію-90 - від вихідної сировини до кінцевої продукції.

  Скачати повний текст


Індекс рубрикатора НБУВ: Р123.813.1 + Л913.1 +
Шифр НБУВ: РА327959

Рубрики:

      
8.

Гаврилов О.В. 
Удосконалення процесу подрібнення м'якоті кісточкових плодів та обладнання для його реалізації: Автореф. дис... канд. техн. наук: 05.18.12 / О.В. Гаврилов ; Одес. нац. акад. харч. технологій. — О., 2006. — 19 с. — укp.

Показано, що існуючі дробарки та плющільні машини не дозволяють якісно подрібнювати м'якоть кісточкових плодів і зберегти цілісність шкаралупи кісточок. Обгрунтовано доцільність подрібнення кісточкових плодів у роторній дробарці з гладкими прямими ребрами. Одержано нові дані про вплив конструктивно-режимних параметрів дробарки на показники якості подрібненого напівфабрикату та час перебування плодів у дробарці. Запропоновано узагальнені перемінні, визначено оптимальні конструктивно-режимні параметри. Наведено методику визначення якості даного напівфабрикату та продуктивності роторної дробарки.

  Скачати повний текст


Індекс рубрикатора НБУВ: Л913.2-5 +
Шифр НБУВ: РА341846

Рубрики:
 

Всі права захищені © Національна бібліотека України імені В. І. Вернадського