Досліджено теоретико-методологічні та науково-практичні аспекти управління підприємницькими ризиками виробників хмелю. На підставі проведених теоретичних узагальнень визначено суть поняття "управління підприємницькими ризиками". Запропоновано трактування підприємницького ризику та виявлено особливості його виникнення. Ідентифіковано види та фактори ризиків виробників хмелю та здійснено їх класифікацію. Запропоновано методичний підхід до кількісного оцінювання ризиків. Виявлено найбільш значущі ризики хмелегосподарств і чинники їх впливу. Запропоновано економіко-математичні моделі, які дозволяють оптимізувати частку застрахованого врожаю хмелю на площі насаджень сортів хмелю з різними строками визрівання. Обгрунтовано доцільність мережевого планування технологічних операцій щодо вирощування та догляду за хмільниками з урахуванням невизначеності основних показників виробництва. Розроблено пропозиції щодо управління ризиком шляхом здійснення переробки та реалізації на кооперативних засадах.