Досліджено економічні поняття конкуренції та конкурентоспроможності в аграрній сфері. Обгрунтовано поняття "конкурентного середовища" сучасного сільськогосподарського підприємства. Запропоновано нову методику оцінки конкурентоспроможності підприємства шляхом виявлення потенційної (рівня забезпеченості підприємства ресурсами виробництва) та поточної конкурентоспроможностей (конкурентоспроможності продукції) та проведено її практичну апробацію. Виявлено зв'язок конкурентоспроможостей підприємства та продукції з урахуванням специфіки аграрної сфери економіки. Визначено основні шляхи вдосконалення державного регулювання конкурентного середовища даної сфери. Запропоновано комплексний механізм підвищення конкурентоспроможності сільськогосподарських підприємств на підставі результатів аналізу конкурентного середовища та поточної конкурентної позиції підприємства.